Oct 31, 2014

Tips Wanita: Kenali keputihan & Cara Merawat Keputihan #ShakleeEffect #21

Assalaualaikum dan selamat sejahtera


Keputihan normal bagi wanita dan ia seringkali berlaku. Ia merupakan lelehan lendir putih, jernih yang keluar dari faraj.


Keputihan berlaku mungkin disebabkan oleh perubahan hormon, stress, kesan mengambil ubatan atau penyakit dalaman. Menurut Dr Hamid Arshat pula, keputihan sering berlaku berpunca dari jangkitan kuman, bakteria, virus, kulat/fungus atau parasite.


Kenali keputihan anda normal atau tidak?? (kredit to Dr Zubaidi)


Keputihan biasa / normal
Berwarna jernih dan tak berbau serta tak gatal. Ia berlaku beberapa hari sebelum haid, semasa wanita sedang subur, semasa ghairah seks dan juga semasa hamil.


Keputihan berpenyakit
Berwarna putih kekuningan, kehijauan, dan kadang-kadang berdarah. Terlalu banyak keputihan yang keluar, berketul-ketul kecil, rasa gatal dan berbau. Keputihan jenis ini ada masanya boleh menyebabkan rasa sakit pada alat kelamin, rasa pedih serta bengkak pada faraj.


Keputihan berlaku akibat jangkitan kulat dan jika tidak dirawat dengan segera dan sebetulnya boleh merebak dan menyerang organ penting dalam badan seperti pangkal rahim / sistem peranakan dan kadang-kadang akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian bawah abdomen.


Keputihan sebenarnya juga boleh menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan ada masanya boleh menyebabkan kanser.


Cegah keputihan anda sekarang!
  • Jaga kebersihan miss V. Sentiasa membersihkan miss V.
  • Pastikan miss V sentiasa kering dan tidak lembap. Gunakan pakaian dalam kering dan dari jenis kain yang boleh menyerap.
  • Jika period, kerap menukar pad.
  • Jangan menggunakan pantyliner terlalu lama dan hanya guna apabila perlu.
  • Elakkan stress.
  • Kurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan anda berpeluh dan kepanasan.
  • Sekiranya teruk segera berjumpa doktor anda!


*     *     *


Ada beberapa cadangan supplemen Shaklee untuk wanita yang ada masalah keputihan iaitu Alfalfa, Garlic dan GLA Complex.

Bersifat anti kulat. Ia mempunyai phytoesrogens yg berfungsi seperti kacip fatimah. Sangat membantu nemulihkan hubungan suami isteri dan bagus untuk mengembalikan keanjalan payudara wanita terutama yang sudah berkahwin.



Antibiotik semulajadi dan agen antikulat. Meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu masalah keputihan wanita.


Membantu dengan cara mengelak kulat dari merebak. Juga sangat bagus dalam peningkatan kesuburan wanita. Menstabilkan hormon kerana hormon yang tak seimbang akan menyebabkan lendiran faraj terlalu banyak atau terlalu kering.



* Untuk ibu yang sedang mengandung tidak digalakkan mengambil Alfalfa dan GLA Complex sebolehnya mengambil Garlic dan Vitamin C.


-
-
-
-
-


Apa kata mereka yang mengamalkan supplemen Shaklee untuk mengatasi masalah keputihan??









Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.




Continue Reading

Oct 28, 2014

Perlukah mengambil supplemen untuk penyusuan susu ibu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Rupanya ramai lagi ibu-ibu yang ada masalah susu merudum bila nak menyusukan anak.

Ye tak salah nak bagi anak susu formula tapi kesian la anak dah kena minum susu formula even umur baru beberapa bulan tak sampai setahun.

Suami2 tak kesian ke tengok anak2 dah minum susu formula bila umur tak sampai setahun lagi.

Tak salah tapi.... (fikirkan)


Set Penyusuan Shaklee
Set ini membantu ibu yang ada masalah penyusuan, membantu ibu yang ingin menyimpan stok susu kerana kekangan bekerja, membantu ibu yang ingin menyusu anaknya hinga 2 tahun dan juga membantu ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.



Kenapa ramai yang memilih Set Penyusuan Shaklee?

Set Penyusuan Shaklee ini lengkap dengan segala nutrisi yang diperlukan oleh para ibu. Ringkasnya set ini membantu melengkapkan kekurangan nutrisi yang tidak dapat diperolehi oleh si ibu sepenuhnya dari pemakanan harian.


http://zianaeunos.blogspot.com/search/label/Set%20Ibu%20Menyusu
klik gambar untuk mengetahui fungsi setiap vitamin ini



Kebaikan Set Penyusuan Shaklee :
~ membantu meningkatkan & menggalakkan penyusuan susu ibu..

~ susu lebih meriah & pekat dan anak cepat kenyang kurang meragam.

~ membantu mengelak ibu tekena sembelit dalam berpantang

~ memberi tenaga kepada ibu

~ meningkatkan antibodi ibu dan anak

~ menyerikan wajah tak ada la nampak kusam tak bermaya

~ mengawal berat badan ibu dan banyak lagi. . .


Tapi jangan lupa perkara berikut walaupun anda sudah mengambil supplemen pastikan..
- kerapkan pumping session

- banyak minum air suam

- makan makanan berkhasiat

- berdoa dan banyakkan berzikir






Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah
ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.








Continue Reading

Oct 21, 2014

8 Tips merawat batuk kanak-kanak #ShakleeEffect #17




Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sekarang cik G nak share tips merawat batuk untuk kanak-kanak pulak. Batuk biasa berlaku dan ia kerap terjadi bagi kanak-kanak. Bagi ibu dan ayah pastinya ia agak merisaukan jika dibiarkan berterusan. Ada beberapa tips yang cik G ingin kongsikan bersama untuk manfaat kita semua.

1- Pastikan anak mendapat rehat yang secukupnya. Elakkan membawa anak bersiar atau keluar.

2- Jangan menggantikan susu dengan air kosong terutama bayi yang berumur 1 tahun ke bawah kerana ia boleh memudaratkan.

3- Elakkan memberi air sejuk dan makanan berminyak pada anak-anak.

4- Semasa tidur samada siang atau malam, tinggikan sedikit bantal bagi memudahkan pernafasan anak.

5- Jika anak batuk + selsema berikan ubat paracetamol dengan dos yang disyorkan oleh doktor . ubat demam boleh diberi dengan selamat jika anak berusia 1 tahun ke atas dan mempunyai berat badan lebih dari 5 kg.

6- Jika anak 1 tahun ke atas, bawa ke bilik air, buka shower (kalau dapat air panas) dan biar anak dalam bilik air bersama ibu untuk menghidu debuan air untuk membantu lendir menjadi longgar tetapi jangan sesekali memandikan anak dengan air panas.

7- Jika anak berusia 1 tahun ke atas dan boleh minum dari gelas/botol, berikan air suam dan sedikir madu bersama lemon. Ia bertujuan untuk melegakan batuk anak. 
8- Menggunakan penyedut hingus dalam hidung (ada dijual di farmasi). Jika anak-anak sudah besar, galakkan mereka untuk menggunakan tisu untuk membuang hingus. Gunakan tisu untuk menutup mulut ketika batuk bagi mengelakkan orang lain terjangkit.
  
Kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad


Satu lagi tip yang diberikan oleh Puan Siti Farah Aini Jamaludin, Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Alpha ialah ibu bapa boleh menepuk pada dada atau mengurut belakang anak bagi tujuan melonggarkan kahak dan memudahkan pernafasan anak.


*    *    *

Satu lagi cara memberikan supplemen kepada anak-anak terumata yang berusia 1 tahun ke atas. Di Shaklee, Meal Shakes dan Omega Guard dua supplemen yang sangat femes dan sangat sesuai untuk peringkat kanak-kanak.


Omega Guard kaya dengan asid lemak omega 3 termasuk EPA dan DHA yang baik untuk imuniti dan juga perkembangan otak kanak-kanak. Omega Guard dikatakan dapat membantu melegakan dan menghilangkan batuk (terutama batuk berkahak) kanak-kanak.


Meal Shakes nutrisi lengkap dengan 19 vitamin dan mineral untuk tumbesaran dan perlindungan sistem imun kanak-kanak. Mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat. Dan makanan untuk otak yang bijak juga kerana ia mengandungi kolina, kalsium dan protein.




Apa kata ibu-ibu lepas memberikan supplemen shaklee untuk anak-anak mereka? jom baca.














Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.



Continue Reading

Oct 13, 2014

ESP (Shaklee) minuman protien berkhasiat untuk si Ibu #ShakleeEffect #14




Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Adakah anda sedang mengandung, sering berasa letih, tak bermaya, tak bertenaga, kulit wajah kusam & tak berseri?


ESP antara pilihan ibu2 mengandung. Ramai ibu2 berpuas hati selepas menggunakan ESP secara konsisten.

~ ESP membekalkan tenaga yang berpanjangan kerana ibu yang sedang mengandung mudah dan cepat berasa letih. 
~ ESP memastikan kesihatan ibu mengandung pada tahap terbaik kerana ESP membantu meningkatkan sistem imun ibu. Gandingan ESP bersama vitamin C akan menguatkan lagi pertahanan badan.
~ ESP membantu tumbesaran fetus. Protien di dalam ESP sangat penting dalam membantu proses perkembangan otot dan otak bayi. Protien ini juga penting untuk memelihara otot ibu mereka yang kurang bersenam akan mudah kehilangan otot.
~ ESP mencantikkan kulit wajah. Protien juga sangat bagus untuk kulit. Protien akan merangsang penghasilan sel-sel kulit baru. Ini menjadikan kulit si ibu lebih gebu, lembut, kurang berminyak, kurang kedutan dan kulit lebih anjal. Bahkan bayi dalam kandungan juga berpotensi mendapat kulit mulus dan gebu!

~ ESP membantu ibu yang alahan atau morning sickness pada awal kehamilan. ESP memberi tenaga dan membuatkan si ibu mudah kenyang. Protien ESP juga lebih mudah dihadam serta mudah diserap ke dalam tubuh.

~ ESP mengawal berat badan secara ideal kerana ESP memberikan rasa kenyang yang lama dan ESP juga meningkatkan metabolisme badan! 
~ ESP mencegah dan mengelak serangan diabetes/kencing manis.. ESP mempunyai indeks glisemik (GI) rendah, iaitu 39. GI rendah akan melambatkan penyerapan glukosa di dalam usus kecil.  
~ ESP juga membantu meningkatkan dan menghasilkan susu ibu yg lebih pekat .. dalam ESP ada 20 asid amino lengkap dan sangat penting kepada ibu juga bayi.. jadi ibu-ibu boleh terus menggunakan ESP sehingga proses menyusukan bayi.

~ ESP juga dikatakan boleh mengurangkan stretch mark lepas bersalin!

Sebab itu dalam setiap Set Kehamilan, Set Menyusu dan Set Berpantang ada ESP. Ibu-ibu sangat disarankan untuk mengambil ESP kerana khaisatnya baik untuk ibu dan bayi!


-
-
-


Apa kata para ibu yang telah menggunakan ESP?

Pn. Eyna
"alhamdulilah kulit bby sy cantik n tiada masalah sgt....sy start ambil esp mse kndungan 5 bln smpai skrg bby nk msuk 4 bulan....kulit mamanye pn lembut...papa yg tegur..x tipu tau....hehehhehe...."


Pn. Arnie
"Kulit baby cantek... My baby boy dah 5 bulan, tapi kulitnya masih tulus mulus mcm newborn... Tak tau laa kalau dah lasak nnt akan berparut pula... Untuk mommy pula, of course beri tenaga, cantikkan kulit & beri sumber protein secukupnya untuk bayi di dalam kandungan..."












Jom dapakan ESP anda hari ini!


Link berkaitan;











Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.




Continue Reading