Jun 12, 2018

10 Cabaran Untuk Kurus di Hari Raya


Cabaran untuk kuruskan badan di hari raya.


Hari raya agak sukar untuk kawal nafsu makan. Jom ketahui 10 cabaran untuk menguruskan badan di hari raya.

1. Jumlah hidangan

Bila hari raya kita akan disaji dengan pelbagai makanan yang enak dan sedap. Lagi lagi bila ada rumah terbuka. Jadi korang perlu bijak mengatur jumlah makanan yang perlu diambil untuk jaga berat badan.

2. Makanan pedas

Makanan yang pedas juga boleh menganggu penghadaman dan membuatkan korang gemuk. Ini kerana makanan pedas boleh membuatkan korang ketagih dan ingin terus makan.

3. Buang kulit dan bahagian dalaman

Masa hari raya, kari atau rendang jadi pilihan utama. Jika korang tak mahu berat bertambah sebaiknya elak memakan dengan kulit. Malah korang juga boleh kawal kolesterol dengab mengelak mengambil bahagian dalaman.

4. Banyak makan sayur dan buah

Bila waktu siang korang pasti dah banyak makan makanan berlemak, tinggi gula dan karbohidrat. Sebaiknya waktu malam banyakkan makan sayur dan buah yang kaya dengan serat dan ia juga baik untuk penghadaman.

5. Minum banyak air

Pilihlah air putih daripada air sirap, teh atau bikarbonat. Air putih tiada kalori dan juga boleh mengurangkan keinginan makan lebih banyak.

6. Buat rutin baru

Bila hari raya pasti banyak jemputan rumah terbuka. Jadi sukar untuk mengelak makanan yang lazat. Sebaiknya buat rutin baru dengan biasakan diri untuk kawal pengambilan makanan.

7. Buat perancangan

Buat satu program untuk mencegah makan secara berlebihan selama beberapa waktu terutama di musim hari raya.

8. Elak makanan tidak sihat

Kawal atau kurangkan mengambil makanan yang kurang sihat seperti snek, kerepek atau biskut.

9. Makan secara perlahan

Kunyah makanan secara perlahan supaya korang cepat rasa kenyang. Secara tak langsung boleh kawal nafsu makan!

10. Berjalan

Banyak berjalan boleh bantu bakar kalori. Sebaiknya jangan makan terlalu kenyang kerana sudah tentu korang sukar untuk bergerak dan berjalan. Akhirnya banyak kalori terkumpul dalam badan.


Moga bermanfaat. Kawal makan minum di hari raya ini.


Continue Reading

Jun 6, 2018

10 TIP KEKAL KURUS DI HARI RAYA


10 Tip untuk kekal kurus walaupun di hari raya.


Ada beberapa tips menguruskan badan yang anda boleh ikut dan amalkan di hari raya nanti.

Tips untuk kuruskan badan di hari raya

1- Makan sikit sebelum keluar beraya
Sebaiknya pagi sarapan yang sihat dengan mengambil buah, sayur, protein telur dan kacang untuk kawal nafsu makan pada tengah hari dan petang.

2- Pilih makanan anda
Jika boleh pilih makanan yang tidak digoreng seperti direbus, kukus atau panggang. Elak makanan tinggi kalori, karbohidrat dan lemak.

3- Elak makan secara berlebihan
Bila hari raya kita memang akan dijamu dengan pelbagai jenis hidangan. Jadi elakkan makan secara berlebihan kerana ia boleh menambah risiko timbunan lemak dalam badan dan berat badan boleh naik!

4- Banyak minum air putih
Rajin minum air putih yang lebih sihat dan menyegarkan berbanding minum air yang tinggi gula dan berkalori tinggi.

5- Ambil menu sihat
Tambah menu yang sihat seperti sup yang ada sayur atau ayam bakar. Ambil juga buah buahan dan salad.

6- Makan sedikit tapi kerap
Elak mengambil makanan dalam hidangan yang besar kerana ia boleh menganggu sistem penghadaman dan berat makin bertambah!

7- Jarakkan diri dengan meja makan
Duduk jauh dari meja makan! Bila anda dekat dengan meja makan, anda sukar menahan dan menolak dari mengambil hidangan yang sedap.

8- Sibukkan diri
Bagi mengelak makan berlebihan, sibukkan diri dengan aktiviti lain seperti berbual dengan ahli keluarga.

9- Makan secara perlahan
Latih diri untuk makan secara perlahan sambil menikmati setiap makanan. Ini juga baik untuk sistem penghadaman anda.

10- Minum teh hijau
Teg hijau baik untuk kesihatan dan juga bantu menghalang makan secara berlebihan. Teh hijah juga tinggi antioksidan dan boleh naikkan metabolisme badan anda.


Moga bermanfaat untuk anda. Yang penting jaga makan minum dan amalkan gaya hidup sihat.


Selamat Hari Raya Aidilfitri daripada Gee๐Ÿ’š๐ŸŒธ


Continue Reading

Jun 5, 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com





Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 5 Jun 2018, iaitu tepat jam 9.00 pagi sehingga hari esok, 9.00 pagi 6 Jun 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2018.


** jom support Mia Liana....

Read more: http://www.mialiana.com/2018/06/segmen-24-jam-bloglist-30-mialianacom.html#ixzz5HWv0u843



Continue Reading

Jun 4, 2018

PROMOSI SHAKLEE JUN 2018


Promosi shaklee untuk bulan Jun 2018 juga menarik seperti bulan lepas.




Promosi Shaklee sepanjang bulan Jun 2018

1.Promosi Cinch Shake Mix

Minuman ink membantu korang kekal cergas dan aktif sepanjang berpuasa di bulan Ramadhan.

Cinch Shake ni gee lebih rekomen pada yang ingin kurus! Sebab apa? Nanti gee jelaskan bawah ni ok.

Untuk setiap belian Cinch Shake ini, korang mendapat diskaun 10 peratus dengan setiap belian 2 kombo Cinch Shake.


Cinch Shake Mix 
  • Minuman yang mengandungi 16 jenis vitamin dan mienral untuk melengkapkan vitamin dan mineral dalambadan. 
  • Mengandungi 16 gram serat agar mudah lawas. 
  • Membekakan 16gram protein untuk setiap hidangan. 
  • Indeks glisemik rendah membantu rasa kenyang lebih lama dan memberi tenaga yang lama. 
  • Leucine membantu mengekalkan otot tanpa lemak. Boleh bantu shape atau jaga badan. 

Kenapa pilih Cinch Shake?
  • Cinch Shake Shaklee yang mengenyangkn dan menurunkan berat badan!
  • Cinch Shake Shaklee merupakan minuman formula proprietari yang dipertingkatkan dengan leucin. 
  • Shaklee menggunakan pengalaman penuh selama lebih 50 tahun dalam dunia nutrisi untuk membangunkan formula Cinch Shake dengan harapan penurunan berat badan menjadi lebih mudah dan selamat.

Apakah Leucine?
  • Leucine merupakan asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh. Ia merupakan satu-satunya asid amino yang boleh merangsang sintesis protein otot. 
  • Cinch Shake Shaklee yang diperkasa dengan leucin terbukti mampu mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak dan menghilangkan lemak, berat dan inci.


2.Cleanse & Burn Set 

Pembelian untuk satu set cleanse & burn ini korang bakal mendapat eco pack-n-go bag Shaklee secara Percuma!


Kebaikan set ini:
  • Melegakan dan menenangkan perut 
  • Melegakan sembelit ringan 
  • Membantu hati perbaharui, segar dan cergas semula 
  • Meningkatkan penghadaman 
  • Cara semulajadi untuk detox 

Eco pack-n-go Shaklee bag
Eco pack-n-go Shaklee bag

3. Revitalise Set 

Pembelian satu revitalise set ini juga korang akan mendapat eco pack-n-go bag Shaklee.


Revitalise set ini fokus untuk membantu memberi tenaga agar kekal cergas dan aktif semasa berpuasa.

Kebaikan set ini:
  • Polifenol membantu meningkatkan kuantiti kilang tenaga. 
  • Coenzyme Q10 meningkatkan pengeluaran tenaga di dalam sel. 
  • Campuran teh meningkatkan stamina agar anda dapat melakukan apa yang anda perlu secara produktif dalam sehari tanpa rasa letih dan mengantuk. 

4. Set Kecantikan Kulit YOUTH 

Promosi ini dilanjutkan dari bulan Mac lepas. Yang best promosi YOUTH bulan Jun ini korang nanti akan mendapat PERCUMA YOUTH Wristlet yang LIMITED EDITION!

Boleh guna beg ni masa raya nanti! Cun sangat dah tu ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜

Lihat lebih lanjut di sini >> YOUTH Shaklee


5. Promosi Collagen Powder

Promosi Collagen ni gee perasan Shaklee memang buat tiap kali nak raya! Hihi

Mesti nak semua orang pakat dapat kulit cantik muda gebus kan?

Ada 2 pilihan promosi Collagen Powder:

๐Ÿ’šBeli 6 Collagen
  • Percuma 1 
  • Percuma pos
  • Percuma keahlian Shaklee
  • Cash bonus masuk akaun 

๐Ÿ’šBeli 2 Collagen
  • Dalat jimat 5% 




Berdasarkan kajian klinikal, bila guna 8 minggu Collagen Powder (dalam 3-4 kotak) secara berterusan akan dapat perbaiki tekstur kulit wajah & hilangkan kedutan.

Kebaikan Collagen Powder:

- Menyokong penghasilan kolagen dalam tubuh secara semulajadi
- Kulit lebih berseri dan licin
- Mengecilkan liang pori
- Mengurangkan garisan halus
- Mengurangkan kulit kering & menggelupas, kulit lebih lembap & halus
- Menjadikan kulit lebih anjal, lembut dan tegang (termasuk payudara & pinggul)
- Rambut & kuku lebih kuat, tebal dan bersinar
- Menghilangkan pigmentasi penyebab utama jeragat
- Mengurangkan tompokan bulat bawah mata
- Menjaga kesihatan sendi
- Melegakan ketidakselesaan mata
- Membekal nutrisi & penghidratan
- Meningkatkan prestasi tenaga
- Memulihkan saraf



Bermula 1 Jun, semua produk Shaklee GST 0%!



Berminat untuk mendapatkan mana-mana promosi Shaklee bulan Mei ini atau mana-mana produk Shaklee, anda boleh menghubungi Gee terus ke 013-5707812. Untuk pautan pantas anda boleh klik link di pautan whatsapp di blog ini.



Continue Reading

May 30, 2018

Kebaikan Makan Buah Kurma 3 Biji Setiap Hari Untuk Kesihatan


Apa rasional dia bila kita makan buah kurma 3 biji setiap hari untuk kesihatan kita? Apa kebaikan yang kita dapat dari makan buah kurma ni?


Mengikut kajian yang diterbitkan di dalam International Journal of Food, Sciences and Nutrition pada tahun 2003, kurma antara makanan paling ideal. 

Sebab apa? Apa dia kebaikan buah kurma?

Kurma membekalkan pelbagai jenis nutrien dan banyak kebaikan untuk kesihatan.

Kurma mengandungi vitamin A, vitamin B, kuprum, kalium, zat besi, magnesium, mangan, dan 15 mineral lain termasuk karoten, lutein dan zeaxanthin.

Karoten, lutein dan zeaxanthin ni boleh dapat juga dari sini, suplemen Carotomax

Kebaikan makan kurma setiap hari
  1. Memberi tenaga segera
  2. Membantu tambah baik penghadama
  3. Menyeimbangkan zat besi bagi penghidap anemia
  4. Menyihatkan jantung
  5. Melegakan alahan
  6. Meningkatkan imuniti 
  7. Mineral bantu kesihatan tulang
  8. Kurangkan risiko stroke dan penyakit lain yang berkaitan
  9. Cegah kanser usus
  10. Menjaga berat badan yang ideal
  11. Jaga kesihatan sistem saraf
  12. Potassium di dalam kurma bantu baiki cirit-birit

Banyak kan kebaikan makan kurma ni. Jangan hanya makan kurma di bulan puasa saja. Bulan lain juga boleh makan kurma.

Untuk bulan puasa ni, Gee makan 3 biji kurma waktu sahur. Kemudian minum ESP yang berindeks glisemik rendah (bagus juga untuk yang ada Diabetes), beri tenaga dan bantu cegah gastrik skali.





Waktu berbuka juga makan kurma. Bila nak berbuka puasa ni sebaiknya makan kurma dan air kosong dulu. Jangan terus air gas, air manis. Bagi dulu masuk air kosong dalam badan kita yang dah berpuasa sepanjang hari.


Moga bermanfaat. Rajin-rajinlah makan kurma ya.




Continue Reading

May 29, 2018

Hotel Yang Best dan Terbaik di Kuantan


Ada yang mencari hotel yang best dan terbaik di Kuantan? Kalau korang selalu pergi bandar Kuantan kat Pahang tu, mesti ada perasan ada banyak gila pilihan hotel di Kuatan kan? Macam-macam jenis hotel, sampai tak tau mana satu yang best. Dan yang best semua tertumpu kat tengah-tengah bandar Kuantan tu. Dari luar, nampak semua macam best je kan?



Hotel Yang Best dan Terbaik di Kuantan Yang Patut Korang Pilih

Ok. Dalam entri kalini Gee akan bagitau mana satu hotel yang best, terbaik dan favourite di Kuantan ni.

Hotel ni mungkin tak sepopular hotel lain tapi dorang punya service tu memang terbaik, tiptop lah sampai kan dulu ada yang sewa bilik kat hotel tu sampai empat bulan. Punya lah lama kan? Nampak sangat dorang suka dengan hotel ni yang kat Kuantan tu. 

Apa nama hotel tu? 


Okay, hotel yang best yang Gee nak kongsikan ni ialah Grand DarulMakmur, Kuantan yang terletak dekat Lorong Gambut, off Jalan Berserah. Hotel ni kalau cakap dengan orang local kat situ, dia lebih dikenali dengan nama lama, MS Garden. Sedikit info pasal Jalan Berserah ni, dia antara jalan utama jugak dekat bandar Kuantan. Jalan dia agak sibuk, kat situ agak senang la nak cari teksi semua. 

Kaki shopping? Ni berita best untuk korang sebab shopping mall dia semua dekat-dekat je kalau kat Kuantan ni. 

Nak tau apa yang best pasal hotel Grand DarulMakmur? Gee akan cerita satu-satu kat korang semua.

  • Dari segi rating hotel, jika check kat Traveloka, rating hotel ni adalah 8.5/10. Impressive. Hebat kan? 


Sebabnya ramai yang pernah duduk kat situ semua suka dan puas hati. Dari bab servis daripada staffs dia mantap, bilik besar, bersih dan sangat selesa. Nak check-in pun, hampir tak pernah ada sebarang masalah.

Access pergi hotel dia pun senang. Tambah lagi dia punya parking lot tu pun besar tau. Korang faham-faham lah Kuantan ni susah sikit nak cari parking lot kalau kat tengah-tengah bandar dia. Maklumlah bandar besar, sesak dan ramai orang kan. 


  • Untuk bilik dia pulak, hotel Grand DarulMakmur ni ada lima jenis bilik. 


Semuanya ada Wi-Fi percuma dan ada connection, jadi tak perlu bimbang lah pasal ni. Bilik dia yang paling murah ni berharga RM 160 satu malam, dengan saiz 49-sqm. Besar kan?



Bilik dia yang paling besar pulak adalah bilik Executive Suite, 75-sqm dan harga dia RM 410 satu malam. Besar dia korang boleh golek-golek atas lantai. Dalam bilik dia, ada standard facilities macam mini-fridge tu untuk korang simpan makanan ke atau nak sejukkan air pun boleh. Senang kan? 

Satu lagi bilik-bilik hotel dia ni pun ada minibar and snacks juga tapi setiap satu, dorang kira satu-satu dan harganya boleh tahan mahal. Satu tin air gas tu harga sampai RM 7 kalau tak salah. Haa kalau korang rasa malas nak beli kat bawah or sebelah, boleh je minum. Pay per drink gitu. Bilik dia pun ada bagi percuma teh dan kopi untuk korang minum dan ada kettle skali sedia untuk masak air. 

Selain tu, bilik-bilik dia ni boleh mintak extra bed, kot tak muat katil ke kan. Extra bed ni nanti bayar asing. Lepas tu, nak menggosok, boleh call housekeeping nak mintak pinjam iron. 


  • Sapa yang suka berenang? Hotel ni pun ada swimming pool skali tau.



Swimming pool dia satu je tapi besar tau. Untuk bab keselamatan pulak, pihak hotel dah buat dinding atau penghadang berbeza mengikut kedalaman. Jadinya, swimming pool ni untuk kanak-kanak dan dewasa semua boleh guna dengan selamat.


Kalau budak kecik tu tak boleh panjat penghadang atau dinding dalam pool yang lebih kurang satu meter tu, dia tak boleh lah nak gi sebelah. Belah orang dewasa punya pool, kedalaman dia gradual. Makin jauh dari kanak-kanak, dia makin dalam. Paling dalam pool dia sekitar 1.8 metres.


Belah kanak-kanak pulak, pool dia ada artificial air terjun. Air pool yang dia filter tu masuk ikut air terjun tu. Haa rasa macam nak kena water massage, boleh duduk bawah air terjun tu lama-lama. Seronok kan? Tapi yang ni tak boleh la panjat atas faktor keselamatan. Walaupun dorang takde fulltime lifeguard, tapi staffs dorang selalu juga slalu usha-usha kot-kot ada yang nakal nak panjat. 

Kat pool ni ada juga tempat nak rehat, santai-santai sambil minum air jus sedap-sedap. 


  • Restaurant hotel dia korang rasa?


Jom cuci mata tengok bawah gambar ni dulu.





Restaurant hotel dia ni best. Setiap pagi menu dia lain-lain, jadi takde lah muak kan asyik nak makan benda sama je bila nak sarapan pagi tu. Pilihan makanan dia ada makanan tempatan dan juga antarabangsa. Ada macam-macam jenis lah. Sedap! Senang nak pilih ikut selera mana korang suka. 

Lepas tu kan, restaurant dia ada egg stations. Yang ni korang boleh order nak makan telur apa atau nak masak macam mana nanti dorang buatkan. 

Jika bukan waktu makan, tapi korang rasa lapar jugak, restaurant dia still bukak. Korang boleh order ala-carte punya menu yang best-best dan harga pun berpatutan jugak tau. 


So korang tunggu apa lagi, jom book hotel Kuantan on Traveloka now!


Continue Reading

May 25, 2018

6 Tip Cara Mengatasi Perut Kembung Semasa Berpuasa


Kalini saya ingin berkongsi tip dan cara atasi masalah perut kembung masa berpuasa. Masalah perut kembung atau tak sedap perut kerap terjadi pada awal awal berpuasa.




Apa perlu anda buat?

Tip cara atasi perut kembung semasa berpuasa:

1- Minum teh herba yang hangat atau suam dan campurkan dengan madu dalam 1-2 sudu.

2- Meminum 1-2 gelas yogurt.

3- Makan 1-2 biji pisang kerana dalam pisang ada kalium yang akan membantu menyerap air berlebihan di dalam badan.

4- Makan beberapa suap nasi. Jangan terlalu banyak.

5- Makan beberapa potong betik  untuk membantu melancarkan pembuangan air besar.

6- Makan timun kerana ia bersifat diuretik yang menggalakkan anda mudah nembuang air kecil.


Selain itu, anda juga boleh mengambil suplemen tambahan untuk membantu melegakan masalah perut kembung.

1- Pepprmint Ginger Plus


Ia mengandungi 4 jenis herba semulajadi yang baik untuk perut dan sistem penghadaman.

•melegakan otot perut
•memberi kesan penenang
•melegakan ketidakselesaan perut & usus
•menghilangkan kembung perut
•membaiki masalah pencernaan


2- Alfalfa Complex


•Baik untuk perubahan patologi dalam usus dan perut seperti perut kembung, ulser gastrik, sembelit.
•Alfalfa juga bersifat diuretik.
•Membuang angin dalam badan.
•Melancarkan penghadaman.



Berminat untuk dapatkan produk Shaklee anda boleh menghubungi Gee terus ke 013-5707812 atau klik link whatsap di blog ini.

Terima kasih.




Continue Reading