Showing posts with label Wanita. Show all posts
Showing posts with label Wanita. Show all posts

Feb 20, 2018

Period Tak Teratur dan Senggugut Kini Bukan Satu Masalah Lagi!


Shaklee untuk period tak teratur dan senggugut. Bagaimana Shaklee boleh membantu melancarkan period dan mengatasi masalah senggugut atau period pain.


Gee tahu ramai yang ada masalah berkaitan period dan senggugut ni kan? Apa sebab period tak teratur tu? Kena amik tahu dulu apa sebab dia.

Dah baca? 8 Punca Period Tak Teratur dan Cara Mengatasinya


Bagaimana Shaklee boleh membantu masalah period dan senggugut / period pain?

Mari kita lihat dulu testimoni dari customers Gee sendiri yang mengamalkan suplemen Shaklee untuk masalah period tak teratur dan senggugut. Customers gee ni dorang mengambil GLA Complex Shaklee ya.

GLA Shaklee untuk period tak teratur

GLA Shaklee untuk period tak teratur

GLA Shaklee untuk period tak teratur


GLA Shaklee untuk senggugut
GLA untuk senggugut dan kulit skali

GLA Shaklee untuk senggugut
Yang ini testimoni dari grup besar shaklee kami, testimoni dari salah seorang pengamal GLA


GLA Complex Shaklee untuk period tak teratur dan senggugut / period pain

Tahu tak GLA ni yang penting sebenarnya. GLA atau nama panjang dia Gamma Linoleik Acid, dia penting untuk tubuh badan kita sebabnya badan kita ni tak boleh hasilkan sendiri GLA. Jadi perlu ambil dari sumber makanan.

GLA paling penting fungsi dia untuk membentuk prostaglandin bagi mengawal selia hormon dalam badan kita termasuk hormon orang lelaki juga, memperbaiki senggugut dan period pain.




Kebaikan GLA Complex untuk wanita:
  • Mengawal atur kitaran haid 
  • Memperbaiki senggugut  
  • Melegakan gejala PMS apabila datang bulan/period
  • Menstabilkan hormon dalam badan
  • Mengurangkan simptom menopause
  • Melambatkan penuaan sebab ada vitamin E skali dalam dia
Sebab itu GLA Complex Shaklee ni antara hot item Gee tiap bulan. Memang akan ada customers order GLA ni. Mostly customers gee juga akan repeat order GLA ni juga.

Dah baca? 9-tips-kurangkan-senggugut


Ada masalah periof tak teratur dan senggugut? Boleh ikhtiar dengan suplemen Shaklee.

Hubungi saya untuk info dan konsultasi Shaklee ok. Boleh klik gambar bawah ni untuk pautan Whatsapp ke 013-5707812.


 http://Www.wasap.my/60135707812



Continue Reading

Aug 10, 2017

10+1 Tips Penjagaan Vagina | Kebaikan Alfalfa Shaklee untuk Wanita


Bagi kaum wanita penjagaan vagina sangat penting tertutama dari aspek kesihatan .


Ok. Ni gee share 10+1 tips Penjagaan vagina. Moga bermanfaat.

1- Pastikan bahagian luar alat kelamin sentiasa bersih dan kering.

2- Cuci alat kelamin dari depan ke belakang bagi mengelak pembiakan bakteria.

3- Jika hendak menggunakan pencuci selain air,pastikan ia pencuci yang diformulasikan khas untuk alat kelamin.

4- Jangan mencuci alat kelamin dengan sabun atau gel mandian yang boleh menyebabkan kekeringan, iritasi kulit atau kegatalan.

5- Elak guna seluar jenis nilon atau yang terlalu ketat. Ini boleh menyebabkan kulit jadi berpeluh dan proses peredaran udara pada kulit tidak lancar skaligus menggalak pembiakan yis dan bakteria.




6- Pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kain yang boleh serap peluh seperti kain kapas.

7- Tukar seluar dalam setiap hari. Guna pantyliner jika ada masalah keputihan.

8- Jangan memancutkan air terus pada alat kelamin atau membersih bahagian dalam alat kelamin dengan jari kerana ini boleh menyingkirkan bakteria lactobacilli dari vagina dan mendedahkan vagina kepada bahan kimia yang menyebabkan iritasi kulit.

9- Kerap menukar tuala wanita masa datang haid. Ini untuk tujuan keselesaan dan mengelak pembiakan kuman.

10- Bersihkan alat kelamin dengan air sebelum dan selepas menjalani hubungan seks.

11- Cuba membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas menjalani hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. 


Sumber; Panduan Membelai Diri, Indah di Mata
Patonah Chai Choh



× × ×



Suplemen untuk Wanita

Gee nak share satu suplemen ni iaitu ALFALFA COMPLEX SHAKLEE untuk wanita. Sebab Gee sendiri ada consume jugak. 





Antara 10 Kebaikan Afalfa Complex untuk wanita ialah;

•Memperbaiki & mengurangkan keputihan
•Membuang angin dalam badan
•Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit
•Membantu merapatkan semula faraj
•Melancarkan pengeluaran darah nifas
•Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim
•Memperbanyakkan susu ibu
•Menghangatkan hubungan suami isteri
•Menegangkan payudara
•Memberi kelegaan masa haid 


Bagi anda yang teringin nak mencuba Alfalfa ini Gee sangat rekomen sebab sangat baik untuk kesihatan dalaman kita wanita tak kira yang dah kawin or belum kawin. Lagipula kan Alfalfa ni juga agen detox, so dia bantu singkir toksin dari badan kita! Best kan?







Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.

Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos

Terima Kasih Memilih Shaklee






Continue Reading

May 17, 2017

Alfalfa Complex Jamu Moden Versi Shaklee | Kebaikan Alfalfa untuk wanita

Assalamualaikum dan Hi semua ;)


Apa khabar semua? Moga semua sihat dan baik-baik saja yer. 


Entri kalini gee nak share satu suplemen Shaklee yang gee amik tiap hari. ALFALFA COMPLEX! Ada yang gelar Alfalfa ni sebagai Jamu Moden. Maybe sebab dia jenis telan je kot. Senang kan. Satu lagi semua orang boleh amik tak kira tua muda lelaki ke perempuan. 




Tapi kat sini gee nak berkogsi dulu Kebaikan Alfalfa untuk wanita dulu. Jom kita baca sama-sama;

•Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
•Membuang angin dalam badan
•Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
•Membantu merapatkan semula faraj
•Melancarkan pengeluaran darah nifas 
•Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
•Memperbanyakkan susu ibu 
•Menghangatkan hubungan suami isteri 
•Menegangkan payudara 
•Memberi kelegaan masa haid 


Jika anda teringin nak mencuba Alfalfa Complex ni Gee sangat rekomen sebab sangat sangat baik untuk kesihatan kita wanita tak kira yang dah kawin atau belum. 


Testimoni Alfalfa Complex Shaklee












Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!



Continue Reading

Feb 17, 2017

10 Sebab Wanita Suka Alfalfa Shaklee


Assalamualaikum & hi ;))

Kacip Fatimah Moden? Jamu moden?

Ada macam2 gelaran customer bagi kat Alfalfa Complex Shaklee. Sebab kebaikan dia banyak beri manfaat untuk kita wanita. Even gee sendiri memang dah lama makan Alfalfa ni. 


10 Kebaikan Afalfa Complex untuk wanita;

1. Memperbaiki & mengurangkan keputihan 
2. Membuang angin dalam badan
3. Membantu mudah awas sekaligus elak sembelit 
4. Membantu merapatkan semula faraj
5. Melancarkan pengeluaran darah nifas 
6. Membantu percepatkan pemulihan & pengecutan rahim 
7. Memperbanyakkan susu ibu 
8. Menghangatkan hubungan suami isteri 
9. Menegangkan payudara 
10. Memberi kelegaan masa haid 
11. Mengatasi masalah bau badan 








So korang yang teringin nak mencuba Alfalfa ni Gee sangat rekomen sebab sangat2 baik untuk kesihatan dalaman kita wanita tak kira yang dah kawin or belum kawin. Lagipula kan Alfalfa ni juga boleh detox, bantu singkir toksin dari badan kita! Best kan? Nak membuan pun lancar tau sebab ada fiber dalam dia. 


Dan berita baiknya untuk bulan Februari ni ada Promosi Alfalfa Complex, Beli 1 Percuma 1! Waaa... best kan?! Gee sendiri memang dah beli dah, amik botol pek besar yang 700biji terus tu senang. 

Alfalfa Complex Shaklee ni ada 2 Pek tau;

330 biji - biasa tahan dlm 1-2 bulan*
700 biji - biasa tahan 2-3 bulan*

*Tapi ni bergantung kepada berapa hiji korang makan sehari. Macam gee 10 biji sehari la ikut cadangan dia. 




Macam ni la rupa Alfalfa Shaklee




Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.

Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!


Continue Reading

Dec 19, 2015

Sakit Senggugut | Suplemen Shaklee untuk Senggugut




Senggugut masalah biasa berlaku . Ada kawan2 cik gee sendiri juga ada senggugut yang agak teruk . Tapi alhamdulillah cik gee tak ada kena senggugut teruk lagi setakat ni .. kalau ada pun rasa sakit perut sepanjang hari tu biasa.


Apa itu senggugut sebenarnya?

Sengugut adalah rasa kesakitan sebelum atau semasa datang haid. Ada yang lebih teruk berlanjutan hingga 2-3 hari. Paling biasa wanita yang diserang senggugut akan rasa mudah terganggu, ketegangan dan tidak selesa sehingga menganggu rutin harian .

Sakit senggugut ini berlaku di bahagian bawah perut atau pelvis semasa seorang wanita datang haid setiap bulan. Pelvis adalah tempat di mana terletaknya rahim, ovari (kilang telur), saluran falopio, dan pundi kencing. Kesakitan senggugut ini berlaku kerana dinding rahim menguncup dan mengeluarkan ketulan darah haid. Bagi golongan remaja, saluran pangkal rahim masih ketat dan ini yang menyebabkan golongan ini kerap mendapat senggugut.


Sebenarnya ada 2 jenis senggugut iaitu:

Senggugut primari – badan menghasilkan hormon prostaglandin yang menyebabkan rahim mengecut lebih kuat dari biasa. Ia biasa berlaku pada wanita yang belum berkahwin. Kerap menyerang pada hari pertama dan kedua haid. Anggaran lebih daripada 60% wanita mengalami senggugut primer.  
Senggugut sekunder – Senggugut jenis ini berlaku pada wanita yang sudah berumur dan masih subur. Biasanya ia disebabkan oleh penyakit endometrium, cyst ovari, tumor, fibroid ( bengkak pada rahim ), ada jangkitan pada rahim dan mereka yang menggunakan alat pencegah kehamilan.



Setiap wanita mengalamai tanda yang berbeza .. antara simptom2 / tanda2 senggugut adalah:
    • Rasa stress, tegang, resah
    • Perubahan perasaan, menangis
    • Mudah marah, tertekan
    • Jerawat naik (perubahan hormon dalam badan)
    • Badan rasa letih, lesu
    • Peningkatan nafsu makan (rasa nak makan makanan yang manis seperti kek)
    • Sakit kepala, pening2
    • Loya, muntah2
    • Sakit otot, sendi, payudara
    • Sukar fokus
    • Cirit-birit





      Apa punca2 terjadinya senggugut
        • Peningkatan usia
        • Tekanan
        • Pengambilan minuman berkafein / beralkohol
        • Penggunaan tembakau
        • Faktor pemakanan
        • Diet tinggi lemak, rendah protien, rendah serat
        • Pengambilan gula yang banyak


          Ada beberapa tips untuk melegakan senggugut iaitu:
            • Guna 'hot water' dan tuam di bahagian bawah perut
            • Urut perlahan di kawasan bawah perut
            • Minum air panas campur halia untuk membuang angin, melancarkan peredaran darah, dan memberi kehangatan pada tubuh
            • Minum air yang cukup
            • Elak minum air bergas
            • Tidur dalam posisi baring ke sebelah dengan lutut dibengkok
            • Mandi dengan air panas / air suam
            • Buat aktiviti seperti berjalan, bersenam ( kajian menunjukkan wanita yang melakukan senaman ringan dapat membantu melegakan sakit senggugut )

              -
              -
              -
              -
              -

               Kajian mencadangkan beberapa jenis vitamin dan mineral dapat membantu mengurangkan simptom2 senggugut iaitu:
                • Folic acid (400 mcg)
                • Magnesium (400 mg)
                • Vitamin E (400 IU)
                • Calcium (1,000 mg to 1,300 mg)
                • Vitamin B6 (50 mg to 100 mg)

                   Di Shaklee juga ada suplemen yang sesuai untuk senggugut iaitu:




                  GLA Complex
                  Merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. GLA ini telah digunakan secara tradisional untuk regulate kitaran haid, melegakan simptom PMS dan sakit kepala. GLA juga bagus untuk melambatkan  menopause dan mengurangkan tanda2 menopause.

                  Ostematrix
                  Suplemen kalsium yang lengkap dengan magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan mangan untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Ia membantu memperbaiki masalah haid, meringankan sakit waktu haid, memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam serta menggalakkan tidur yang lebih selesa dan lena.

                  B-Complex
                  Lengkap dengan 8 jenis vitamin B termasuk asid folik yang diperlukan tubuh. Vitamin B ialah penenang semulajadi, vitamin B5, B6, B12 sangat berkesan untuk merawat & mengurangkan simptom senggugut, melegakan stress/ ketegangan ketika haid dan mengawal emosi.
                  ' Kajian sains menunjukkan wanita yang mengambil makanan tinggi vitamin B1 (Thiamin) dan B2 (Riboflavin) akan mengalami kurang simptom2 senggugut / PMS - www.webmd.com '






                  Testimoni Senggugut ;



                  Testimoni #2


                  Testimoni #3


                  Testimoni #4


                  Testimoni #5


                  Testimoni #6


                  Testimoni #7


                  Testimoni #8

                   









                  Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .


                  http://zianaeunos.blogspot.my/p/ahli-shaklee.html


                  Nurzhiana Mohd Yunus

                  Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

                  SMS/WHATSAPP 013-570 7812


                  Terima kasih kerana memilih Shaklee



                  Continue Reading

                  Oct 31, 2014

                  Tips Wanita: Kenali keputihan & Cara Merawat Keputihan #ShakleeEffect #21

                  Assalaualaikum dan selamat sejahtera


                  Keputihan normal bagi wanita dan ia seringkali berlaku. Ia merupakan lelehan lendir putih, jernih yang keluar dari faraj.


                  Keputihan berlaku mungkin disebabkan oleh perubahan hormon, stress, kesan mengambil ubatan atau penyakit dalaman. Menurut Dr Hamid Arshat pula, keputihan sering berlaku berpunca dari jangkitan kuman, bakteria, virus, kulat/fungus atau parasite.


                  Kenali keputihan anda normal atau tidak?? (kredit to Dr Zubaidi)


                  Keputihan biasa / normal
                  Berwarna jernih dan tak berbau serta tak gatal. Ia berlaku beberapa hari sebelum haid, semasa wanita sedang subur, semasa ghairah seks dan juga semasa hamil.


                  Keputihan berpenyakit
                  Berwarna putih kekuningan, kehijauan, dan kadang-kadang berdarah. Terlalu banyak keputihan yang keluar, berketul-ketul kecil, rasa gatal dan berbau. Keputihan jenis ini ada masanya boleh menyebabkan rasa sakit pada alat kelamin, rasa pedih serta bengkak pada faraj.


                  Keputihan berlaku akibat jangkitan kulat dan jika tidak dirawat dengan segera dan sebetulnya boleh merebak dan menyerang organ penting dalam badan seperti pangkal rahim / sistem peranakan dan kadang-kadang akan menyebabkan rasa sakit pada bahagian bawah abdomen.


                  Keputihan sebenarnya juga boleh menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan ada masanya boleh menyebabkan kanser.


                  Cegah keputihan anda sekarang!
                  • Jaga kebersihan miss V. Sentiasa membersihkan miss V.
                  • Pastikan miss V sentiasa kering dan tidak lembap. Gunakan pakaian dalam kering dan dari jenis kain yang boleh menyerap.
                  • Jika period, kerap menukar pad.
                  • Jangan menggunakan pantyliner terlalu lama dan hanya guna apabila perlu.
                  • Elakkan stress.
                  • Kurangkan aktiviti yang boleh menyebabkan anda berpeluh dan kepanasan.
                  • Sekiranya teruk segera berjumpa doktor anda!


                  *     *     *


                  Ada beberapa cadangan supplemen Shaklee untuk wanita yang ada masalah keputihan iaitu Alfalfa, Garlic dan GLA Complex.

                  Bersifat anti kulat. Ia mempunyai phytoesrogens yg berfungsi seperti kacip fatimah. Sangat membantu nemulihkan hubungan suami isteri dan bagus untuk mengembalikan keanjalan payudara wanita terutama yang sudah berkahwin.



                  Antibiotik semulajadi dan agen antikulat. Meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu masalah keputihan wanita.


                  Membantu dengan cara mengelak kulat dari merebak. Juga sangat bagus dalam peningkatan kesuburan wanita. Menstabilkan hormon kerana hormon yang tak seimbang akan menyebabkan lendiran faraj terlalu banyak atau terlalu kering.



                  * Untuk ibu yang sedang mengandung tidak digalakkan mengambil Alfalfa dan GLA Complex sebolehnya mengambil Garlic dan Vitamin C.


                  -
                  -
                  -
                  -
                  -


                  Apa kata mereka yang mengamalkan supplemen Shaklee untuk mengatasi masalah keputihan??









                  Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



                  Nurzhiana Mohd Yunus


                  Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


                  sms/whatsapp : 013-570 7812


                  FB Page : Ziana Beauty Shoppe



                  Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.




                  Continue Reading