28 April 2014

Kenali kitaran haid yang normal | Kesuburan

Assalamualaikum..

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi ada wanita yang mengalami kitaran yang pendek dan panjang tetapi masih lagi normal jika kitaran haidnya antara 21 hingga 35 hari.

Dalam kitaran haid yang berlaku selama 28 hari, fasa yang berlaku ialah:

Hari 1-7
Dalam masa ini berlaku fasa pengeluaran darah haid. Sebaik-baiknya pada hari pertama haid, setiap wanita menadakan pada kalendar bagi tujuan merancang keluarga sama ada mahu hamil atau mengelakkan kehamilan.

Hari 7-14
Dalam masa ini dinamakan fasa follicular di mana tahap hormon estrogen meningkat dalam tubuh seorang wanita. Pada rahem wanita, dinding rahem akan menebal bagi persediaan untuk hamil. Ovum dalam ovari pula mematangkan diri untuk dikeluarkan ke saluran fallopian bagi tujuan persenyawaan.

Hari 14
Pada masa ini proses ovulasi bermula di mana telur ovum dikeluarkan dari ovari. Dalam pada masa yang sama hormon Luteinizing (LH) akan meningkat dalam darah. Telur ovum yang disenyawakan dengan sperma teurun ke rahem melalui fallopian tube semantara telur ovum yang tidak disenyawakan akan mati.

Hari 15-28
Fasa ini dinamakan fasa luteal atau fasa secretory. Pada masa ini hormone progestrone dikeluarkan untuk menrangsangkan penebalan dinding rahem. Jika tiada persenyawaan berlaku, tahap hormon ini akan menurun dan menyebabkan dinding rahem akan runtuh dan mengalami pendarahan hai pada hari pertama kitaran haid.


Tahukah anda
Pengiraan kitaran haid penting untuk setiap wanita.. terutama yang telah berkahwin, ia penting dalam menentukan waktu subur.
Pasangan suami isteri yang ingin HAMIL, masa yang terbaik untuk melakukan hubungan intim suami-isteri ialah pada hari ovulasi, di mana telur ovum dikeluarkan dari ovari. Ia berlaku lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya. 

Contoh, jika kitaran haid adalah 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari.
Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur.
Jika kitaran haid selama 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya kitaran haid adalah 35 hari, maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

kredit to Dr Zubaidi

Andakah kitaran haid anda teratur?
Sekiranya kitaran haid tidak menentu, agak sukar mengira hari subur.. berkemungkinan sukar juga untuk hamil..
Walabagaimanapun, rezeki itu datang dari Allah, kita berusaha, berdoa & bertawakal kepada Allah swt.

Kawal atur kitaran haid dengan suppelement Shaklee, GLA Complex bagi wanita.
Kesuburan lelaki dapat ditingkan dengan vitamin E dan Zinc Complex.
Set Kesuburan suami isteri.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp: 0135707812

FB Page: Ziana Beauty Shoppe

IG: vitamincanteksihat


0 comments:

Post a Comment