Mar 22, 2018

9 Tip Memilih Sunblock, Sunscreen Yang Terbaik untuk Kulit


Apakah Tip Memilih Sunblock, Suncreen yang Terbaik untuk Kulit?



tip pilih sunblock

Banyak pilihan sunblock, sunscreen yang dijual di pasaran. Tapi macam mana nak pilih yang sesuai dan terbaik?

Dalam entri ni gee nak kongsikan tip tip memilih sunblock sunscreen yang terbaik untuk kulit korang.

1.Lihat tarikh pembuatanya
Lagi baru lagi bagus produk!

2. Pilih brand/jenama
Bila nak beli sunblock, suncreen korang kena pandai pilih brand yang terbaik. Boleh pilih jenama antarabangsa kerana kebanyakan produk ini disahkan oleh FDA & European Union yang memang ketat bab pemilihan dia.

3. Pastikan tiada bahan berbahaya
Semak dulu bahan-bahan yang digunakan sebelum membeli.

4.Pilih subblock, sunscreen jenis berkrim
Elak memilih sunblock, sunscreen jenis spray atau serbuk kerana ia berasaskan mineral dan mengandungi nanopartikel yang boleh memasuki aliran darah dan menyebabkan masalah kesihatan.

5. Pilih SPF 30 hingga SPF 50
Lagi tinggi SPF lagi bagus kerana ia boleh melindungi kulit korang.

6. Pilih sunblock, sunscreen yang sesuai untuk kulit.

7. Pilih jenis ada UVA UVB
Ultraviolet A boleh tembus ke lapisan kulit kita paling dalam & beri kesan jangka panjang seperti penuaan kulit lebih cepat, kedutan. Ultraviolet B biasa boleh menyebabkan sunburn!



sunblock uva uvb


8. Tidak ada rasa menyengat pada kulit (No Stinging)
Pastikan bila korang menyapu sunblock, sunsreen tidak ada rasa menyengat pada kulit. Jika ada, berhenti guna dan tukar dengan yang lain ok.

9. Semak tarikh luput
Paling penting bila nak beli, korang kena semak dulu tarikh luput atas faktor risiko kesihatan dan kualiti bahan yang telah merosot setelah lebih tarikh luput.

Pastikan korang memilih sunblock sunscreen yang sesuai dan terbaik. Penggunaan sunblock sunscreen sekarang sangat penting. Jika boleh guna tiap hari tak kira di rumah.


Gee ada kongsikan sekali tip cara guna sunblock sunscreen dengan betul.

Tip Cara Menggunakan Sunblock, Sunscreen:

1- Sapu 15-20 minit sebelum keluar rumah / terdedah pada cahaya matahari
2- Juga boleh guna sebelum guna makeup
3- Boleh sapu semula selepas 2-4 jam bergantung kepada jenis SPF yang korang guna
4- Jangan berjemur pada waktu tengah hari dan petang kerana waktu ini radiasi sinar UV sangat tinggi
5- Guna cermin mata, topi, tudung bila keluar rumah


Korang guna sunblock, sunscreen jenis apa?

Gee sekarang guna AGE DEFENSE MOISTUTIZER SPF 50. Dia moisturizer + sunblock + sunscreen. Yang penting dia ada broad spectrum UVA UVB.  Memang full protect kulit muka kita. 

age defense moisturizer spf 50 uva uvb

Satu lagi yang seronok moisturizer ni kan, muka nampak glowing berkilat lepas sapu. Macam guna highlighter dah tuu. Seronoknyaaa lahaii😃 Tak perlu beli highlighter dah lepas ni. Jimat duit. Hihi

Mana yang tengah carik sunblock, sunscreen tu kan gee rekomen Moisturizer SPF 50 ni. Sesuai sangat lah guna kat Malaysia ni yang cuaca dia panas.


Dah baca? YOUTH Shaklee: Skincare 100% Vegan & Bebas Bahan Berbahaya

Dah tengok? Testimoni Youth Shaklee


Untuk order & konsultasi Shaklee boleh whatsapp Gee terus. Klik pada pautan Whatsapp / Messenger di blog gee ni ok.