Showing posts with label Parut. Show all posts
Showing posts with label Parut. Show all posts

Jan 20, 2018

Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat



Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat

Kita selalu sebut chicken pox. Tapi tahu tak apa sebenarnya chicken pox ni?

Apakah chicken pox sebenarnya?

Chicken pox atau nama lain cacar air. Chicken pox berlaku disebabkan oleh virus Varicella (virus jenis herpes) dan ia sangat mudah berjangkit. Chicken pox boleh berlaku pada semua orang tidak kita kanak-kanak atau orang dewasa. Tapi, orang dewasa akan mengalami chicken pox yang lebih teruk.

Chicken pox ini boleh merebak menerusi sentuhan, cecair, bahan yang tercemar dengan cacar apabila ia terkena pada pakaian, ataupun tuala daripada orang yang terkena chicken pox. Orang yang terkena chicken pox boleh menyebarkan virus dan menjangkiti orang lain dalam tempoh 48 jam sebelum ia menjadi ruam dan timbul cacar air. Apabila cacar air tadi sudah kering dan berkeruping barulah ia tidak akan merebak. Tapi anda perlu berhati-hati juga.


Tanda / Gejala Chicken Pox
  • Demam dengan bintik merah di badan
  • Ruam naik dalam 2 minggu selepas jangkitan 
  • Bintik merah makin bertambah banyak dan membentuk gelembung berisi air
  • Gelembung yang pecah akan kering dan berkeruping
  • Badan akan rasa gatal
  • Sakit perut
  • Tiada selera untuk makan
  • Sakit kepala
  • Rasa tidak selesa
  • Badan rasa letih

Apakah chicken pox berbahaya?
Chicken pox berbahaya dan berisiko kepada:
  • Bayi yang baru lahir dan si ibu tidak pernah terkena chicken pox.
  • Ibu yang mengandung - bayi berisiko cacat, tidak cukup berat, jangkitan dan berbahaya untuk nyawa bayi.
  • Mereka yang lemah sistem pertahanan badan.
  • Pesakit kanser yang dalam rawatan kemoterapi.
  • Pesakit asma.
  • Pesakit eczema.
kredit; MyHealth.gov.my


Apakah rawatan untuk chicken pox?

Ada berbagai cara yang boleh anda gunakan untuk merawat chicken pox. Dalam entri kali ini, Gee ingin berkongsi kepada anda cara untuk merawat dan menghilangkan parut chicken pox dengan cepat.

  • Cara Merawat dan Menghilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat

1. Air Kelapa
Anda boleh cuba minum dan menyapu air kelapa pada chicken pox. Air kelapa mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral dan zat galian. Yang penting dalam air kelapa ini juga ada asid laurik dan cytokines yang bagus untuk membantu menyembuhkan dan melembutkan kulit, memperbaiki parut, kulit kering, kedutan dan sebagainya.

2. Jus Lemon
Anda boleh menyapu jus lemon pada parut chicken pox. Lemon kaya dengan vitamin C yang penting untuk menghasilkan kolagen dia dalam badan. Kolagen sangat penting untuk kulit kerana ia boleh memperbaiki kulit yang rosak seperti parut chicken pox.

Selain itu, lemon juga ada mengandungi asid alpha hydroxy (AHA). Ia boleh membantu memperbaiki dan menipiskan parut pada kulit yang disebabkan chicken pox.

3. Madu
Anda boleh menyapu madu pada kulit. Boleh mencampurkan madu dengan oat dan jadi scrub untuk disapu pada parut chicken pox. Madu boleh membantu memperbaiki parut, memulihkan sel kulit mati tukar kepada yang baru dan melembapkan kulit yang kering.

4. Lidah Buaya
Lidah buaya atau Aloe Vera antara yang terkenal untuk kulit. Ia juga bagus untuk merawat kulit dan kesan parut chicken pox. Anda boleh menyapu gel aloe vera pada parut chicken pox setiap hari.

5. Menyapu baking soda pada kulit
Ini untuk mengelak dan mengurangkan gatal-gatal serta ruam akibat chickeb pox.

6. Mandi dengan air halia
Ia juga baik untuk mengatasi dan menghilangkan gatal akibat chicken pox pada kulit anda.

7. Jangan takut untuk mandi
Mandi boleh membersihkan badan anda yang ada kesan chicken pox, mengurangkan demam & rasa gatal pada badan anda.

8. Duduk di tenpat sejuk atau berangin 
Tujuannya untuk mengelak kulit berpeluh yang boleh menyebabkan ruam terjadi pada kulit terutama di kawasam terkena chicken pox.

9. Jaga makan. 
Sebaiknya bila terkena chicken pox anda digalak mengambil buah dan sayur terutama yang ada vitamin C. Elakjan mengambil makanan yang boleh menyebabkan gatal seperti telur, daging, makanan laut dan produk tenusu.

10. Banyakkan minum air kosong
Ini bagi membantu anda kehilangan air yang banyak atau dehidrasi. Dehidrasi boleh melemahkan sistem imun tubuh anda dan boleh melambatkan proses pemulihan.



Selain daripada cara di atas, anda juga boleh mengambil suplemen untuk merawat dan menghilangkan parut chicken pox dengan cepat.

Suplemen Shaklee untuk chicken pox


1. NutriFeron
Penggalak imun semulajadi. Ia meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan virus yang menyebabkan chicken pox. Lebih mudah untuk diambil kerana dia dalam bentuk paket.


2. Vitamin C
Tinggi antioksidan juga baik untuk memperkuatkan sistem ketahanan badan masa terkena chicken pox. Demam cepat kebah. Vitamin C juga baik untuk kulit, dia membantu menghasilkan kolagen. Jadi parut dan kesan chicken pox akan cepat pulih dari biasa.


3. Vitamin E
Terbaik untuk parut untuk memperbaiki struktur kulit yang rosak akibat chickex pox. Amalkan setiap hari parut boleh pudar dan kulit tak kering.


4. Performance Drink 
Mencegah dehidrasi / kehilangan air masa terkena chicken pox. Bila cukup kandungan air dalam badan, badan anda tidak akan berasa letih dan lesu.

  • Lihat >> Kelebihan Performance Drink Shaklee

5. ESP
Protein untuk membantu memperbaiki sel-sel kulit yang rosak kesan daripada chicken pox. Jika ada bekas chickex pox berwarna gelap anda boleh mengamalkan ESP kerana ia boleh mecerahkan bekas parut hitam. Proses penyembuhan kulit dan luka juga lebih cepat sembuh dari biasa.

Untuk kanak-kanak, anda boleh gantikan ESP dengan Meal Shakes


6. Herbal Blend Cream
Krim terbaik untuk kulit anda. Sangat bagus untuk disapu pada kulit anda bagi membantu mengurangkan rasa gatal, memperbaiki parut dan membantu kulit yang kering dan berkeruping. Krim ini sesuai untuk bayi, kanak-kanak hingga dewasa.



Jika anda ada mengalami chickex pox, mulakan rawatan dengan segera. Jangan biarkan parut dan kesan chicken pox. Ia boleh diperbaiki. Yang penting anda berusaha untuk merawatnya.


 http://Www.wasap.my/60135707812



Continue Reading

Jan 19, 2018

Parut Chicken Pox Boleh Hilang Dengan Cepat? Anda Boleh Amalkan Sendiri Nanti



Parut Chicken Pox Boleh Hilang Dengan Cepat? Anda Boleh Amalkan Sendiri Nanti

Dilema bila ada kena chicken pox mesti akan risau bab parut dan bekas chicken pox. Ada yang dah mula risau dan susah hati. Lagi-lagi bila terkena pada muka kan. Bab ni paling tak syok terutama bagi orang perempuan. Betul kan?

Masa tu mulalah mencari penyelesaian untuk menghilangkan parut dan bekas chicken pox ni. Beli macam jenis krim dan ubat untuk hilangkan chicken pox pun parut chicken pox lambat hilang. Malah parut berbekas menjadi hitam! Lagi risau bila muka jadi banyak bekas parut chicken pox.

Jangan risau, Gee ada penyelesaian untuk membantu anda. 

Cara dia mudah dan senang. Anda hanya perlu rajin dan konsisten mengambil vitamin, pasti parut dan kesan chicken pox boleh pudar dan hilang! Malah kulit anda boleh jadi lebih sihat dan cantik! Suka kan?!

Mari lihat dulu testimoni chicken pox ni.

1. Testimoni dari rakan Shaklee Gee sendiri, Ida yang terkena chicken pox bulan November 2017 yang lepas.



2. Satu lagi daripada customer Gee sendiri yang juga terkena chicken pox. Masa ni dia mengadu pada Gee yang muka ada bekas parut chicken pox. Jadi Gee rekomen untuk ambil Vitamin C dan Vitamin E.


Macam mana? Boleh lihat sendiri parut chicken pox boleh hilang dan pudar kan?

Ok sekarang Gee ingin kenalkan apa dia kebaikan sulemen Shaklee ni untuk membantu menghilangkan chicken pox.

  • Suplemen untuk menghilangkan parut chicken pox

1. Vitamin C Plus
Vitamin C boleh membantu menghasilkan kolagen. Jadi ia akan membantu untuk pemulihan kulit yang rosak seperti parut chicken pox. Vitamin C juga tinggi antioksidan, maka ia boleh membantu mempercepatkan proses baik dari demam chicken pox. 

2. Vitamin E Complex
Vitamin yang sangat baik untuk masalah parut. Vitamin E boleh memerbaiki struktur kulit dan memudarkan kesan parut pada kulit. Menarikya, vitamin E Shaklee ini anda boleh menyapu isi vitamin E terus pada parut chicken pox bagi mempercepatkan lagi parut pudar dan hilang. Malah, kulit juga lebih lembat dan tak kering. 

3. Bcomplex 
Vitamin B complex juga bagus untuk kulit.
  • Vitamin B1 (Thiamin) - untuk regenerasi kulit dan membuatkan kulit kelihatan sihat dan muda
  • Vitamin B2 (Riboflavin) - mmencegah keradangan pada kulit akibat jerawat atau chicken pox 
  • Vitamin B3 (Niacin) - memperbaiki kulit kering dan memastikan ia lembut dan lembap 


Berminat untuk mencuba suplemen Shaklee ini anda boleh menghubungi Gee terus. Gee bersedia untuk membantu masalah anda.  Boleh klik bawah ini untuk whatsapp Gee terus ya. Terima kasih.


 http://Www.wasap.my/60135707812



Continue Reading

Dec 23, 2017

Makanan Terbaik untuk Parut dan Cara Menghilangkan Parut dengan Mudah dan Berkesan




Kehadiran parut pada kulit boleh mempengaruhi keyakinan diri sehingga ada yang mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan parut.

Di pasaran anda boleh melihat pelbagai jenis krim yang dijual untuk membantu menghilangkan parut dengan cepat. Tetapi, cara terbaik untuk memperbaiki dan menghilangkan parut anda adalah dengan mengambil pemakanan yang betul. Pemakanan boleh mempengaruhi terus fungsi dalam badan anda.

Dalam entri ini, Gee akan perkenalkan kepada anda apa makanan terbaik untuk parut dan cara menghilangkan parut dengan mudah. 

Makanan Terbaik untuk Parut 


1. Aloe Vera
Antara yang terbaik untuk kulit. Ia membantu memudarkan parut dan mengurangkan rasa sakit serta kemerahan pada kulit.


2. Minyak kelapa
Minyak kelapa kaya dengan antioksidan yang penting untuk melawan radikal bebas. Radikal bebas ini sebenarnya yang melambatkan proses penyembuhan. Ia juga dapat menghasilkan kolagen tambahan, yang berfungsi untuk membina sel baru dan membantu memperbaiki kerosakan kulit seperti jerawat dan parut.


3. Mentega koko (cocoa butter)
Banyak terdapat dalam krim kulit kerana ia berfungsi sebagai pelembap berkesan untuk kulit. Ia juga mengandungi vitamin E untuk memberikan kulit anda lebih sihat. Apa yang perlu anda lakukan adalah menggosok ke kulit anda terutama yang ada parut setiap hari.


4. Teh hijau (Green Tea)
Tinggi dengan khasiat polifenol yang akan membantu mengurangkan parut dan pori-pori besar pada kulit.


5. Vitamin E
Vitamin E adalah salah satu vitamin yang paling berkesan untuk menghilangkan parut. Ia membantu meningkatkan tahap kolagen dan juga bertindak sebagai pelembap.

Sumber makanan: badam, kacang, oat, hazelnut, sayuran berdaun hijau


6. Vitamin C
Vitamin yang sangat penting dalam penghasilan kolagen di dalam badan anda. Kelogen penting untuk menguatkan dan memberi keanjalan pada kulit. Ia juga membantu membaiki kerosakan kulit seperti parut dan membina sel-sel baru .

Sumber makanan: limau, lemon, mangga, kiwi, strawberi,brokoli, kobis dan sebagainya.


7.Vitamin B
Kekurangan Vitamin B boleh membuatkan bekas parut dan luka di kulit sukar untuk hilang. vitamin B membantu dalam proses penyembuhan dan penting dalam pembangunan sel-sel kulit baru.

Kajian telah menunjukkan bahawa kulit yang sihat bergantung kepada kehadiran vitamin B. Vitamin B juga membantu kolagen untuk bertindak lebih berkesan dan membaiki sel dengan cepat.

Sumber makanan: kacang polong, brokoli, alpukat, ubi keledek, daging dan ikan tanpa lemak, bersama dengan bijirin dan produk tenusu.


8. Vitamin A
Juga memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen. Vitamin A membantu menguatkan sel-sel di kawasan parut dan mempercepatkan proses pemulihan parut.

Sumber makanan: betik, lobak, tomato, telur, susu, minyak ikan kod


9. Zink
Zink memainkan peranan penting dalam pembangunan kolagen dan protein dalam badan. Sel-sel kulit baru memerlukan banyak protein dan kolagen untuk kekal kuat dan sihat. Jadi anda perlukan banyak zink untuk menyembuhkan parut.

Sumber makanan: tiram, hati, kacang


10. Kunyit
Ia sangat popular di negara-negara Timur dalam bidang masakan dan perubatan. Malah, orang-orang di Barat juga mula menggunakannya setelah menyedari keberkesanan rempah-rempah. Kunyit dapat meningkatkan proses pemulihan parut kerana ia adalah antioksidan yang kuat.


11. Zat besi
Zat besi akan membantu darah kita untuk membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Luka dan parut memerlukan bekalan darah yang cukup untuk penyembuhan dengan cepat.

Sumber makanan: banyak di dalam sayur-sayuran dan daging tanpa lemak

.

Selain mengambil makanan yang betul, anda juga boleh mencuba suplemen untuk menghilangkan parut pada kulit dengan lebih mudah.

.

Cara Menghilangkan Parut dengan Mudah dan Berkesan


1. Vita C Plus

Vitamin C tinggi dengan antioksidan dan ia penting untuk melindungi kulit dari radikal bebas. Ia juga menguatkan sistem imun untuk mempercepatkan proses penyembuhan dan menghasilkan kolagen yang baru sekaligus memudarkan kesan parut, jerawat pada kulit.

Kesitimewaan:
Setiap tabet membekalkan 500mg vitamin C dan adanya teknologi pelepasan masa akan membantu tubuh mendapat cukup bekalan vitamin C setiap hari.

2. Vitamin E Complex

Vitamin E berfungsi membaiki struktur kulit dan memelihara sel-sel yang selalu terdedah pada radikal bebas agar tidak mudah rosak. Ia juga membantu memperbaiki tona kulit tidak sekata dan melambatkan proses penuaan.

Keistimewaan:
Tiap kapsul vitamin E Complex membekalkan 400 IU vitamin E, cukup untuk memenuhi keperluan harian dan tambahan 10 mg selenium untuk meningkatkan penyerapan vitamin E.

3. Vitalea

Multivitamin yang membekalkan pelbagai jenis vitamin dan mineral. Ini termasuk vitamin A, B, C, zink dan zat besi yang semuanya sangat penting untuk kulit dan proses pemulihan kulit sepertimana yang Gee tuliskan di atas tadi.

Keistimewaan:
Dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, Explo-Tab menjadikan Vitalea, tablet yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.

4. Protein ESP

ESP adalah suplemen protein. Protein penting untuk membaiki sel kulit rosak dan memperbaharui sel-sel kulit dengn yang lebih sihat. Parut adalah antara tanda sel kulit anda rosak. Pengambilan ESP setiap hari akan membantu memudarkan parut dan kesan tidak sekata pada kulit anda.

Keistimewaan:
Protein lengkap dengan asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Dan asid amino ini kunci utama awet muda.

5. Collagen Powder

Jika anda inginkan kulit sihat adalah sangat penting untuk mendapat kolagen yang cukup. Apabila semakin berumur, paras kolagen dalam tubuh makin berkurang. Proses pemulihan kulit juga makin lambat berlaku. Masalah seperti parut, jerawat, jeragat dan kedutan makin sukar untuk hilang. Sebab itu perlunya kolagen! 

Keistimewaan:
Collagen Powder, suplemen kolagen yang sangat bagus untuk kulit. Ia mengandungi 4000 mg Kolagen Red Snipper Sccale, RSS, sejenis kolagen tulen dan bermutu tinggi yang diekstrak dari sisik ikan merah. Kajian klinikal menunjukkan, pengambilan Collagen Powder secara berterusan selama 8 minggu menunjukkan peningkatan pada kulit sebanyak 71 peratus.



Antara cadangan suplemen untuk membantu menghilangkan parut anda,



Apa yang menarik dengan suplemen Shaklee ini, ia boleh dibuat masker muka. Gee akan kongsikan semua tip ini khas untuk anda yang buat belian dengan Gee.




www.wasap.my/6013-5707812




Continue Reading

Dec 14, 2016

Stok Herbal Blend Kembali Lagi!


Assalamualaikum 


Herbal blend kembali lagi! Setelah 2 minggu lebih habis stok di hq.




Apa sebab orang suka cream Herbal Blend ni?

  • Sebagai losyen harian
  • Memperbaiki eczema
  • Memperbaiki gatal2 akibat gigitan serangga
  • Melembutkan tumit pecah dan kasar
  • Ubat luka atau 
  • Melecur
  • Mengilangkan parut (chicken pox, demam campak)
  • Ruam pada bayi 
  • Kulit gatal2 dan sensitif
  • Kecutkan jerawat










Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjt tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp : 0135707812

FB: Ziana Eunos



Terima Kasih memilih Shaklee ;) 



Continue Reading

Jun 20, 2016

Testimoni Parut Cepat Hilang dengan ESP


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua :)
Terima kasih singgah blog gee ^_^

Hari ini gee nak berkongsi terstimoni ESP dari salah seorang customer gee
Jom kita baca dan tengok ...


Testimoni #1 Hari ketiga ambil ESP dan juga Vitamin C 


Testimoni #2 Azni share lagi efek ESP 


* * *


Ada masakah parut juga? Cuba ikhtiar dengan ESP Shaklee

ESP memang awesome
Bila customer sendiri cakap
Parut cepat hilang, pudar
Kulit pun kurang berminyak

ESP memang best
Gee pun suka sangattt ambil ESP
Setiap hari tak skip minum

ESP terbaik untuk kulit
Ia perbaiki kulit dari dalam
Ia bantu hasilkan kulit baru yg lebih sihat lebih cantik
Sekaligus kesan2 parut, bekas jerawat makin pudar & hilang
Kulit jadi makin licin cantik



Untuk kesan terbaik, gee sarankan ambil ESP sekali dengan Vitamin C 
Kombo dua ni memang sangat larissss 


Ia banyak membantu masalah kulit seperti;

- kulit berminyak
- kulit kering & kusam
- jerawat
- tona tak sekata
- sunburn









Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp : 013-570 7812



Continue Reading

Feb 16, 2016

Parut hilang dalam masa 7 hari dengan Vitamin E #Shaklee


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua

Alhamdulillah harini cik gee sempat lagi nak updated boleh :) Satu lagi testimoni terbaru yang gee nak kongsikan . Diharap dapat membantu mereka yang ada masalah yang sama .. insha Allah .




Opss minyak panas terperincik!

Tengah goreng2x atas kuali riang ria ttbe xperasan minyak 'meletop'

Maka terperinciklah kene pada muka
(Nasib xkne mata)

Alhamdulillah, ikhtiar sapu dan makan Vitamin E yang berupaya untuk bantu pemulihan luka ni


Wow, 7 hari dah clear

Alhamdulillah.dgn izinNya
Semoga ia bermanfaat untuk ibu2x dan surirumah atau tukang2x masak yang mengalami masalah sama macam saya ^_^

FB: Siera Haiyi

* * * * *

Vitamin E Complex Shaklee

Vitamin E juga terkenal untuk kecantikan. Vitamin E sesuai untuk mereka yang ada masalah parut, bekas jerawat, kulit kering, kulit berjerawat dan berjeragat. 


Tahukah anda?
Vitamin E adalah sejenis vitamin larut lemak dan vitamin antioksidan yang sangat berkuasa yang tidak dapat dihasilkan tubuh. Ia penting untuk melambatkan proses penuaan sebelum usia. 


Kebaikan Vitamin E Complex Shaklee

  • Bagus untuk mereka yang inginkan kulit lebih cantik, lebih licin, dan awet muda sentiasa
  • Bersifat anti-penuaan, ia dapat mengurangkan garisan halus, tanda penuaan pada wajah
  • Membantu memudarkan/mengurangkan parut dan masalah jerawat
  • Memperbaiki peredaran darah lalu menjadikan wajah berseri dan tak kusam, secara tak langsung, kulit bersih dari jerawat dan jeragat
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas
  • Mengawal pengeluaran sebum minyak pada wajah ( bagus untuk kulit berminyak)
  • Membantu dalam mendapatkan rambut yang cantik, sihat dan lebat.











Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

SMS/WHATSAPP 013-570 7812


TERIMA KASIH KERANA MEMILIH SHAKLEE :)



Continue Reading