16 September 2021

Pertama Kali Jumpa Pokok Langsat

Biasa makan buah langsat dia je tapi tak pernah jumpa atau tengok lagi pokok langsat. Inilah kali pertama Gee jumpa pokok dia. Macam tu rupanya. 

Kebaikan buah langsat

Pokok langsat ni belakang rumah makcik Gee di Johor. Masa dia tak berbuah tak perasan pulak. Tapi bila dah berbuah barulah nampak. Begini rupanya pokok dan buah langsat yang betul ‘fresh’ dari pokok. Memang rezeki kalini buah dia banyak lebat.



Ni gambar masa buah dia tak masak semua lagi. Sekarang baru dia betul masak semua. 


Kebaikan buah langsat

Nak makan buah langsat pergilah petik belakang rumah. Best betul hihi, rezeki juga kalini buah banyak. Tahun lepas belum lagi. Sedap manis, dah macam ketagih makan haha. 


Manfaat dan Info Buah Langsat

Kebaikan buah langsat


Kebaikan buah langsat


Korang suka buah langsat juga ke? 

Dah pernah tengok pokok dia ke?






Continue Reading

15 September 2021

Review Makanan: Muffin Mighty White

Review muffin dari Mighty White. Review percuma dari Gee sendiri. Kisahnya Gee pergi ke kedai MyNews, cari roti dan terjumpa muffin ni. Cubalah beli satu dulu. 

Sampai rumah, cuba terus makan tak sangka sedap muffin dia. Gee masa tu beli yang pink, muffin cranberry. Memang sedap betul rasa cranberry dia. Puas hati.

Roti Muffin Mighty White
Macam ni rupa dia. Sedap!

Roti Muffin Mighty White
Ni packaging Muffin Cranberry

Lepas tu kan Gee pergi lagi kedai, jumpa yang coklat pulak. Ok sedap juga. Coklat muffin dia tu pekat rasa. Tambah ada coklat chip lagi. Memang sedap sangat bagi Gee.

Roti Muffin Mighty White Coklat
Muffin Coklat

Muffin dari Mighty White ni terus masuk list faveret Gee. Sebab sedap hihi. 

Bagi peminat muffin bolehlah cuba nanti. 






Continue Reading

14 September 2021

Kebaikan Omega 3 untuk Rambut Sihat

Kebaikan Omega 3 untuk Rambut Sihat

Selain untuk kesihatan, asid lemak Omega 3 juga bagus untuk rambut. Omega 3 sama seperti vitamin C di mana badan kita memerlukannya tapi badan tak boleh menghasilkan sendiri. Maka, kita digalakkan untuk mengambil makanan yang ada Omega 3 setiap hari.

Kebaikan Omega 3 untuk Rambut Sihat

Menurut Lisa Drayer, pakar Pemakanan New York dan penulis diet untuk kecantikan, Omega 3 ditemui dalam membran kulit kepala dan ia adalah minyak semulajadi yang membantu memastikan kulit kepala dan rambut terhidrat.

Omega 3 juga bagus untuk:
  • menggalakan pertumbuhan rambut
  • membantu menguatkan rambut
  • membantu menyuburkan folikel rambut

Jika ada masalah rambut dan nak rambut sihat bolehlah memasukkan sekali pemakanan yang ada Omega 3 setiap hari. Bukan hanya bagus untuk jantung, otak dan sendi, tapi juga bermanfaat untuk kesihatan rambut. 

Omega 3 juga didapati dapat 
  • melancarkan peredaran darah di kulit kepala sekaligus membantu pertumbuhan rambut
  • mencegah rambut banyak gugur
  • membekal protein dan nutrien penting untuk folikel rambut

Bagaimana menggunakan minyak ikan Omega 3 untuk rambut?

Cara lebih mudah dengan mengambil makanan yang kaya dengan asid lemak Omega setiap hari dalam hidangan pemakanan. Antara makanan yang ada kandungan Omega 3;

omega 3 shaklee untuk rambut
Makanan ada Omega 3


Satu lagi cara mengambil suplemen Omega 3. Ini cara paling mudah untuk mendapat terus kebaikan Omega 3 untuk rambut sihat dan kesihatan badan. 

Omega 3 Shaklee, Omega Guard membekal Omega 3 termasuk EPA dan DHA yang bagus untuk kesihatan badan dan juga rambut. 

omega 3 shaklee untuk rambut

Cadangan untuk Omega 3 sehari, jika mengikut Omega Guard kita boleh ambil dalam 3 kapsul setiap hari bila-bila lepas makan. Lepas ini bolehlah makan Omega Guard untuk rambut dan kesihatan setiap hari. 



Baca juga:

Kebaikan Omega 3 untuk kulit, rambut dan kesihatan

Kebaikan Omega 3 untuk otak kanak-kanak

Kebaikan Omega 3 untuk kurus

Kebaikan Omega 3 untuk jantung

Kebaikan Omega 3 untuk ibu hamil dan menyusu



Berminat untuk mendapatkan produk Omega Guard Shaklee untuk rambut anda boleh terus menghubungi Gee. Klik gambar untuk pautan whatsapp. 






Continue Reading

13 September 2021

7 Tips Berjalan Yang Betul

Tips berjalan yang betul. Amalan berjalan setiap hari sangat bagus untuk kesihatan. Tahu tak bila kita berjalan selama 2 minit akan hidup lebih lama. Jika berjalan 5 minit dapat membakar 1000 kalori dalam seminggu dan berjalan selama 10 minit pula bagus untuk kesihatan jantung. Jadi banyakkanlah berjalan untuk mendapat kesihatan yang baik. 

Tips berjalan yang betul


Tapi sebelum berjalan ada beberapa tips yang perlu anda tahu. Boleh ikuti 7 tips ini. 

7 Tips Untuk Berjalan dengan Cara yang Betul

1. Tegakkan Postur Badan

Pastikan bahagian tumit mencecah tanah sebelum bahagian tapak kaki yang lain. Kemudian mulakan dengan langkah yang pendek. 

2. Hayunkan Tangan 

Menghayunkan tangan sambil berjalan dapat membantu membakar lebih banyak kalori dan menguatkan otot di bahagian atas badan.

3. Luruskan Bahagian Belakang Badan

Bila berjalan pastikan badan berada dalam postur yang baik. Sebaiknya meluruskan badan dan pandang ke hadapan. 

4. Kawal Pernafasan

Bila berjalan pastikan nafas sentiasa teratur. Jika makin tercungap-cungap boleh kurangkan kelajuan berjalan. Dan boleh berhenti jika rasa tidak mampu meneruskan.

5. Variasikan Tempo Berjalan

Semasa berjalan boleh cuba tetapkan sasaran dalam satu tempoh. Maksudnya ada masa berjalan laju dan kemudian boleh kurangkan kelajuan.

6. Gunakan Steps Tracker

Ini ramai yang menggunakan sekarang. Kebanyak ramai guna smartwatch untuk mengira berapa banyak steps berjalan. Cara ini sebenarnya lebih menarik sebab kita boleh melihat berapa banyak dan berapa jauh perjalanan.

7. Lakukan Senaman Berjalan

Boleh buat senaman berjalan ini paling kurang 3 kali hingga 5 kali seminggu. Boleh cuba buat dalam 15-30 minit dulu bagi yang baru nak mencuba. 


Rasa bosan berjalan? Boleh cuba 7 tips cipta rasa seronok berjalan yang menarik ini. 

8 faedah berjalan yang ramai terlepas pandang. 




Continue Reading

12 September 2021

Dapat Hadiah Giveaway dari Blogger Mamapp

Sebenarnya tak sangka juga akan menang hadiah masa join Giveaway Road to 3M MamappAlhamdulillah rezeki dapat menang dan terima hadiah.

Hadiah Gee dapat ialah Inpods i12 tws dan Face Mask Karangkraf plus. Terima kasih blogger Mamapp. 


Bungkusan yang Gee terima tadi pos guna poslaju.


Warna kuning inpods Gee pilih.


Yang ni pulak face mask karangkraf plus.


Gee dah cuba inpods dia best boleh dengar dua-dua belah. Warna Gee pilih kuning saja haha sebab nampak menarik je kuning tu. 


Terima kasih sekali lagi Mamapp😘




Continue Reading

10 September 2021

7 Cara Mudah Untuk Seronok dalam Berjalan

Cara mudah untuk rasa seronok dan aktif berjalan. Ada berbagai cara boleh dibuat untuk menggalakkan rasa seronok berjalan-jalan. 

Cara Mudah Cipta Rasa Seronok Berjalan


Ikuti 7 cara ini supaya rasa lebih seronok berjalan secara konsisten.

1. Dengar muzik

Bila seronok mendengar muzik secara tak langsung ia boleh membantu kita berjalan dengan lebih lama dan pantas. 

2. Dengar podcast

Mendengar rakaman audio atau video secara atas talian seperti berita, ceramah atau drama sambil berjalan. 

3. Berjalan bersama rakan

Semasa berjalan, ia salah satu cara dan masa terbaik untuk berjumla rakan-rakan. Sambil buat aktiviti sihat dalam masa yang sama dapat manfaat kesihatan. 

4. Menikmati alam semulajadi

Berjalan-jalan juga membantu kita melihat keindahan alam sekeliling. Ia juga memberi rasa lebih tenang melihat alam dan menghargai nikmat alam. 

5. Beri ganjaran

Memberi ganjaran pada diri sendiri juga salah satu cara baik untuk menggalak diri melakukan aktiviti berjalan atau bersenam. Contoh boleh menetapkan ganjaran seperti membeli baju, buku atau makan malam bersam keluarga dan rakan. 

6. Sediakan catatan

Merekod atau menulis rekod aktiviti berjalan dapat membantu kita lebih bersemangat dan rasa seronok melakukannya. Kita juga dapat melihat berapa jauh jarak yang sudah dibuat dan mendorong untuk lebih giat lagi berjalan setiap hari.

7. Jaga kebersihan

Salah satu amalan yang baik, sambil berjalan sambil itu menjaga kebersihan alam atau kawasan rumah, padang sekitar. 


Itulah cara dan tips yang boleh dibuat untuk pastikan kita rasa seronok untuk berjalan setiap hari yang sememangnya banyak manfaat untuk kesihatan. Rajin-rajin berjalan setiap hari dan amalkan gaya hidup sihat. 


Baca juga;

Cara bersenam yang betul



Continue Reading

09 September 2021

07 September 2021

Pengalaman Vaksin Dos Kedua Sinovac

Harini Gee dapat dos kedua untuk vaksin Sinovac. Tempat sama di Dewan Jubli Intan Pontian, Johor. 

Pengalaman Vaksin Dos Kedua Sinovac


Sebelum vaksin Gee ada amik set imun Shaklee dulu. Vitamin C, nutriferon dan air performance oren. Ikhtiar tingkatkan imun badan.


Kalini ramai orang beratur walk in untuk vaksin dos pertama. Terkejut jugak tengok. Tapi sebab Gee dapat dos ke 2 terus masuk. Pergi kaunter amik nombor, duduk dan tunggu giliran untuk suntik vaksin. 


Kebanyakan semuanya orang asing bukan penduduk tempatan. Bagi Gee ok juga tu sebab dorang pun sama hidup dan bekerja dalam komuniti kita. Sama-sama semua dapat vaksin.


Ganbar bawah menunggu selepas suntik vaksin. Rehat kejap 10-15 minit.


Kalini dapat amik gambar. Alhamdulillah ada orang sudi amik gambar. Terima kasih awak.

Pengalaman Vaksin Dos Kedua Sinovac

Tema pink harini haha. Sebabnya takda cardigan lain dah selain pink tu. So nak bagi match color Gee gunalah seluar pink juga. 


Saja share gambar tote bag Gee guna tu. Dari Shaklee, dapat percuma sebab beli Set Defence. 

Tote Bag Free Shaklee

Cantik bag dia. Kecik just nice untuk letak bag duit, handphone, kunci, saniterzer, tisu ke. Memang senang nak bawa ke pasar ke. 

Tote Bag Free Shaklee

Selepas Vaksin Kedua Sinovac

Untuk suntikan kali kedua vaksin sinovac ni memang rasa sakit sikit masa dia suntik tu. Pastu ada rasa lenguh kat bahu juga. Yang lain semua ok lagi setakat ni.


Alhamdulillah. Tadi cek mySejahtera pun dah update lengkap 2 dos juga. 

Mana yang dah lengkap vaksin tu tahniah Gee ucapkan. Yang belum lagi moga dipermudahkan urusan.

Sama-sama kita mencapai kadar vaksinasi 100 peratus sebagai usaha mengekang covid-19 ini. Moga kita dapat hidup normal kembali seperti dulu.


Baca juga,

Pengalaman vaksin pertama 

12 Cara kuatkan sistem imun

Testimoni set imun shaklee

Punca dan sebab sistem imun lemah

Makanan terbaik kuatkan antibodi badan

Cara sistem imun bekerja melindungi badan

5 Tanda sistem imun lemah




Continue Reading

05 September 2021

03 September 2021

4 Manfaat Omega 3 untuk Kesihatan Sendi

Manfaat Omega 3 untuk sakit sendi

Sakit sendi antara sakit yang sering berlaku dan biasanya ia kerap berlaku pada golongan yang sudah berumur. Sendi penting untuk kehidupan harian kita kerana ia membantu melakukan perlbagai pergerakan seperti memusingkan kepala, membengkokkan siku, menggerakkan pinggul, berjalan, melompat, dan apa jua aktiviti yang kita nak buat. Sebab itulah penting untuk menjaga sendi agar sihat dan berfungsi dengan baik.

Asid lemak Omega 3, lemak baik yang bermanfaat untuk kesihatan kita termasuklah untuk sendi. Bagaimana Omega 3 membantu sendi kita?
1. Mengatasi masalah keradangan sendi
Omega 3 dapat membantu keradangan pada sendi dengan;

  • Mengurangkan pengeluaran eikosanoid dan cytokine yang menyebabkan degradasi rawan yang boleh menyebabkan sendi rasa sakit.
  • Mengurangkan pengeluaran tanda- tanda keradangan yang menyebabkan keradangan.

2. Membantu mengurangkan kekejangan sendi, bengkak dan sakit
Omega 3 berkesan untuk mengawal keradangan, jadi ia berupaya untuk membantu mengurangkan kesakitan, kekejangan dan bengkak pada bahagian sendi.

3. Bertindak sebagai pelincir sendi
Tahu tak? Pelincir sendi dihasilkan secara semulajadi oleh sel pelincir pada sendi kita. Salah satu cara untuk mendapatkan pelincir sendir kita boleh mengambil makanan yang ada asid lemak Omega-3.
  • Ia berfungsi sama seperti pelincir yang dipanggil cecair sinovial yang akan membantu melindungi dan melincirkan sendi.
  • Membantu pergerakan sendi yang lebih selesa.
  • Membantu sendi yang sakit dan berkeriut dapat bergerak dengan bebas.

4. Menggalak pergerakan dan kelenturan sendi
Omega-3 akan bergabung bersama dengan sel yang menghasilkan rawan sendi dan seterusnya membantu mengawal proses biasa untuk mengekalkan ketebalan tulang rawan pada sendi. Hasilnya ia membantu pergerakan dan kelenturan sendi yang lebih baik.


Ada masalah sakit sendi dan nak menjaga kesihatan sendi jangan lupa untuk mengambil makanan yang ada Omega 3 setiap hari. Sebaiknya amalkan dari masa kita masih sihat dan masih muda supaya sendi kita sentiasa sihat dan dapat bebas bergerak dengan baik tanpa sebarang gangguan atau kesakitan.

Contoh makanan yang ada asid lemak Omega 3. Bolehlah ambil setiap hari dalam menu makanan harian.

Omega 3 untuk sendi



Suplemen Omega 3 untuk kesihatan sendi boleh ambil Omega Guard Shaklee. 

Omega Guard Shaklee untuk sendi




Baca juga:

Kebaikan Omega 3 untuk kulit, rambut dan kesihatan

Kebaikan Omega 3 untuk otak kanak-kanak

Kebaikan Omega 3 untuk kurus

Kebaikan Omega 3 untuk jantung

Kebaikan Omega 3 untuk ibu hamil dan menyusu



Berminat untuk mendapatkan produk Omega Guard Shaklee untuk sakit sendi anda boleh terus menghubungi Gee. Klik gambar untuk pautan whatsapp. 





Continue Reading

01 September 2021

Kebaikan Omega 3 Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

Kebaikan Omega 3 Untuk Ibu Hamil dan Menyusu | Asid lemak Omega-3 adalah lemak baik yang bermanfaat untuk kesihatan dan ini termasuk juga baik untuk ibu hamil dan sepanjang penyusuan. Sama seperti vitamin yang lain, Omega 3 juga boleh diamalkan oleh ibu dari peringkat awal kehamilan sehingga lepas bersalin dan penyusuan. 

Omega 3 shaklee untuk ibu hamil

Manfaat Omega 3 semasa ibu hamil

  • Menyokong tempoh kehamilan yang normal dan berat kelahiran bayi yang sihat.
  • Menurunkan risiko kelahiran pramatang.
  • Menyokong perkembangan sel otak janin yang sihat, terutamanya pada trimester ketiga.
  • Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan akibat preeklampsia (tekanan darah tinggi dalam tempoh ibu sedang hamil).

Manfaat Omega 3 untuk bayi semasa dalam kandungan

  • Menggalakkan pertumbuhan janin yang sihat dalam kandungan dengan meningkatkan aliran darah dalam plasenta.
  • Memudahkan perkembangan mata (retina) dan struktur otak dengan baik ketika didalam janin. 
  • Mengukuhkan koordinasi mata-tangan pada bayi dalam kandungan ibu.
  • Mengurangkan risiko bayi mengalami alahan bila lahir kelak.
  • Menggalakkan perkembangan optimum otak, janin, mata, sistem imun dan saraf terutamanya semasa dalam tempoh trimester ketiga.
  • Menggalakkan perkembangan saraf otak janin.


Kebaikan Omega 3 untuk ibu lepas bersalin 

Bagi ibu lepas bersalain, Omega 3 membantu mengawal emosi ibu yang lebih stabil selepas bersalin. Mengelak kemurungan lepas melahirkan anak. 

Kebaikan Omega 3 untuk bayi lepas lahir

  • Membantu perkembangan otak, mata dan sistem saraf janin. DHA adalah komponen utama retina. Ia sangat penting untuk perkembangan penglihatan bayi yang lebih sihat dan baik. 
  • DHA juga penting untuk perkembangan optimum otak sebelum kelahiran dan semasa peringkat awal pembesaran kanak-kanak.
  • Omega 3 juga boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi lepas dilahirkan seperti kulit sensitif dan ekzema.
  • Menyokong kemahiran menyelesaikan masalah yang lebih baik di kalangan bayi-bayi. 
  • Meningkatkan koordinasi tangan-mata serta kepintaran bayi dan kanak-kanak.
  • Meningkatkan tumpuan pemerhatian di kalangan bayi dan kanak-kanak.
  • Menyokong perkembangan sistem saraf, persepsi, kognitif, dan saraf motor semasa tempoh pertumbuhan otak.


Banyak manfaat dan kebaikan Omega 3 untuk ibu dan bayi. Para ibu bolehlah mengambil asid lemak Omega 3 dari awal tempoh mengandung hingga lepas bersalin dan menyusu kerana ia juga memberi kebaikan secara tidak langsung kepada bayi. Vitamin untuk ibu sepanjang hamil.


Makanan yang kaya dengan Omega 3 contohnya,


Suplemen Omega 3 untuk ibu hamil - boleh lihat di sini, Omega Guard Shaklee


Baca juga:

Kebaikan Omega 3 untuk kulit, rambut dan kesihatan

Kebaikan Omega 3 untuk otak kanak-kanak

Kebaikan Omega 3 untuk kurus

Kebaikan Omega 3 untuk jantung



Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee anda boleh terus menghubungi Gee. Klik gambar untuk pautan whatsapp. 



Continue Reading

31 August 2021

Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia 2021


Kemerdekaan Malaysia

31 Ogos 2021, kalini Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 64 tahun. Alhamdulillah. Tema tahun ini Malaysia Prihatin. Sama seperti tahun lepas, sempena dengan keprihatinan, kesungguhan dan ketabahan kita semua mengharungi cabaran di kala wabak covid-19 yang melanda dunia sekarang ini. 

Sambutan kalini juga secara bersederhana dan di rumah masing-masing sebab sekarang kita masih berada dalam situasi covid-19 yang masih tinggi lagi bilangan kes setiap hari. 

Gee doakan moga kita semua sihat selalu dan dilindungi dari covid-19. Aamin. 

Hari Kemerdekaan Malaysia 2021


Kenapa kita kena menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia?

Kepentingan Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia


Sekali lagi Gee nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia ke 64 tahun. Moga negara kita aman damai selalu dan segera bebas dari wabak covid-19. Aamin.



Continue Reading

30 August 2021

Kebaikan Omega 3 Untuk Kurus

Omega 3 untuk kurus


Ada lemak baik ada juga lemak yang boleh menaikkan berat badan, Tapi, asid lemak Omega-3 adalah LEMAK yang tidak MENGGEMUKKAN badan kita. Ia kategori lemak baik untuk kesihatan termasuk membantu kuruskan badan. 

Ini berita baik untuk yang nak kurus. Macam mana Omega 3 membantu menguruskan badan?

Kebaikan Omega 3 untuk Kurus

1. Mengawal Atur Tahap Lemak Badan Yang Sihat
Simpanan lemak yang berlebihan dalam badan merupakan salah satu faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan berat badan. Kajian menunjukkan bahawa Omega-3 dapat membantu kita mencapai tahap lemak badan yang sihat kerana ia: 

  • Meningkatkan kadar metabolik - kadar kalori badan yang dibakar dalam sehari.
  • Meningkatkan kadar pembakaran lemak.
  • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot badan semasa bersenam dan menambahkan keupayaan tubuh untuk membakar lebih banyak lemak.
  • Mengawal paras lemak yang sihat yang terkumpul dari pemakanan harian kita.
2. Menyeimbangkan Rasa Kenyang

Dua hormon utama iaitu ghrelin dan leptin berperanan penting untuk mengawal rasa lapar dan kenyang. Digabung dengan diet yang seimbang dan konsisten menhambil Omega-3 didapati bermanfaat untuk mengawal atur dua hormon ini. 

Malah, ia juga mampu meningkatkan rasa kenyang. Ini membantu kita berasa kenyang lebih lama selepas makan. Sebab tu ramai suka mengambil Omega 3 untuk proses menurunkan berat dan menjaga berat badan. 

3. Meningkatkan Paras Insulin yang Sihat

Insulin berfungsi untuk menukarkan karbohidrat di dalam makanan kepada tenaga. Oleh itu, tahap insulin yang sihat adalah penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat. Omega-3 pula dapat membantu dengan cara meningkatkan kepekaan insulin badan. Makin peka sel-sel badan kita terhadap insulin, makin rendah kemungkinan makanan yang kita makan disimpan sebagai lemak. 

Nak kurus jangan tinggalkan makanan ada Omega 3!

4. Mengurangkan Tekanan 

Tahu tak? Tekanan boleh menyumbang kepada peningkatan berat badan. Disinilah Omega-3 membantu mengawalatur tahap kortisol yang sihat, ia adalah hormon tekanan yang menyebabkan kita menyimpan lemak, bukannya membantu membakar kalori-kalori yang degil. Kawal tekanan dengan mengambil Omega 3 setiap hari untuk membantu kuruskan badan. 


Nak kuruskan badan lepas ini bolehlah masukkan sekali Omega 3 dalam pemakanan harian. Antara makanan yang ada Omega 3 seperti bawah ini.

Makanan Omega 3 untuk kurus


Suplemen Omega 3 membantu untuk proses kurus lebih mudah

Omega Guard Shaklee mengandungi asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan dan juga membantu kuruskan badan secara sihat. 

Omega guard shaklee untuk kurus

Pengambilan Omega 3 selepas makan makanan berat setiap hari mampu membantu meningkatkan metabolisme badan sekaligus menambah keupayaan badan untuk membakar lebih banyak lemak. 

Omega 3 juga bagus untuk kolesterol. Ia meningkatkan kolesterol baik, HDL dengan menyingkirkan kolesterol yang tidak baik dari badan. 

Amalkan Omega Guard setiap hari untuk yang nak kurus dan menjaga berat badan yang sihat.



Baca juga:

Kebaikan Omega 3 untuk kulit, rambut dan kesihatan

Kebaikan Omega Guard Shaklee

Kebaikan Omega 3 untuk otak kanak-kanak

Kebaikan Omega 3 untuk ibu hamil

Kebaikan Omega 3 untuk jantung



Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee anda boleh terus menghubungi Gee. Klik gambar untuk pautan whatsapp. 





Continue Reading

29 August 2021

Vitamin Shaklee Untuk Ulser Mulut

 

vitamin untuk ulser mulut

Ulser mulut adalah luka kecil dalam mulut yang berwarna merah. Ia biasa berlaku pada setiap orang tapi sesekali dan tidak berbahaya kerana ia boleh hilang dengan sendirinya. Tapi yang tak seronoknya ia menganggu dan rasa sakit bila nak makan dan minum. Mood juga boleh kelaut bila kena ulser ni. Seksa jugalah masa kena ulser.

Punca ulser mulut terjadi boleh baca di sini, punca dan sebab ulser mulut.

Dah tahu punca senang nak cegah dan baiki ulser mulut. 

Cadangan vitamin untuk masalah ulser mulut. Apakah vitamin yang sesuai?

1. Vitamin B

Kekurangan asid folik dan vitamin B12 juga boleh menyebabkan ulser mulut. Jadi, rajinlah mengambil makanan yang ada vitamin B untuk membantu mencegah dan mengurangkan sakit ulser mulut. 

Suplemen vitamin B - B-Complex 

2. Vitamin C

Antara sebab ulser mulut boleh berlaku bila badan kekurangan vitamin C. Jadi cara terbaik untuk mencegah dari ulser mulut dengan mengambil pemakanan yang ada vitamin C setiap hari. Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun badan dan penting dalam penghasilan kolagen (kolagen penting untuk hasil tisu baru termasuk untuk menjaga kesihatan gusi dalam mulut). 

Suplemen Vitamin C - Vita C Plus 

3. Zinc

Kekurangan mineral Zinc juga dikaitakan dengan ulser mulut. Cukupkan pengambilan makanan yang ada zinc untuk membantu mencegah ulser mulut dari awal. 

Suplemen zinc - Zinc Plus 


Set Vitamin Shaklee untuk ulser mulut

Ada 3 pilihan / cadangan vitamin atau suplemen Shaklee yang sesuai untuk mencegah dan membaiki ulser mulut.
  • Bcomplex 
  • Vitamin C Plus
  • Zinc Plus

Set Ulser Mulut Shaklee


Testimoni Ulser Mulut Shaklee

Testimoni Ulser Mulut Shaklee

Testimoni Ulser Mulut Shaklee

Testimoni Ulser Mulut Shaklee

Testimoni Ulser Mulut Shaklee


Ada masalah ulser mulut kena tahu apa punca dan sebab. Jadi senang nak tahu cara mengatasi dan mencegah dari awal. Jika dah kena ulser pun sekurangnya dapat pulihkan ulser dengan lebih cepat. 


Berminat nak dapatkan produk shaklee untuk ulser mulut ini boleh terus menghubungi Gee di whatsapp 013-5707812. Nanti Gee akan bantu dan guide apa yang sesuai untuk anda. 

Gee Shaklee
Klik gambar untuk Whatsapp segera



Continue Reading

26 August 2021

Punca dan Cara Atasi Ulser Mulut


punca ulser mulut

Masalah ulser mulut ni biasa berlaku. Maca Gee jarang-jarang nak kena tapi dalam minggu ni mendapatlah ulser. Sesekali nak kena ulser kan. 

Fakta Ulser Mulut

Ulser mulut adalah luka kecil dalam mulut kita yang berwarna merah. Nampak kecil tapi meyakitkan hingga menganggu aktiviti harian. Misalnya sukar nak makan minum. Memang mencabar bila kena ulser mulut ni. 

Tempoh kena ulser mulut biasa dalam 1-2 minggu saja tak lama. Tapi sering mendapat ulser dan lama sangat terkena bolehlah berjumpa doktor dengan segera. Buat pemeriksaan takut ada penyakit lain pulak. Kita cegah dari awal.

fakta ulser mulut


Punca berlaku ulser mulut

Apakah punca dan sebab ulser mulut terjadi? Ni kita kena amik tahu supaya senang nak mencegah dari awal dan bila dah kena pun dah tahu sebab dia. 

punca ulser mulut


Tips bila kena ulser mulut

Ini antara tips-tips untuk mengatasi bila dah terkena ulser mulut. Macam Gee sendiri, bila kena ulser ni memang akan banyakkan minum air kosong, berumur dengan air pembersih mulut.

Pastu Gee pun ada makan vitamin C, vitamin B, nutriferon dan zink. Ni semua vitamin antioksidan bagus untuk mengawal dan mengelak ulser dari makin banyak. Jika terlalu kerap kena ulser mungkin juga sebab badan ada kurang vitamin.

tips atasi ulser mulut


Moga bermanfaat buat semua. Alhamdulillah ulser mulut Gee dah makin ok tak sampai seminggu cepat dia ok balik. Syukur. 


Baca juga >> Vitamin untuk ulser mulut


Continue Reading