Oct 31, 2017

Testimoni Esp Shaklee: Berat Turun 2Kg

Assamualaikum dan selamat sejahtera semua.

Ok entri kalini gee nak share testimoni customer yang minum ESP.


Customer gee yang ni dia minum ESP dalam bulan puasa haritu. Dalam tempoh sebulan tu dia gtau ada perubahan berat dah turun 2kg!

Alhamdulillah seronok kan? hihi





Ok. Yang sorang lagi customer gee ni dia kata selera makan ada berkurang dan slalu rasa kenyang. 



Yes kenyang minum ESP. Bila dah terbiasa amik ESP ni kan gee sendiri pun perasan selera makan tu boleh kawal. Kurang nak makan yang manis & jajan semua tu. 

Sebabtu meraka yang nak kurus tu direkomen amik ESP skali.


1 hidangan ESP bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu! 

Sebabtu la rasa kenyang sangat!


Then protein ESP juga penting untuk otot. Otot ni penting juga untuk pembakaran lemak tau tak? 


Ok. Ada lagi yang best pasal ESP ni jugak. 

Mari kita baca KELEBIHAN DAN KEHEBATAN ESP SHAKLEE yang terbukti berkesan. 


πŸ’™ 1 tin ESP 850gram dihasilkan daripada 30 kg kacang soya

πŸ’™ Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan.

πŸ’™ Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral

πŸ’™ Protein lengakap (9 asid amino) yang penting untuk fungsi tubuh

πŸ’™ Rendah lemak dan tiada kolesterol

πŸ’™ Indeks glisemik rendah (39) membuatkan ia sesuai untuk yang ada Diabetes & ingin kurus

πŸ’™ Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam

πŸ’™ Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan

πŸ’™ Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.

πŸ’™ Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan.

πŸ’™ Memberi ton warna kulit yang sekata.

πŸ’™ Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu

πŸ’™ Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi.

πŸ’™ Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone

πŸ’™ Membantu mengurangkan risiko kanser


Sebab tu ESP SHAKLEE ni jadi pilihan dan kegilaan ramai!



Korang semua! 

TODAY IS THE LAST DAY PROMO ESP!! 

YA HARINI 31 OKT 2017!




Free shaker untuk tiap belian 
ESP for my lovely costomers :)







Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!




Continue Reading

Oct 30, 2017

My Shaklee Story: Testimoni ESP




Apa Shaklee beri pada saya ?

Nak sharing sikit kat anda semua yang setia datang blog gee ni :)

Selalu gee asyik share testimoni orang lain je kan.

Ok kalini gee nak share apa gee dapat bila consume ESP pulak.


Mula amik ESP dulu sebab semua cakap ESP ni bagus untuk kulit. Carik testimoni ESP kat google mesti berlambak testimoni ESP untuk kulit. Dalam grup shaklee pun ramai share ESP untuk kulit lagi. 

Memang jelesss lah kan. Nama la perempuan mesti suka bab cantik ni. Hihi 

So gee terus la order ESP nak cuba rasa sendiri efek dia. 


Apa yang gee dapat bila rajin minum ESP ni;

• Ada parut jerawat tu dia cepat elok 


• Kesan hitam bekas jerawat pun cepat je hilang dari biasa 


• Kulit rasa lebih tegang (ni paling bestt laa masa awal2 dulu memang rasa!)


• Rasa kenyang agak lama even lewat lunch pun perut tak rasa kosong melampau (korang ada gastrik wajib try ESPπŸ‘)


• Badan tak rasa letih sangat.


• Kuku jadi cantik tak mudah patah. 

Satu lagi kuku kaki gee dulu masa kecik pernah tercabut sebab laci almari jatuh atas kaki. Memang menangis la masa tu kan. So sampai gee besar kuku ibu jari kaki gee tak cantik. Macam ada kesan pecah kat tengah kuku. Ingat akan jadi macam tu sampai bila-bila. 

Tapi syoknya sekarang dah cantik sikit kuku ibu jari gee tau. So dari situ gee nekad nak terus minum ESP. Tak nak skip. 

Aha lagi satu untuk kuku ni korang amik ESP dengan zinc skali. Zinc tu boleh amik multivitamin Vitalea. 


• Rambut dah jarang gugur banding dulu and rambut tak kuning rosak hujung dia (sebab rambut ni perlu protein, ESP kan suplemen protein kan?) 


Nak rasa macam gee juga? Anda kena beli dan cuba ESP ni dulu. 


Macam nilah isi ESP tu ya 


Feveret gee! ESP mix plain water







[9:28 PM, 12/11/2017] +60 13-570 7812: www.wasap.my/6013-5707812




Continue Reading

15 Kebaikan Urutan Bayi


Urutan bayi boleh memberi kesan positif untuk proses tumbesaran dan psikologi si manja. Setiap urutan ini akan membuatkan si manja berasa selamat dan secara tak langsung boleh merapatkan lagi jurang / hubungan antara si ibu bapa dengan si kecil.





Ok. Jom gee kongsikan apa kebaikan urutan pada bayi.


1. Menguatkan antibodi dan membantu bayi jarang sakit

2. Membantu si maja tidur lebih nenyak

3. Corak pemakanan lebih teratur

4.Melancarkan pencernaan si manja

5. Salah satu cara merapatkan hubungan antara si manja dengan ibu/bapa

6. Urutan buat adik rasa selesa

7. Melancarkan peredaran darah dan memperbaiki kesihatan kulit bayi

8. Bayi yang sering diurut akan jarang mengalami kolik, sembelit dan cirit-birit

9. Membuat otot bayi lebih kuat dan koordinasi tubuh lebih baik

10. Menguatkan sistem kekebalan tubuh bayi, jadi bayi tahan terhadap infeksi dan masalah kesihatan lain

11. Si kecil lebih periang dan kurang turun naik emosi dan tantrum. Emosi lebih stabil

12. Urutan boleh merangsang penghasilan hormon serotonin yang menjadikan si manja betasa lebih tenang

13. Menurunkan paras stress hormon di dalam badan si kecil

14. Bagi bayi pramatang, urutan bayi akan dapat membantu menaikkan berat badan

15. Menenangkan dan memberi rasa selesa pada bayi



sumber; majalah pa&ma



Continue Reading

Oct 29, 2017

10 Cara Menggembirakan Pasangan





1. Kemas dan wangi 

Selalu bersih dan wangi untuk pasangan. Ingat bahawa Rasulullah saw sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan baginda sentiasa menggemari bau-bauan yang wangi. 


2. Menggunakan nama panggilan

Guna nama yang baik dan sesuai bila memanggil pasangan. Jika boleh elak guna nama gelaran yang kurang menyenangkan. Contohnya guna panggilan yang manja seperti sayang, darling, baby, adinda dan sebagainya yang boleh merapatkan lagi hubungan mesra.

 
3. Kenang jasa

Sentiasa mengenang  dan menghargai tanggungjawab yang dijalankan pasangan sebagai seorang suami / isteri setiap hari. Ingat kebaikan pasangan!


4. Elakkan komen terlalu banyak

Jika secara tak sengaja melihat kesalahan pasangan, cubalah untuk berdiam dan tidak terus memberi komen. Ini merupaka salah satu cara Rasulullah guna apabila baginda melihat sesuatu yang tak elok dari isterinya. Dan ini merupakan satu ciri yang jarang diamalkan si suami. 


5. Senyum dan peluk isteri

Senyum adalah sedekah. Maka senyumlah selalu pada isteri. Bayangkan hidup dengan isteri yang mungkin bila-bila masa saja akan berakhir.

Rasulullah saw akan mencium isteri sebelum pergi menunaikan solat dan juga semasa baginda sedang berpuasa.


6. Berterima kasih

Jangan kedekut untuk mengucapkan terima kasih. Dia adalah pasangan kita sendiri. 

Sentiasa mengucapkan terima kasih walaupun hal kecil seperti masakan sedap, pakaian yang cantik dan sebagainya. 


7. Buat perkara yang menggembirakan

Minta pasangan anda untuk menulis 10 perkara yang telah anda buat yang membuat si dia rasa gembira. 

Kemudian ulang perkara yang menggembirakannya. Mengkin sukar untuk melakukannya. Jadi, teruslah bertanyakan pada si dia sendiri.


8. Jangan merendahkan keinginan isteri

Pujuklah si dia. Kadang-kadang suami akan mengambil ringan perkara yang dingini si isteri. 

Rasulullah saw memberikan contoh apaila Safiyyah binti Hujaj RA menangis kerana baginda telah meletakkan dia di atas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia kemudian baginda menukar dengan unta yang lain.


9. Berjenaka dan bergurau

Setiasa berguran dengan isteri. Lihatlah bagaimana Rasulullah saw berlumba dengan isteri baginda Aisyah RA di padang pasir. 

Bilakah kali terakhir kita melakukan perkara macam itu? Bergurau senda boleh merapatkan jurang yang ada dalam perhubungan suami isteri. 


10. Pesanan Rasulullah saw

Baginda berpesan, “ Orang terbaik di kalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik di kalangan kamu bagi keluarga aku”. 

Berpandukan hadis ini, maka marilah kita melakukan yang terbaik apabila melayan pasangan masing-masing. Semoga rumah tangga sentiasa bahagia dan ceria selalu. 



 sumber: majalah pa&ma





Continue Reading

Oct 28, 2017

Kebaikan Set Penyusuan Shaklee


Kebaikan set penyusuan Shaklee untuk ibu dan anak.



Apakah kebaikan set penyusuan Shaklee untuk si ibu dan bayi?

Susu ibu adalah yang terbaik untuk si baby. Tapi dalam usaha ibu untuk memberi penyusuan penuh buat di manja tentunya ada cabaran untuk mendapat susu yang cukup. Selain pemakanan harian, suplemen juga boleh membantu ibu-ibu meningkatlan susu.


Suplemen shaklee juga ada skali untuk ibu-ibu yang ingin meningkatkan dan menambah penghasilan susu ibu.

Apa yang ada dalam set penyusuan shaklee ini? 

Ok, jom gee nak cerita dengan ibu-ibu semua apa fungsi dan kebaikan setiap supelemen yang ada dala set ini. 


Set Penyusuan Shaklee


1. Vitalea (zat besi)

Vitalea adalah multivitamin lengkap dengan vitamin dan mineral penting untuk para ibu. Dalam diet harian hidangan multivitamin yang lengkap sukar diperoleh. Jadai jumlah vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat agar dapat memberi manfaat kesihatan ibu dan bayi. 

Menariknya Vitalea Shaklee lengkap dengan zat besi bagi mengelak ibu yang mudah pitam dan pening selepas menyusukan bayi. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. 

Tapi elakkan mengambil Vitalea dengan minuman bersusu kerana ia boleh mengurangkan keberkesanan.


2.Vitamin C (500mg)

Selain untuk kulit ia juga penting untuk ibu dan bayi. Dalam satu kajian,ibu yang menyusu bayi dan dalam masa yang sama mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C amat bermanfaat kepada bayi. 

Penyusuan bayi secara ekskusif tanpa melupakan pengambilan vitamin C dapat melindungi bayi dari kekurangan vitamin C. 

Vitamin C penting untuk meningkatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat. Jika ibu ada masalah puting melecet, luka dan berdarah,insya allah akan mudah sembuh dengan mengambil vitamin C. 

Pengambilan 1 tablet Vitamin C Shaklee cukup menyediakan 500mg vitamin C dan ia amat sesuai dengan kadar pengambilan seharian ibu.


3. Energizing Soy Protein, ESP

Protien penting untuk pertumbuhan bayi. Sumber protein yang baik seperti protein soya amat penting untuk meningkatkan pengeluaran susu. Protein berperanan membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. 

Para ibu perlu mengambil paling kurang 3 hidangan protein berkhasiat dalam diet seharian. 

Protein ESP menyediakan 14g protein untuk setiap hidangan. ESP juga lengkap dengan semua asid amino yang diperlukan badan. Malah, ESP juga membekalkan tenaga kepada ibu dan mencantikkan kulit si ibu dan bayi. 


4. B Complex (Asid Folik)

Vitamin Bcomplex Shaklee lengkap dengan semua jenis vitamin B yang diperlukan termasuk asid folik.

Vitamin Bcomplex sangat penting kepada para ibu dan bayi. Ia berfungsi untuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. 

Vitamin Bcomplex juga merupakan vitamin antistress, penenang semulajadi. Ibu yang menyusukan bayi harus mendapatkan vitamin B kompleks yang cukup dalam diet harian untuk kebaikan dan kesihatan ibu juga bayi.


5. Ostematrix (kalsium)

Ostematrix lengkap dengan kalsium, vitamin D, magnesium untuk penyerapan maksimum. 1 tablet Ostematrix bersamaan 250mg kalsium, jadi ibu disaran untuk mengambil 4 hingga 5 biji Ostematrix sehari.

Tahukah anda 40% daripada susu ibu merupakan kalsium. Kalsium penting untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Para ibu yang menyusui bayi digalakkan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari. 


6. Alfalfa Complex

Alfalfa kaya dengan nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semuanya penting untuk pertumbuhan dan perkembangan ibu dan bayi yang sihat. 

Alfalfa juga telah digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu. Alfalfa juga melancarkan sistem perkumuhan dan membuang angin dalam badan.

* Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE dan mereka yang alergi terhadap alfalfa.


7. Omegaguard (Asid Lemak Omega 3) 

Ibu yang mengambil asid Lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan akan memberi manfaat kepada pengembangan otak dan mata anak. Ia telah terbukti secara saintifik bahawa neuron lebih mudah berhubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak di dalam otak. 

Kanak-kanak yang diberi susu ibu kebanyakan tidak mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguan hiperaktif dan masalah tumpuan(ADHD) atau autisme.


Tapi perlu ingat yer, set penyusuan shaklee ni bukan bila ambil terus banyak susu. Kena ikut jugak teknik yang betul dalam proses penyusuan.

Barulah proses penyusuan berjaya! inshaAllah

Satu lagi jangan lupa banyakkan berdoa dan berzikir.





Testimoni-testimoni Set Penyusuan Shaklee 



















Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!




Continue Reading

5 TIPS RANGSANG BANYAK SUSU IBU


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

ok. Entri kalini gee share bab penyusuan pulak yer. Sebab gee ada terbaca info dalam majalah. So gee share kat blog gee untuk manfaat bersama. Apa tips dia?



1. Kerapkan menyusu atau mengepam 

Susukan bayi sekurangnya selang tiga jam sekali. Sama juga dengan rutin memerah susu (jika berpisah dengan bayi). Buat tiga jam sekali.


2. Jangan tunggu penuh 

Elakkan dari menunggu payudara penuh sebelum menyusu bayi atau mengepam. Kena yakin yang payudara sentiasa ada susu. Bila payudara kosong, tubuh automatik menghasilkan semula lebih banyak susu.


3. Pam pada waktu malam

Rajin mengepam pada waktu malam dan jadikan ia sebagai rutin. Hormon prolaktin banyak dihasilkan antara jam 12 tengah malam hingga jam 6 pagi. 


4. Minum banyak air

Rajinkan diri untuk minum banyak air kosong sepanjang tempoh penyusuan. Paling baik cuba minum 3 liter air setiap hari.


5. Menyusu atau mengepam lebih lama

Jangan hadkan masa setiap kali menyusu atau mengepam. Biarkan baby menyusu dengan puas sebelum menukar ke payudara yang sebelah lagi. 

Semasa memerah, ambil masa antara 15-20 minit bagi setiap payudara. Semasa tempoh itu pastikan payudara betul-betul kosong sebelum berhenti memerah. 


sumber; majalah  pa&ma








Continue Reading

Oct 27, 2017

9 Tips Pemakanan Semasa Hamil




Ibu hamil perlu mengambil kira pemakanan masa hamil untuk memastikan si ibu dan kandungan sihat & selamat.

Bukan sahaja diet sihat seimbang dari makanan harian tapi pengambilan makanan tambahan juga penting untuk mendapatkan nutrien yang cukup.


Antara makanan yang penting untuk ibu yang bakal hamil atau sedang hamil;


1- ASID FOLIK

Vitamin tambahan yang sangat penting. Ia adalah sejenis vitamin B larut air.

Bagi yang merancang untuk hamil, ia perlu diambil seawal 3 bulan sebelum hamil sehingga 12 minggu kehamilan bagi mencegah spina bifida iaitu kelemahan tiub saraf yang biasa berlaku di bahagian bawah saraf tunjang gagal mengecut menyebabkan lumpuh dan hilang kekal.

Berapa perlu diambil?
Sekurangnya 400 mikrogram asid folik semasa pra hamil. Inj boleh membantu mengurangkan risiko spina bifida sehingga 70%.

Tapi bagi wanita yang mempunyai sejarah melahirkan bayi dengan kelemahan tiub saraf, sawan dan diabetes perlukan dos lebih hingga 4mg.


2- KALSIUM DAN VITAMIN D

Kalsium bukan saja untuk tulang dan gigi yang kuat tapi juga penting untuk sistem peredaran, otot dan saraf.

Berapa perlu diambil?
Sekurangnya 1000mg kalsium sehari semasa merancang kehamilan.

Vitamin D juga penting untuk meningkatkan penyerapan kalsium.

Sumber kalsium : produk tenusus - susu, dadih, keju


3- MAGNESIUM

Bukan saja penting untuk gigi dan tulang, ia juga penting untuk sistem enzim dan penguncupan otot.


4- ZAT BESI

Unsur penting dalam pembentukan hemoglobin dan peredaran oksigen.

Masa hamil kadungan zat besi boleh berkurang kerana ia di kongsi bersama janin. Jadi, si ibu perlu pastikan paras zat besi cukup untuk mengelak anemia dan memastikan bayi dapat zat besi yang cukup.

Antara risiko bayi yang kurang zat besi ialah kurang berat badan dan meningkatkan risiko pendarahan masa bersalin.


5- PROTEIN

Protein dibawa melalui uri sebagai asid amino dan merupakan komponen struktur dan fungsi utama semua sel dalam badan. Ia penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.


6- KARBOHIDRAT

Menyerap melalui uri sebagai glukosa dan penting untuk pengeluaran tenaga.


7- LEMAK

Asid lemak menyerap melalui uri untuk memberi tenaga kepada badan. Asid lemak merupakan komponen struktur bagi semua tisu dan dianggap sebagai pembina semua jenis sel.


8- VITAMIN C

Ia penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus untuk menguatkan daya ketahanan badan. Jadi vitamin C perlu diambil setiap hari.


9- VITAMIN A

Sangat penting untuk mata, tulang, kulit dan paru-paru bayi. Tapi dos vitamin A berlebihan boleh dikaitkan dengan kecacatan bayi.

Produk-produk rawatan jerawat mungkin ada vitamin A yang tinggi. Jadi, ibu amik perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.


* * * 


Suplemen Shaklee untuk ibu hamil

Set mana yang sesuai? 



SET HAMIL LENGKAP SHAKLEE JADI PILIHAN RAMAI sebabnya:

- kawal berat badan supaya tak naik mendadak
- kawal HB supaya cantik sepanjang kehamilan
- memberi kalsium, tanpa alasan tak lalu atau tak sempat minum susu setiap hari 


APA YANG ADA DALAM SET KEHAMILAN SHAKLEE?


ESP (Protein)
-Bantu mengekalkan asid amino yang membentuk otot dan organ bayi.
-Memberikan tenaga berpanjangan kepada ibu hamil.
-Kulit ibu cantik,gebu,licin.
-Kulit bayi mulus,gebu dan bersih.
-Elak koyakan perenium yang besar ketika bersalin.

B COMPLEX(Asid Folik)
-Melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang.
-Menghalang ibu dari risiko kanser dan strok.

VITALEA (Zat Besi)
-Multivitamin lengkap untuk keperluan ibu hamil.
-Lengkap dengan banyak jenis vitamin iaitu vitamin A, B, C, D, E, zinc, zat besi, etc..
-Mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah.
-Bantu elakkan HB rendah ketika hamil.
-Mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah bayi kurang berat badan.

VITAMIN C
-Tingaktkan imunisasi ibu dan bayi.
-Mengurangkan risiko terkena demam atau selsema ketika hamil.
-Cantikkan dan cerahkan kulit ibu dan bayi.
-Bantu penyerapan iron dalam tubuh yang penting untuk pembentukan hemoglobin.

OSTEMATRIX (kalsium, Vitamin D)
-Membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat bagi ibu dan bayi.
-Mengelakkan kekejangan dan sakit belakang.
-Mengatasi masalah sembelit yang selalu ibu hamil alami

OMEGA GUARD (omega 3)
-Membantu perkembangan dan tumbesaran bayi.
-Mengawal berat badan ketika hamil.
-DHA dan EPA dari omega penting untuk perkembangan otak dan mata bayi.












Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!




Continue Reading