23 January 2021

Pantang Larang Makan Vitamin C

 

Makan Vitamin C pun ada pantang larang? Ada yang pernah bertanya Gee soalan ni. Ok kat sini Gee nak terangkan apa pantang larang dia supaya bila kita amik Vitamin C tak adalah membazir begitu saja.



Pantang Larang Memakan Vitamin C atau Suplemen Vitamin C


1. Rajin minum air kosong sebabnya vitamin C jenis larut air. Air cukup dapat membantu nutrien vitamin C ke seluruh badan kita.


2. Elak makan Vitamin C dengan gula. Ni ramai yang terlepas pandang. Kenapa tak boleh gula dan Vitamin C? 

Sebabnya gula dan vitamin C ni dalam badan kita dia guna jalan yang sama. Bila gula dan vitamin C bertembung, vitamin C akan kalah dengan gula. So macam kurang berkesan lah vitamin C yang kita dah ambil tadi. Lepas ini pastikan jarak bila nak makan vitamin C dan makanan atau minuman bergula. Walaupun makan buah juga sama, elak minum dengan air manis. 


3. Makan Vitamin C setiap hari. 

Perlu sangat kita amik Vitamin C ni setiap hari sebab badan kita manusia tak boleh hasil sendiri vitamin C. Jadi kita kena amik tiap hari. Tambah lagi kita sibuk dengan pelbagai aktiviti harian, makin cepat juga vitamin C akan hilang dari badan kita. 


4. Jangan stress atau marah!

Ni saja nak tambah, berdasarkan bacaan Gee, bila kita stress atau marah paras vitamin C cepat hilang atau musnah dalam badan kita. So lepas ni jika korang selalu rasa stress atau marah rajin-rajinlah makan buah atau suplemen vitamin C tiap hari. Bahaya kurang vitamin C ni. Boleh baca tanda badan kita kurang Vitamin C.


Itulah dia pantang larang Vitamin C yang boleh Gee kongsikan. Lepas ini senang dah tahu dan boleh dapat kesan maksimum makan vitamin C. 




Rajin-rajin makan Vitamin C tiap hari mula harini. Lagi-lagi sekarang wabak / pendemik covid 19, memang perlu untuk kuatkan imuniti badan kita. 




Continue Reading

22 January 2021

17 January 2021

Dapat Percuma Moisturizer

 

Assalamualaikum dan hi semua. Moga semua sihat selalu. Entri kalini Gee nak share Gee dapat satu hadiah lucky draw. Seronoknya haha sebab dulu-dulu mana jenis bertuah dapat ni. 

Lucky draw ni tiap minggu ada team bisnes kami buat. Syarat untuk layak dapat lucky draw ni ialah buat belian RM250 dalam satu resit. Yang best lucky draw ni semua layak dapat hadiah. Hehe. Tu yang best tu.



Hadiah yang Gee dapat ialah skincare Youth iaitu Lock Day Cream atau moisturiser lah. Moisturiser ni berharga RM 247.50 (harga pasaran). Tapi dapat percuma tu yang seronok.





Kebaikan moisturiser Youth. Gee memang ada guna. Dah abis satu bekas guna aritu tahan 10 bulan lebih, lama juga pakai. So far guna memang best untuk kulit. Ada hyaluronic acid tu yang bagus bagi kulit lembap moist dari dalam. 





Continue Reading

Makan Apa Harini #4

 

Kalini dalam entri Makan Apa Harini yang ke #4 Gee nak kongsikan makanan favourite Gee iaitu HOT PLAT atau Sizzling Yee Mee. 




Masa belajar dulu suka juga makan hot plate ni. Tapi lepas abis belajar Gee balik kampung jarang or tak ada orang buat kat area Gee. So bila dah lama tak makan ni rasa sedap pulak.

Jadi, tiap kali ke Tesco Kulai memang akan oder hot plate ni bila makan kat sana. Dah macam favourite pulak rasa hehe.


Korang suka makan hot plate juga ke??



Continue Reading

13 January 2021

Makan Apa Harini #3


Kalini Gee nak share menu sushi pulak untuk Makan Apa Harini. 

Sebenarnya sebelum ni tak minat sangat sushi tapi sejak 1-2 bulan ni macam suka pulak makan sushi. Jika nak tanya Gee suka sushi apa tak pasti lagi tapi so far yang dalam gambar bawah ni suka makan semualah. 


SUSHI AEON MALAYSIA




Sushi ni Gee beli kat AEON KULAI minggu lepas. Masani dengan sepupu beli kitaorang tengah cari apa makanan yang best. So trylah beli sushi dalam packing gini.  

Harga dalam RM 13 - RM 15 sepekat haritu rasanya Gee beli. Sedap juga rasa dia. Memang kenyang makan. Sorang makan orang lain tak nak sangat. 


Korang suka sushi apa? 




 

Continue Reading

12 January 2021

Makan Apa Harini #2

 

Makan apa harini kalini Gee nak share pulak makanan yang Gee suka makan beberapa bulan ni, Nasi Ayam MarryBrown. 



Mula suka makan ni bila makcik Gee tanya nak try makan nasi ayam MB ke? Gee gtau ya boleh juga cuba. Tak sangka pulak bila dah beli tu jadi tersuka makan. 


Packaging dia cantik


Apa yang ada dalam Nasi Ayam MarryBrown?

Ada ayam goreng yang sedap bagi Gee sebab tak ada tulang, ada timun, ada nasi, ada sup yang sedap juga ( Gee suka sup tu memang sedap kena dengan selera Gee) dan ada sos untuk cecah ayam goreng. Satu lagi ada keropok tu juga. 




Kenyang makan satu nasi ayam MB ni. Gee suka. Menu simple tapi sedap dan kenyang. Bagi korang yang suka makan nasi ayam boleh cuba Nasi Ayam Marrybrown. 

Harga RM 8.80 untuk ala carte. Jika by set RM 11.50. 





Continue Reading

11 January 2021

Makan Apa Harini #1

 

Sempena tahun baru 2021 ni Gee nak buat entri khas "Makan Apa Harini?". Saja buat sebagai kenangan dan memori Gee duk Johor lagi ni tak balik Sarawak lagi😂😄.

Ok entri pertama Gee nak kongsikan biskut sedap ni. Biskut coklat chip dan tart nenas. Biskut ni kisahnya kawan pakcik yang bagi bila dia datang rumah melawat pakcik Gee bulan Disember lepas. 


Biskut Chocolate Chip dari Haris Homemade Cookies ni sedap. Gee suka makan. Terasa coklat cip dia. Satu lagi dia orang buat nipis tak tebal so rasa rangup sedap lah bila masuk mulut tu. Ni paling Gee suka makan. hehe






Tart Gulung Premium. Sedap juga rasa dia. Terasa nenas tu. 





Korang minat makan biskut juga? 

Gee nak kata minat sangat tak juga tapi jika sedap tu makanlah hehe. Gitu pulak hehe. 


Nak dapatkan biskut sedap boleh beli dari Haris Homemade Cookies ni. Boleh hubungi 0137245314. Ni Gee bukan agen atau buat review berbayar, free tau. Saja promote sebab sedap rasa dia. 

Tapi jika nak oder Shaklee haa tu boleh roger Gee di 013-5707812. Hihi.




Continue Reading