Showing posts with label period. Show all posts
Showing posts with label period. Show all posts

Dec 13, 2017

8 Punca Period Tidak Teratur | Cara Mengatasi Period Tidak Teratur




Antara masalah yang biasa dialami oleh seorang wanita ialah kitaran haid yang tidak teratur. Masalah haid tidak teratur ini boleh menganggu diari kehidupan seorang wanita terutama mereka yang berkahwin dan merancang untuk mendapatkan anak.

Bagi Gee sendiri sejujurnya Gee tiada masalah berkaitan haid. Tapi sejak berkecimpung dalam bisnes Shaklee ini Gee sering mendapat prospek dan customer yang ada masalah haid tidak teratur.

Dalam entri ini Gee akan berkongsi punca period tidak teratur dan cara mengatasi period tidak teratur.


Apakah punca period tidak teratur? 


1.Hormon tidak stabil
Punca haid tidak teratur bagi remaja disebabkan hormon dalam badan tak stabil. Biasanya berlaku kepada remaja yang berumur awal 20 tahun kerana pada waktu ini kitaran kesuburan tak cukup matang. Tetapi jangan risau ia boleh pulih secara semulajadi. 



2.Menopause
Kebanyakan berlaku pada mereka yang berumur lebih 45 tahun akan berpotensi tinggi untuk mengalami masalah haid tidak teratur.
Golongan ini selalunya ada masalah haid tidak datang berpanjangan selama 3 ke 4 bulan dan darah yang keluar juga sedikit. Malah, ada juga yang haid tidak datang selama 12 bulan berterusan. 




3.Tekanan hidup
Tertekan dengan masalah kehidupan seharian dan stress juga boleh mempengaruhi kesuburan wanita dan kitaran haid menjadi tidak normal. 



4. Obesiti
Berat badan berlebihan juga boleh mempengaruhi kesimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita sekaligus menganggu kitaran haid. 



5.Ibu Menyusu
Paling biasa berlaku ke atas ibu yang menyusukan anak. Mereka akan mengalami masalah period yang tidak teratur semasa menyusu. Tapi, jangan risau ia normal berlaku dalam tempoh 1 hingga 2 tahun.

Kenapa?


  • Kerana hormon prolaktin dalam susu sedang aktif melawan hormon period. Semasa menyusu, prolaktin sentiasa dirembeskan dan ia berterusan melawan dan menghalang darah haid daripada terhasil.

Info tambahan:
  • 6 bulan pertama umur anak dan sekiranya ibu sedang menyusu sepenuhnya, ia boleh digunakan sebagai tempoh merancang. Tapi jika tidak datang haid selama 2 tahun boleh rujuk doktor.



6. Ovarian cyst (PCOS)
Bagi mereka yang ada masalah ovarian cyst akan mengalami masalah period tidak teratur selama 2 hingga 3 bulan sekali. Ia boleh menyebabkan masalah sukar hamil ke atas wanita yang sudah berkahwin atau berusaha untuk hamil.

PCOS juga boleh meningkatkan risiko kencing manis dan masalah berkaitan jantung.



7. Pil perancang
Pengambilan pil perancang juga boleh membuatkan kitaran haid menjadi lebih singkat. Malah ada juga yang tidak datang haid selama berbulan-bulan. 


8. Masalah perubatan
Contohnya seperti gangguan tiroid menyebabkan kitaran haid tidak teratur sekiranya tahap darah hormon tiroid terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Penyakit lain seperti kencing manis, prolaktinemia (hormon susu meningkat) juga boleh menganggu kitaran haid. 


Masalah haid tidak teratur jika dibiarkan ia boleh menganggu emosi terutama wanita yang ingin mendapatkan anak. Ia juga petanda awal badan anda berisiko untuk ada masalah kesihatan. Segeralah berjumpa doktor anda!



Sekarang Gee ingin berkongsi cara-cara untuk mengatasi masalah period tidak teratur.


Cara Mengatasi Period Tidak Teratur:

1- Kawal stress dan tekanan dengan baik

2 - Kurangkan berat badan jika BMI tidak normal atau berlebihan berat badan.

3 - Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam

4 - Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang

5 - Pengambilan supplemen untuk kawal atur hormon dalam badan 



Untuk pengambilan supplemen, Gee rekomen anda boleh mengambil supplemen berikut;


1.GLA Complex
  • Gamma Linoleik Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6 yang diperlukan badan untuk menstabilkan hormon. GLA akan membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita. Selain itu, ia juga boleh memperbaiki simptom PMS atau period pain seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.


2.Vivix
  • Vivix tinggi kandungan antioksidan dapat membantu menghapuskan radikal bebas yang menjadi punca hormon tidak stabil dan menganggu kitaran period seorang wanita. 

Selain itu ada kajian juga dibuat,

Resveratrol yang ada di dalam Vivix ini dapat membantu mengenalpasti dan menstabilkan ketidakseimbangan hormon wanita terutama mereka yang ada masalah PCOS ( anda boleh rujuk di sini Endocrine Society’s Journal of Clinical Endrocrinology & Metabolism). 







Semoga perkongsian ini dapat membantu anda. Jangan lupa untuk segera berjumpa doktor sekiranya ada masalah haid yang berpanjangan.





www.wasap.my/6013-5707812





Continue Reading

Feb 20, 2017

GLA Complex Bantu Masalah Haid Wanita


Assalamuaikum & hi ;))

Ada masalah haid tak teratur? Kejap datang bulan ni, kejap tak. Untuk orang perempuan terutama bila dah berkahwin ni kitaran haid kena pastikan teratur dan datang tiap bulan. Ni penting untuk menentukan waktu subur terutama untuk yang dah berkahwin nanti & merancang untuk dapat anak.


Shaklee ada tak suplemen untuk wanita?

Ya ada beberapa suplemen. Tapi ada satu ni yang penting iaitu GLA Complex Shaklee!


Macam ni lah rupa GLA Shaklee yer


GLA dan wanita ni dah macam best friend! Sebabnya kebaikan GLA ni sangat2 lah bagus untuk dalaman wanita. Apa dia?

✅ Memperbaiki & mengatasi SENGGUGUT
✅ Melegakan simptom-simptom PMS
✅ Mengawal atur KITARAN HAID yang tidak teratur
✅ Menstabilkan HORMON
✅ Membantu tingkatkan KESUBURAN bagi wanita yg berikhtiar untuk HAMIL
✅ Mengurangkan simptom2 MENOPAUSE & melambatkan penuaan!
✅ Mengawal paras KOLESTEROL & atasi kencing manis (yang sering KEBAS)



Dan yang bagusnya GLA Shaklee ini ada campuran Vitamin E.

Vitamin E ni dia sangat bagus untuk kulit iaitu boleh bantu menghilangkan PARUT & BEKAS JERAWAT, memudarkan kesan2 JERAGAT, MELEMBAPkan kulit dan buat kulit kita jadi GLOWING! Best kan? 


Jadinya untuk yang ada masalah period tidak teratur ke, hormon tak stabil & sedang berikhtiar untuk hamil ke, Gee rekomen korang untuk amalkan GLA Complex. InshaAllah rajin makan & amal tiap hari pasti boleh membantu! Tapi pastikan kena dengan cara makan yang betul ok.


* * *


Jom tengok Testimoni Gla Shaklee dari customer gee ni;











Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.





Continue Reading

Oct 15, 2016

SLIP DISC & PROLONG PERIOD SEMBUH DENGAN AMALKAN VIVIX









Assalamualaikum wbt.

Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.

Saya seorang yang agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata..jatuh terseliuh, lebam dan injured dah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan saya banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer..makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila saya mula rasa sakit..saya akan makan kan ubat tahan sakit yang diberikan doctor. Memang lega..namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..

Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal..sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.

Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu..huhuhu..

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.


Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.
Saya bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi...tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period)

Awal ambilan saya kena healin crisis yang teruk juga...pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam.. tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. (Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.)

Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga.Saya alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang /belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh. Badan saya sihat dan segar..malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah..terima kasih Vivix kerna kembalikan semula nikmat sihat pada diri saya.

#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse



Terima kasih NENG ROZIANA atas perkongsian Vivix ini. Moga ia memberi manfaat dan iktiar untuk orang ramai :)

Kredit to Supermom Shaklee Story






Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjt tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp : 0135707812

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih memilih Shaklee ;)


Continue Reading