Showing posts with label Chicken Pox. Show all posts
Showing posts with label Chicken Pox. Show all posts

Jan 23, 2018

Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Terkena Chicken Pox



Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Terkena Chicken Pox

Makanan sangat penting apabila anda terkena sakit chicken pox. Anda mesti menjaga makanan dengan betul agar ia tidak memburukkan lagi keadaan dan melambatkan chicken pox anda dari sembuh.

Dalam entri ini, Gee ada kongsikan makanan yang perlu anda elak semasa terkena chicken pox.

Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Terkena Chicken Pox

1. Makanan yang banyak lemak
Anda erlu mengelak makanan yang tinggi lemak tepu semasa terkena chicken pox. Contohnya daging, kelapa kering, mentega, minyak ikan, coklat gelap, kacang dan keju kerana makanan ini semuanya tinggi dengan lemak tepu. Ia boleh menyebabkan keradangan yang menghasilkan ruam dan melambatkan proses penyembuhan.

2. Buah citrus
Chicken pox juga boleh menyebabkan sakit tekak. Jadi, anda perlu mengelakkan dari mengambil jus atau buah jeruk. Jika dapat, elak dari mengambil buah-buahan citrus yang tinggi kandungan asid seperti oren dan anggur, ia akan menyebabkan luka di dalam mulut lebih sakit. Jika anda ingin mengambilnya, anda boleh mencampurkan buah ini dengan susu atau yogurt.

3. Produk tenusu
Elakkan dari mengambil produk tenusu seprti susu, ais krim, mentega dan keju kerana makanan ini boleh membuatkan kulit berminyak dan kulit gatal-gatal pada tempat yang terkena chicken pox.

4. Makanan bergoreng
Sekiranya anda diserang chicken pox, anda tidak boleh memakan makanan berminyak kerana kandungan minyak ini akan menyukarkan chicken pox untuk sembuh.

5. Makanan bergaram
Makanan bergaram ini boleh menyebabkan kerengsaan dan kuka di dalam mulut lebih parah. Anda harus berhenti sekejap daripada mengambila makanan yang tinggi dengan garam.

6. Makanan ringan
Semasa terkena chicken pox, anda mesti mengelakkan makanan ringan kerana ia akan memburukkan keadaan di mana akan menyebabkan anda berasa lebih sakit.

7. Makanan pedas
Semasa anda mengalami chicken pox, anda juga harus mengelak makanan yang pedas-pedas kerana boleh sakit dada dan keradangan di dalam badan.

8. Makanan berasid
Cuba untuk mengelakkan makanan yang berasid seperti coklat dan kopi yang boleh menyebabkan kerengsaan dan lebih banyak gatal-gatal akan muncul pada badan anda.

9. Air bergas
Bagi air bergas atau bikarbonat, jangan mengambilnya semasa terkena chicken pox kerana ia akan menyebabkan luka makin sakit di dalam mulut dan melambatkan luka akibat chicken pox untuk sembuh.


Sekiranya anda ingin chicken pox lebih cepat sembuh, anda perlu mengelak dari mengambil makanan ini semua. Makanan yang sangat berasid dan makanan berlemak ini akan memperlahankan proses penyembuhan dan menyebabkan keadaan kulit anda lebih teruk.



Continue Reading

Jan 22, 2018

Pemakanan Yang Sesuai Untuk Pesakit Chicken Pox



Pemakanan Yang Sesuai Untuk Pesakit Chicken Pox

Chicken pox atau cacar air adalah sejenis virus, virus Varicella. Dan ia boleh berjangkit kepada orang lain. Chickex pox boleh berlaku di mana-mana bahagian anggota badan termasuklah dalam mulut. Sebab itu amat penting bagi pesakit chicken pox perlu menjaga pemakanan yang betul.


Pemakanan juga boleh mempengaruhi proses pemulihan dan penyembuhan chicken pox yang ada pada badan anda. Dalam entri ini, gee ingin berkongsi apakah makanan yang sesuai untuk diambil apabila anda terkena chicken pox.


Pemakanan Yang Sesuai Untuk Pesakit Chicken Pox

1. Rajin makan sayur-sayuran yang berbagai jenis kerana ia banyak kandungan vitamin dan mineral yang baik untuk membantu tubuh lebih cepat sembuh dari chicken pox.

2. Rajin makan buah-buahan tapi elakkan buah citrus yang berasid seperti anggur, limau dan lemon. Ia boleh merengsakan luka chicken pox, melambatkan proses penyembuhan dan menyebabkan luka di dalam mulut menjadi lebih pedih dan sakit.

3. Sup ayam yang direbus selama beberapa jam. Anda juga boleh mencampurkan bersama sayur-sayuran seperti kentang, kobis dan lobak merah di dalam sup.

4. Telur, ayam, ikan, semuanya mengandungi Lysine. Lysine ini dapat membantu mempercepat penyembuhan.

5. Elakkan makanan yang ada gula tambahan atau tinggi dengan karbohidrat seperti roti, pasta, kacang mentah dan biji mentah yang tidak terbakar kerana boleh melambatkan penyembuhan chicken pox.

6. Sirap atau serbuk Rosehip yang mengandungi Vitamin C seperti ceri Acerola, blackberry dan elderberries. Vitamin C boleh mempercepatkan pemulihan demam chicken pox dan baik pulih luka-luka akibat chicken pox.

7. Bawang putih boleh dicampur di dalam sup atau salad. Bawang putih mempunyai sifat antbiotik semulajadi dapat membantu melawan virus yang menyebabkan chicken pox.

8. Gunakan minyak kelapa dalam memasakan atau diambil begitu saja. Minyak kelapa mempunyai ciri-ciri antibakteria, antijamur dan antiviral.

9. Cuka epal (pilih jenis organik) boleh ditambah di dalam makanan dalam jumlah yang sedikit untuk membantu untuk dalam penghadaman nutrien.

10. Banyakkan minum air bagi mengelak dehidrasi semasa chicken pox. Pastikan air yang bersih dan dimasak. Tapi anda tidak boleh berkongsi gelas atau botol minuman dengan orang lain.

11. Minum air kelapa kerana ia mengandungi mineral dan vitamin yang penting untuk tubuh. Ia juga tidak mempunyai kalori dan ini akan membantu menyejukkan badan anda dan meningkatkan sistem imuniti.


Selain daripada menjaga pemakanan harian anda, anda juga boleh mengambil suplemen sebagai alternatif tambahan. Ia untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan di dalam badan anda.

Boleh lihat >> Suplemen Shaklee untuk Chicken Pox




Continue Reading

Jan 20, 2018

Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat



Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat

Kita selalu sebut chicken pox. Tapi tahu tak apa sebenarnya chicken pox ni?

Apakah chicken pox sebenarnya?

Chicken pox atau nama lain cacar air. Chicken pox berlaku disebabkan oleh virus Varicella (virus jenis herpes) dan ia sangat mudah berjangkit. Chicken pox boleh berlaku pada semua orang tidak kita kanak-kanak atau orang dewasa. Tapi, orang dewasa akan mengalami chicken pox yang lebih teruk.

Chicken pox ini boleh merebak menerusi sentuhan, cecair, bahan yang tercemar dengan cacar apabila ia terkena pada pakaian, ataupun tuala daripada orang yang terkena chicken pox. Orang yang terkena chicken pox boleh menyebarkan virus dan menjangkiti orang lain dalam tempoh 48 jam sebelum ia menjadi ruam dan timbul cacar air. Apabila cacar air tadi sudah kering dan berkeruping barulah ia tidak akan merebak. Tapi anda perlu berhati-hati juga.


Tanda / Gejala Chicken Pox
  • Demam dengan bintik merah di badan
  • Ruam naik dalam 2 minggu selepas jangkitan 
  • Bintik merah makin bertambah banyak dan membentuk gelembung berisi air
  • Gelembung yang pecah akan kering dan berkeruping
  • Badan akan rasa gatal
  • Sakit perut
  • Tiada selera untuk makan
  • Sakit kepala
  • Rasa tidak selesa
  • Badan rasa letih

Apakah chicken pox berbahaya?
Chicken pox berbahaya dan berisiko kepada:
  • Bayi yang baru lahir dan si ibu tidak pernah terkena chicken pox.
  • Ibu yang mengandung - bayi berisiko cacat, tidak cukup berat, jangkitan dan berbahaya untuk nyawa bayi.
  • Mereka yang lemah sistem pertahanan badan.
  • Pesakit kanser yang dalam rawatan kemoterapi.
  • Pesakit asma.
  • Pesakit eczema.
(kredit; MyHealth.gov.my)


Apakah rawatan untuk chicken pox?

Ada berbagai cara yang boleh anda gunakan untuk merawat chicken pox. Dalam entri kali ini, Gee ingin berkongsi kepada anda cara untuk merawat dan menghilangkan parut chicken pox dengan cepat.

  • Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat

1. Air Kelapa
Anda boleh cuba minum dan menyapu air kelapa pada chicken pox. Air kelapa mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral dan zat galian. Yang penting dalam air kelapa ini juga ada asid laurik dan cytokines yang bagus untuk membantu menyembuhkan dan melembutkan kulit, memperbaiki parut, kulit kering, kedutan dan sebagainya.

2. Jus Lemon
Anda boleh menyapu jus lemon pada parut chicken pox. Lemon kaya dengan vitamin C yang penting untuk menghasilkan kolagen dia dalam badan. Kolagen sangat penting untuk kulit kerana ia boleh memperbaiki kulit yang rosak seperti parut chicken pox.

Selain itu, lemon juga ada mengandungi asid alpha hydroxy (AHA). Ia boleh membantu memperbaiki dan menipiskan parut pada kulit yang disebabkan chicken pox.

3. Madu
Anda boleh menyapu madu pada kulit. Boleh mencampurkan madu dengan oat dan jadi scrub untuk disapu pada parut chicken pox. Madu boleh membantu memperbaiki parut, memulihkan sel kulit mati tukar kepada yang baru dan melembapkan kulit yang kering.

4. Lidah Buaya
Lidah buaya atau Aloe Vera antara yang terkenal untuk kulit. Ia juga bagus untuk merawat kulit dan kesan parut chicken pox. Anda boleh menyapu gel aloe vera pada parut chicken pox setiap hari.

5. Menyapu baking soda pada kulit
Ini untuk mengelak dan mengurangkan gatal-gatal serta ruam akibat chickeb pox.

6. Mandi dengan air halia
Ia juga baik untuk mengatasi dan menghilangkan gatal akibat chicken pox pada kulit anda.

7. Jangan takut untuk mandi
Mandi boleh membersihkan badan anda yang ada kesan chicken pox, mengurangkan demam & rasa gatal pada badan anda.

8. Duduk di tenpat sejuk atau berangin 
Tujuannya untuk mengelak kulit berpeluh yang boleh menyebabkan ruam terjadi pada kulit terutama di kawasam terkena chicken pox.

9. Jaga makan. 
Sebaiknya bila terkena chicken pox anda digalak mengambil buah dan sayur terutama yang ada vitamin C. Elakjan mengambil makanan yang boleh menyebabkan gatal seperti telur, daging, makanan laut dan produk tenusu.

10. Banyakkan minum air kosong
Ini bagi membantu anda kehilangan air yang banyak atau dehidrasi. Dehidrasi boleh melemahkan sistem imun tubuh anda dan boleh melambatkan proses pemulihan.



Selain daripada cara di atas, anda juga boleh mengambil suplemen untuk merawat dan menghilangkan parut chicken pox dengan cepat.

Suplemen Shaklee untuk chicken pox


1. NutriFeron
Penggalak imun semulajadi. Ia meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan virus yang menyebabkan chicken pox. Lebih mudah untuk diambil kerana dia dalam bentuk paket.


2. Vitamin C
Tinggi antioksidan juga baik untuk memperkuatkan sistem ketahanan badan masa terkena chicken pox. Demam cepat kebah. Vitamin C juga baik untuk kulit, dia membantu menghasilkan kolagen. Jadi parut dan kesan chicken pox akan cepat pulih dari biasa.


3. Vitamin E
Terbaik untuk parut untuk memperbaiki struktur kulit yang rosak akibat chickex pox. Amalkan setiap hari parut boleh pudar dan kulit tak kering.


4. Performance Drink 
Mencegah dehidrasi / kehilangan air masa terkena chicken pox. Bila cukup kandungan air dalam badan, badan anda tidak akan berasa letih dan lesu.

  • Lihat >> Kelebihan Performance Drink Shaklee

5. ESP
Protein untuk membantu memperbaiki sel-sel kulit yang rosak kesan daripada chicken pox. Jika ada bekas chickex pox berwarna gelap anda boleh mengamalkan ESP kerana ia boleh mecerahkan bekas parut hitam. Proses penyembuhan kulit dan luka juga lebih cepat sembuh dari biasa.

Untuk kanak-kanak, anda boleh gantikan ESP dengan Meal Shakes


6. Herbal Blend Cream
Krim terbaik untuk kulit anda. Sangat bagus untuk disapu pada kulit anda bagi membantu mengurangkan rasa gatal, memperbaiki parut dan membantu kulit yang kering dan berkeruping. Krim ini sesuai untuk bayi, kanak-kanak hingga dewasa.



Jika anda ada mengalami chickex pox, mulakan rawatan dengan segera. Jangan biarkan parut dan kesan chicken pox. Ia boleh diperbaiki. Yang penting anda berusaha untuk merawatnya.


 http://Www.wasap.my/60135707812



Continue Reading

Jan 19, 2018

Parut Chicken Pox Boleh Hilang Dengan Cepat? Anda Boleh Amalkan Sendiri Nanti



Parut Chicken Pox Boleh Hilang Dengan Cepat? Anda Boleh Amalkan Sendiri Nanti

Dilema bila ada kena chicken pox mesti akan risau bab parut dan bekas chicken pox. Ada yang dah mula risau dan susah hati. Lagi-lagi bila terkena pada muka kan. Bab ni paling tak syok terutama bagi orang perempuan. Betul kan?

Masa tu mulalah mencari penyelesaian untuk menghilangkan parut dan bekas chicken pox ni. Beli macam jenis krim dan ubat untuk hilangkan chicken pox pun parut chicken pox lambat hilang. Malah parut berbekas menjadi hitam! Lagi risau bila muka jadi banyak bekas parut chicken pox.

Jangan risau, Gee ada penyelesaian untuk membantu anda. 

Cara dia mudah dan senang. Anda hanya perlu rajin dan konsisten mengambil vitamin, pasti parut dan kesan chicken pox boleh pudar dan hilang! Malah kulit anda boleh jadi lebih sihat dan cantik! Suka kan?!

Mari lihat dulu testimoni chicken pox ni.

1. Testimoni dari rakan Shaklee Gee sendiri, Ida yang terkena chicken pox bulan November 2017 yang lepas.



2. Satu lagi daripada customer Gee sendiri yang juga terkena chicken pox. Masa ni dia mengadu pada Gee yang muka ada bekas parut chicken pox. Jadi Gee rekomen untuk ambil Vitamin C dan Vitamin E.


Macam mana? Boleh lihat sendiri parut chicken pox boleh hilang dan pudar kan?

Ok sekarang Gee ingin kenalkan apa dia kebaikan sulemen Shaklee ni untuk membantu menghilangkan chicken pox.

  • Suplemen untuk menghilangkan parut chicken pox

1. Vitamin C Plus
Vitamin C boleh membantu menghasilkan kolagen. Jadi ia akan membantu untuk pemulihan kulit yang rosak seperti parut chicken pox. Vitamin C juga tinggi antioksidan, maka ia boleh membantu mempercepatkan proses baik dari demam chicken pox. 

2. Vitamin E Complex
Vitamin yang sangat baik untuk masalah parut. Vitamin E boleh memerbaiki struktur kulit dan memudarkan kesan parut pada kulit. Menarikya, vitamin E Shaklee ini anda boleh menyapu isi vitamin E terus pada parut chicken pox bagi mempercepatkan lagi parut pudar dan hilang. Malah, kulit juga lebih lembat dan tak kering. 

3. Bcomplex 
Vitamin B complex juga bagus untuk kulit.
  • Vitamin B1 (Thiamin) - untuk regenerasi kulit dan membuatkan kulit kelihatan sihat dan muda
  • Vitamin B2 (Riboflavin) - mmencegah keradangan pada kulit akibat jerawat atau chicken pox 
  • Vitamin B3 (Niacin) - memperbaiki kulit kering dan memastikan ia lembut dan lembap 


Berminat untuk mencuba suplemen Shaklee ini anda boleh menghubungi Gee terus. Gee bersedia untuk membantu masalah anda.  Boleh klik bawah ini untuk whatsapp Gee terus ya. Terima kasih.


 http://Www.wasap.my/60135707812



Continue Reading