Sep 21, 2019

Kesan Jerebu Kepada Kulit dan Cara Mengatasinya


Haze, haze, go away. Never come again another day. Macam best pulak jadi lagu. Tapi tak semudah itu untuk jerebu hilang dan ia mungkin mengambil masa.



Jerebu bukan sahaja memberi kesan kepada kesihata tapi ia juga memberi kesan kepada kulit kita. Seperti yang kita sedia tahu udara masa jerebu ini adalah bertoksik, kotor dan tidak sihat. Kulit merupakan anggota badan yang terdedah kepada jerebu. 


Persoalannya bagaimana jerebu memberi kesan kepada kulit kita?

Pertama, sebabkan udara jerebu yang tercemar, kulit menjadi gatal-gatal, kasar, kering, kemerahan dan juga naik jerawat. Malah, yang memiliki kulit yang sihat juga turut sama terkesan kerana kualiti udara yang telah tercemar.

Kedua, jerebu juga adalah radikal bebas, dan radikal bebas ini antara punca yang menyebabkan penuaan kulit pramatang. 

Ketiga, masih terdapat sinar UV semasa jerebu dan lebih berbahaya sebabnya asap memerangkap lapisan UB di atmosfera. 


Bagaimana cara untuk mengtasi dan melindungi kulit masa jerebu? 

1- Minum banyak air
Semasa jerebu kita disarankan untuk meminum lebih banyak air untuk menghidratkan semula kulit dan badan. Air juga penting untuk mengeluarkan toksin dari badan. Bila badan cukup air, ia boleh menguatkan semula sistem imun badan dan melawan keradangan pada kulit.


2- Bersihkan kulit dengan betul
Selain membersihkan badan, membersihkan muka dengan pencuci muka yang sesuai juga penting. Tapi sebelum membersihkan muka dengan pencuci muka, bersihkan terlebih dahulu dengan 'makeup remover' atau 'oil cleansing' yang sesuai. 


3- Guna skrub
Penggunaan skrub selepas mencuci muka juga sangat penting. Ia ibarat membersihkan muka untuk kali kedua agar muka dan liang dicuci dengan sebersihnya. Skrub penting untuk membersihkan dan membuang sel kulit mati atau partikel halus akibat jerebu yang tersumbat di dalam liang pori kita.

Jika tak suka guna skrub, boleh juga menggunakan Youth Perfecting Skin Toner. Toner ini khas untuk membuang sel kulit mati dan kotoran. 


4- Guna sunscreen
Penggunaan sunscreen sangat penting terutama waktu jerebu. Sebabnya sinar UV dan asap serta udara yang tercemar ini boleh merosakkan kulit. Jadi, setiap kali keluar rumah gunakan sunscreen untuk melindungi kulit.

Untuk cuaca di Malaysia,sebaiknya kita menggunakan sunscreen dengan SPF tinggi antara 30-50. Age Defense Moisturizer dengan SPF 50 sesuai dengan cuaca di Malaysia dan berupaya melindungi kulit kita dari sinar UVA dan UVB. 


5- Guna pelembap atau moisturizer
Jerebu dengan cuaca panas yang kering boleh menyebabkan kulit semakin kering. Kita boleh menggunakan pelembap untuk mengelak kulit kering dan kuli terhidrat.

Pelembap khas untuk melegakan kulit yang tidak cukup air dan diganti dengan penghidratan mendalam, Moisture Lock Day Cream dari YOUTH. 


6- Detox kulit
Pernah dengar detox kulit? Maksudnya kita membuang toksin supaya kulit lebih bersih. Salah satu cara untuk detox kulit ialah menggunakan clay mask. 

Clay mask berfungsi untuk menyahtoksin kulit, menyerap dan menyingkirkan bahan kotoran, pencemar (sangat sesuai musim jerebu udara kotor) dan sebum, dan menyingkirkan sel kulit mati dan membantu pertumbuhan semula sel kulit agar lebih sihat.


Jerebu boleh memberi kesan kepada kulit sama seperti jerebu menjejaskan kesihatan. Sebab itu penting untuk kita menjaga diri sebaiknya pada fasa jerebu ini.



Baca juga;

Kesan jerebu kepada manusia

12 Langkah berjaga masa jerebu






Continue Reading

Sep 20, 2019

Kesan Jerebu Kepada Kesihatan Manusia


Hampir setiap tahun negara kita dilanda masalah jerebu. Apa yang membimbangkan jerebu banyak memberi kesan langsung kepada kesihatan manusia.



Kualiti udara semasa jerebu yang sangat tidak sihat memberi impak negatif kepada kesihatan. Semasa berlakunya jerebu, kita boleh melihat status kualiti udara berpandukan Indeks Pencemaran Udara atau IPU.

Semakin tinggi IPU, semakin tinggi dan berbahaya kepada manusia. IPU bermula 101 adalah tanda mulanya udara pada paras tidak sihat dan jika IPU melepasi 300 adalah sangat-sangat tidak sihat dan berbahaya kepada kesihatan semua orang.

Udara yang tercemar mengandungi banyak toksik yang berbahaya kepada kesihatan. Bila kita terdedah kepada udara yang tercemar, ia boleh masuk melalui saluran pernafasan dan kulit kita. Yang paling bahaya boleh masuk ke saluran darah. Akhirnya tahap kesihatan dan sistem pertahanan badan terjejas.


Antara kesan-kesan jerebu kepada kesihatan manusia yang sering berlaku ialah:
  • Gatal tekak dan kerongkong yang akhirnya boleh menjadi batuk
  • Kerap bersin dan hidung lebih banyak berair 
  • Mudah mendapat selsema. Jika dibiarkan boleh terus demam.
  • Rasa sakit dada
  • Rasa sesak nafas
  • Mata gatal dan kering serta kemerahan
  • Kulit gatal terutama yang ada alergik kulit dan ekzema
  • Radang paru-paru
  • Mendapat serangan jantung atau penyakit berkaitan jantung
  • Asma

Apa yang lebih membimbangkan, paling ketara apabila jerebu jumlah pesakit asma dan mata makin meningkat.

Menurut Dr Nor Fariza Ngah, Ketua Perkhidmatan Oftalmologi Kementerian Kesihatan, pesakit yang mendapatkan rawatan mata di klinik mata lerajaan menunjukkan peningkatkan sebanyak 20 hingga 30 peratus semasa jerebu (sumber berita harian, 12 September 2019).

Begitu juga dengan pesakit asma juga berlaku peningkatan sebanyak 15.8 peratus menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah dalam laporan utusan bertarikh 19 September 2019.


Golongan kanak-kanak juga lebih berisiko apabila jerebu melanda disebabkan mereka dalam proses membesar, kadar denyutan jantung yang lebih laju dan jantung kanak-kanak juga sedang berkembang / dalam proses membesar. Begitu juga dengan warga tua turut berisiko terutama yang ada masalah kesihatan dan sistem imun badan yang lemah.



Sebaiknya kita semua berhati-hati dan lebih mengutamakan kesihatan semasa jerebu. Ini kerana jerebu bukan sahaja memberi kesan buruk kepada kesihatan malah boleh menganggu pekerjaan dan rutin harian kita.


Jagalah kesihatan dengan sebaiknya.




Continue Reading

Sep 19, 2019

Cara Elak Kencing Kotor Dengan Berkesan


Cara untuk mengelak kencing kotor dengan berkesan terutama untuk wanita.




Apa yang patut kita buat untuk mencegah, menghilangkan dan merawat kencing kotor ?

1. Sentiasa membersihkan dan mengeringkan bahagian kemaluan dengan air bersih.

2. Sebaiknya elak pengunaan sabun, gel dan sebagainya. Cukup hanya menggunakan air suam yang bersih bagi mencuci bahagian luar faraj, atau menggunakan pembersih peribadi khas yang mempunyai pH 3.8 - 4.2.

3. Membersihkan dubur dan bahagian kemaluan dari depan ke belakang setiap kali selepas kita membuang air.

4. Rajinkan diri meminum air yang banyak supaya kuman dapat dikumbah dari sistem saluran kencing.

5. Mengosongkan pundi kencing setiap dua hingga tiga jam. Jangan cuba untuk menahan aktiviti kencing. Jika rasa nak kencing terus buang.

6. Bagi pasangan yang berkahwin, mengamalkan membuang air kecil sebelum dan selepas melakukan hubungan kelamin.

7. Memakai seluar dalam berkapas yang dapat menyerap lembapan.

8. Bagi wanita, rajinkan diri untuk menukar tuala wanita dengan kerap semasa waktu haid. Cuba tukar dalam 4-5 jam sekali.

9. Sebaiknya elakkan memakai seluar jeans denim yang ketat.


Moga bermanfaat buat semua terutama yang wanita.




Kredit info; Dr Zubaidi


Continue Reading

Sep 18, 2019

Kongsi Ilmu Juga Sedekah


Gee ada terbaca bila kita berkongsi ilmu juga satu sedekah.



Jadi Gee dah decide nak berkongsi. Benda baik kena share kan.. Kalau dulu macam kedekut jugak Gee nak share ni😂 . Tu Gee yang dulu lah.

Tapi sekarang ni kita ubah jadi lebih baik. Benda baik kena share sama dengan orang lain.

Jadinya, Gee berkongsi dengan geng #Viktoria dan my team Shaklee Gee sendiri iaitu #VictoryEmpire .

Untuk geng Shaklee Viktoria, Gee share tips nak mudah konsisten sharing & posting di media sosial setiap hari.

Untuk my team Victory Empire pula, Gee share tips pasal instagram. Proven result macam mana nak naikkan sales, bagi ramai orang pm & naikkan followers & view ig kita.


Sharing di grup whatsapp Viktoria dan Victory Empire team

Rasa seronok dapat bantu orang hihi


Gee kongsi ni semua sebab Gee sendiri ada buat dan cuba dan rasa efek dia. Dan berkesan. Tu sebab Gee nak ahli grup Viktoria dan anak bisnes Gee sama-sama dapat.


Moga dapat manfaat semua. Dah dapat tips baru kena bertindak terus baru ada hasil. So jom kita mula sekarang! Tak boleh tangguh-tangguh, Nak berjaya kena pantas bertindak!


Nak jadi my bisnes partner?
Nak buat bisnes?

Saya bantu sampai jadi!
Jom kita bangkit berniaga!





NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat nak menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORY EMPIRE TEAM yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Rakan Shaklee Anda,
Nurzhiana bt Mohd Yunus (Gee)
SMS/WhatsApp :+60135707812
FB Page: 
Ziana Enos Dot Com
Personal FB : 
Ziana Eunos
Instagram: 
@zianaeunos.co


Saya ialah Gee yang juga merupakan pengedar aktif Shaklee yang jujur dan amanah sejak 2015, serta berusaha untuk membantu meningkatkan kesihatan anda. Hubungi saya terus agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda untuk hidup lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang betul dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda KHAS untuk CUSTOMERS saya sahaja!




Continue Reading

Sep 17, 2019

10 Kebaikan Vitamin C Yang Ramai Terlepas Pandang


Vitamin C sangat femes untuk kulit. Tapi sebenarnya ada banyak lagi kebaikan lain Vitamin C.

Kat sini saya kongsikan kebaikan lain Vitamin C untuk kesihatan yang mungkin ramai terlepas pandang atau tak tahu.























Banyak juga kebaikan Vitamin C ini kan? Sudahkan anda mengambil Vitamin C harini? Jika belum ambillah sekarang juga!


Macam saya sendiri sekarang ada mengambil supplement Vitamin C, Sustained Release Vitamin C Plus.


Vitamin C yg saya amik sejak 2015



Continue Reading

Sep 15, 2019

8 Peranan Tadika / Taska Dalam Mencegah Penyakit HFMD


Apa pula peranan pihak tadika atau taska dalam usaha mencegah penyakit HFMD?



Dah baca peranan ibu bapa mencegah hfmd?


Ketahui 8 peranan pihak tadika dan taska untuk mencegah HFMD

1- Mengamalkan 'Gate Keeping' iaitu memeriksa tangan, mulut dan kaki sebelum anak-anak murid masuk setiap hari. Dan jika ada tanda HFMD, piak tadika/taska boleh memaklumkan ibubapa untuk membawa anak-anak pulang segera dan terus membawa mereka ke klinik atau hospital untuk rawatan.

Dan kanak-kanak hanya akan dibenarkan kembali ke selepas ruam sembuh dan telah sihat sepenuhnya dari tanda-tanda HFMD.

2- Membuat pemeriksaan kelas dan mencuci semua alat permainan, susu, cawan dan pinggan dengan bersih setiap hari.

3- Menasihati ibu bapa untuk memeriksa anak-anak mereka sebelum menghantar ke tadika/taska.

4- Elakkan kanak-kanak berkongsi menggunakan alat permainan, cawan, pinggan, dan sudu.

5- Mengajar kanak-kanak agar menutup mulut dan hidung apabila batuk atau bersin.

6- Pihak tadika/taska hendaklah menyediakan pencuci tangan untuk kegunaan staf dan kanak-kanak di setiap bilik kelas dan tandas.

7- Melatih kanak-kanak agar kerap mencuci tangan dengan bersih. Sebaiknya rajin mencuci tangan tangan sebelum memegang kanak-kanak, sebelum dan selepas makan, selepas ke tandas dan selepas bermain di taman permainan.

8- Jika ada  kejadian atau penyakit HFMD, pihak tadika / taska boleh membuat laporan segera kepada Pejabat Kesihatan yang berdekatan.



Kerjasama dari semua pihak sangat penting dalam usaha menangani HFMD.

Dah tau apa itu HFMD?





Continue Reading

Sep 13, 2019

Cara Menjaga Kesihatan Musim Jerebu


Apabila tiba musim jerebu adalah penting untuk kita menjaga kesihatan di tahap yang terbaik.

Sebab apa?



Jerebu berlaku apabila ada banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar kita dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Partikel ini yang berbahaya kepada kita manusia kerana ia mengandungi pelbagai bahan toksik yang berbahaya untuk kesihatan.

Sebaiknya musim jerebu ini hadkan aktiviti luar.

Berikut saya senaraikan tanda-tanda apabila kita terdedah kepada keadaan luar yang berjerebu pada waktu yang lama atau bila indeks udara berada pada paras tidak sihat,
  • Gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
  • Sukar untuk bernafas atau pun rasa sesak nafas.
  • Mata pedih, jadi merah dan berair.
  • Hidung berair dan selalu bersin.
  • Kulit badan jadi gatal-gatal.
  • Rasa sakit dada.
  • Sakit perut atau cirit-birit akibat makanan atau minuman terdedah kepada jerebu.
  • Badan rasa letih dan lenguh.
  • Pening kepala.

Tanda atau gejala ini dapat dikurangkan atau dielakkan jika kita dapat menjaga kesihatan diri dengan baik pada musim jerebu. Paling baik adalah berada di dalam rumah atau bangunan.

Baca juga; Tip / langkah musim jerebu


Cara Menjaga Kesihatan Musim Jerebu dengan Shaklee

Waktu jerebu ini adalah waktu paling penting untuk kita memastikan sistem pertahanan badan berada pada tahap yang terbaik dan optimum.


Cadangan suplemen Shaklee untuk mengekalkan kesihatan waktu jerebu;




Vivix : membantu mengekalkan tahap kesihatan terbaik pada waktu jerebu.

Nutriferon : trigger faktor imun badan apabila diserang penyakit.

Vitamin C Sustained Release : meningkatkan sistem imun badan melawan penyakit yang biasa melanda masa jerebu seperti demam, selsema, bersin, dan batuk-batuk. 

Chewable C Plus - vitamin C boleh kunyah yang sesuai untuk kanak-kanak dan yang sukar telan tablet.

Garlic Complex : Sumber antibiotik semulajadi. Sangat bagus untuk mencegah atau membantu batuk cepat baik masa jerebu.

Performance Drink : Air isotonik yang bagus untuk menghidrat badan, mengelak rasa lesu dan letih akibat kekurangan air semasa jerebu. Sesuai diminum satu keluarga termasuk ibu hamil.

Omega Guard : Membantu meningkatkan kesihatan sistem pernafasan (dan paru-paru) dan imun tubuh. Terbaik untuk mereka yang ada mengidap asma, kulit gatal-gatal, eczema dan batuk. 



Jagalah kesihatan sebaiknya waktu jerebu ini. Jangan jadi mangsa jerebu. Bahayanya udara masa jerebu kerana ada banyak pertikel yang tidak baik untuk badan kita dan ia boleh masuk terus ke salur pernafasan dan jantung kita!




Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee yang organik dan selamat ini? Anda boleh menghubungi saya terus di sini;

Rakan Shaklee Anda,
Nurzhiana bt Mohd Yunus (Gee)
SMS/WhatsApp :+60135707812
FB Page: 
Ziana Enos Dot Com
Personal FB : 
Ziana Eunos
Instagram: 
@zianaeunos.co


Saya ialah Gee yang juga merupakan pengedar aktif Shaklee yang jujur dan amanah sejak 2015, serta berusaha untuk membantu meningkatkan kesihatan anda. Hubungi saya terus agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda untuk hidup lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang betul dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda KHAS untuk CUSTOMERS saya sahaja!


NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat nak menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORY EMPIRE TEAM yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.



Continue Reading