Showing posts with label kulit. Show all posts
Showing posts with label kulit. Show all posts

Oct 8, 2017

15 Sebab Anda Perlukan Vitamin C


Ramai yang ingat vitamin c ni untuk kulit kan?

Sebenarnya bukan kulit saja yer tapi untuk kesihatan satu badan kita.

Ok jom gee share apa sebab dia. Moga bermanfaat buat semua ^ _ ^






 

Kolagen bukan untuk kulit saja 

Juga penting untuk saluran darah, tendon, tulang, ligaments, gigi dan rambut




Antara tanda kurang vitamin c ialah; 

Gusi berdarah 
Lebam di kulit
Kulit kering
Ruam
Pemulihan kecederaan yang lambat
Kulit kasar




Badan lebih sihat

Menyingkatkan waktu pemulihan dan kurangkan simptom flu & selsema

Atasi alergi hidung & kulit 

Perbaiki asma




Vitamin C merangsang pengeluaran T cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh




Rajin amik vitamin C tiap hari untuk dapat kulit lebih cerah, melambatkan penuaan, mengatasi jerawat, menyekat pembentukan pigmen penyebab utama jeragat




Vitamin C boleh memperbaiki insomnia, stress, keresahan




Vitamin C berfungsi melawan & melindungi sel tubuh dari kerosakan radikal bebas yang sebab penyakit kronik seperti 

darah tinggi
sakit jantung
stroke 
barah




Vitamin C membantu dalam proses biokimia menjadikan bahan proline dan lysine kepada Hydroxyproline dan Hydroxylysine sebagai struktur asas untuk pembinaan kolagen
















Ok. Gee nak sharing suplemen vitamin C yang gee consume 

Dah 3 tahun lebih dah makan 

Memang best! 

So far efek gee dapat rasa ialah kulit cerah, kontrol jerawat, perbaiki resdung, kulit kurang berminyak

If ada demam selsema cepat kebah

Ada bersin pun cepat elok.
Plus bersin gee tak teruk macam dulu dah. Asal pagi jer bersin, mata merah gatal, badan rasa letih sampai rasa nak demam


Tapi paling best tu kan, vitamin C Shakler ni dia ... 

Ada teknologi pelepasan masa = tiap 1 jam tubuh dapat 100 mg vitamin C 

1 Tablet = 7 biji khasiat vitamin C buah oren

If ada gastrik pun ok amik 
Sebab shaklee ektrak vitamin C dia dari jagung 
So ok untuk perut even amik time perut kosong





* * * 


Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!


Continue Reading

Nov 18, 2016

8 Tip Kawal Jerawat




Jerawat. Ada masalah jerawat? 

Ok. Entri kalini gee ada share tip2 untuk mengawal jerawat supaya tidak melarat dan makin teruk. 


Jom ikut 8 tips ini untuk mengawal jerawat anda:

1. Makan basic real food

Real food bermaksud makanan segar. Bukan makanan diproses seperti dalam tin, pek atau frozen. 

Kita tidak tahu apa bahan yang ada dalam makanan berproses. Lebih elok jika makanan masak di rumah secara ringkas menggunakan tidak banyak bahan. Lagi mudah untuk kita tahu apa bahan dalam makanan kita. 

Contoh:
Ikan bakar dan sayur steam. 2 bahan sahaja. 

Elakkan makanan yang mengandungi terlalu banyak perasa atau pengawet. Ini termasuklah perencah, sos-sos, minyak dan kicap.

.

2. Kurangkan makanan berminyak.

Minyak menggalakkan bengkak, merah pada kulit. 

Elakkan makan di luar terlalu kerap. Kita tidak boleh kawal penggunaan minyak mereka. Mungkin mereka juga gunakan minyak yang digunakan terlalu banyak kali.

=====

3. Makan makanan yang menggalakkan penghadaman yang baik.

Contoh:
Makanan berserat tinggi. 
Sayur-sayur berdaun, buah melon.

.

4. Minum air mencukupi. 

Minum air yang cukup membantu badan kita untuk keluarkan bahan buangan. 

.

5. Bersihkan muka 2 kali sehari. 

Gunakan cleanser yang sesuai. Pastikan cuci muka dalam masa 30 minit selepas aktiviti berat dan berpeluh.

.

6. Dapatkan tidur yang cukup. 

Tidur yang tidak cukup menyebabkan stress. Stress akan akibatkan penambahan berat badan dan menggalakkan pertumbuhan jerawat. 

.

7. Bersenam dengan konsisten. 

Peluh yang keluar akan membantu bersihkan liang kulit. Bersenam juga menstabilkan hormon. 

.

8. Kekalkan keceriaan dan kebahagiaan. 

Look at the bright side. Fokus pada kebahagiaan kecil. Elakkan terlalu fikir pada masalah. Sentiasa bersyukur dengan nikmat-nikmat kecil yang diterima. 

Stress level dan hormon kita akan berada dalam keadaan terkawal.


Kredit to Dr Haseenah (Pakar Jerawat)





* * *


Selain itu anda juga boleh ikhtiar dengan suplemen Shaklee jika ada masalah jerawat yang teruk dan berpanjangan.




Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjt tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp : 0135707812

FB: Nurzhiana M Yunus



Terima Kasih memilih Shaklee ;)


Continue Reading