Dec 13, 2017

8 Punca Period Tidak Teratur | Cara Mengatasi Period Tidak Teratur




Antara masalah yang biasa dialami oleh seorang wanita ialah kitaran haid yang tidak teratur. Masalah haid tidak teratur ini boleh menganggu diari kehidupan seorang wanita terutama mereka yang berkahwin dan merancang untuk mendapatkan anak.

Bagi Gee sendiri sejujurnya Gee tiada masalah berkaitan haid. Tapi sejak berkecimpung dalam bisnes Shaklee ini Gee sering mendapat prospek dan customer yang ada masalah haid tidak teratur.

Dalam entri ini Gee akan berkongsi punca period tidak teratur dan cara mengatasi period tidak teratur.


Apakah punca period tidak teratur? 


1.Hormon tidak stabil
Punca haid tidak teratur bagi remaja disebabkan hormon dalam badan tak stabil. Biasanya berlaku kepada remaja yang berumur awal 20 tahun kerana pada waktu ini kitaran kesuburan tak cukup matang. Tetapi jangan risau ia boleh pulih secara semulajadi. 



2.Menopause
Kebanyakan berlaku pada mereka yang berumur lebih 45 tahun akan berpotensi tinggi untuk mengalami masalah haid tidak teratur.
Golongan ini selalunya ada masalah haid tidak datang berpanjangan selama 3 ke 4 bulan dan darah yang keluar juga sedikit. Malah, ada juga yang haid tidak datang selama 12 bulan berterusan. 




3.Tekanan hidup
Tertekan dengan masalah kehidupan seharian dan stress juga boleh mempengaruhi kesuburan wanita dan kitaran haid menjadi tidak normal. 



4. Obesiti
Berat badan berlebihan juga boleh mempengaruhi kesimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita sekaligus menganggu kitaran haid. 



5.Ibu Menyusu
Paling biasa berlaku ke atas ibu yang menyusukan anak. Mereka akan mengalami masalah period yang tidak teratur semasa menyusu. Tapi, jangan risau ia normal berlaku dalam tempoh 1 hingga 2 tahun.

Kenapa?


  • Kerana hormon prolaktin dalam susu sedang aktif melawan hormon period. Semasa menyusu, prolaktin sentiasa dirembeskan dan ia berterusan melawan dan menghalang darah haid daripada terhasil.

Info tambahan:
  • 6 bulan pertama umur anak dan sekiranya ibu sedang menyusu sepenuhnya, ia boleh digunakan sebagai tempoh merancang. Tapi jika tidak datang haid selama 2 tahun boleh rujuk doktor.



6. Ovarian cyst (PCOS)
Bagi mereka yang ada masalah ovarian cyst akan mengalami masalah period tidak teratur selama 2 hingga 3 bulan sekali. Ia boleh menyebabkan masalah sukar hamil ke atas wanita yang sudah berkahwin atau berusaha untuk hamil.

PCOS juga boleh meningkatkan risiko kencing manis dan masalah berkaitan jantung.



7. Pil perancang
Pengambilan pil perancang juga boleh membuatkan kitaran haid menjadi lebih singkat. Malah ada juga yang tidak datang haid selama berbulan-bulan. 


8. Masalah perubatan
Contohnya seperti gangguan tiroid menyebabkan kitaran haid tidak teratur sekiranya tahap darah hormon tiroid terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Penyakit lain seperti kencing manis, prolaktinemia (hormon susu meningkat) juga boleh menganggu kitaran haid. 


Masalah haid tidak teratur jika dibiarkan ia boleh menganggu emosi terutama wanita yang ingin mendapatkan anak. Ia juga petanda awal badan anda berisiko untuk ada masalah kesihatan. Segeralah berjumpa doktor anda!



Sekarang Gee ingin berkongsi cara-cara untuk mengatasi masalah period tidak teratur.


Cara Mengatasi Period Tidak Teratur:

1- Kawal stress dan tekanan dengan baik

2 - Kurangkan berat badan jika BMI tidak normal atau berlebihan berat badan.

3 - Amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam

4 - Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang

5 - Pengambilan supplemen untuk kawal atur hormon dalam badan 



Untuk pengambilan supplemen, Gee rekomen anda boleh mengambil supplemen berikut;


1.GLA Complex
  • Gamma Linoleik Acid (GLA) adalah sejenis asid lemak Omega 6 yang diperlukan badan untuk menstabilkan hormon. GLA akan membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita. Selain itu, ia juga boleh memperbaiki simptom PMS atau period pain seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.


2.Vivix
  • Vivix tinggi kandungan antioksidan dapat membantu menghapuskan radikal bebas yang menjadi punca hormon tidak stabil dan menganggu kitaran period seorang wanita. 

Selain itu ada kajian juga dibuat,

Resveratrol yang ada di dalam Vivix ini dapat membantu mengenalpasti dan menstabilkan ketidakseimbangan hormon wanita terutama mereka yang ada masalah PCOS ( anda boleh rujuk di sini Endocrine Society’s Journal of Clinical Endrocrinology & Metabolism). 







Semoga perkongsian ini dapat membantu anda. Jangan lupa untuk segera berjumpa doktor sekiranya ada masalah haid yang berpanjangan.





www.wasap.my/6013-5707812





Continue Reading

Dec 12, 2017

Punca Blackhead Whitehead | Cara Mencegah dan Menghilangkan Blackhead Whitehead


Ramai yang ada masalah whitehead dan blackhead. Bayangkan jika muka bebas dari whitehead blackhead mesti seronok kan? Muka bersih licin betul tak? 

Entri kali ini gee akan berkongsi apa  punca sebenar berlaku whitehead blackhead dan cara mencegah dan menghilangkan blackhead whitehead.


Punca sebenar blackhead whitehead

Whitehead dan blackhead berlaku akibat lebihan minyak dari kilang minyak (sabeceous gland) di liang kulit kita atau dalam liang rambut (folikal).

Apabila kilang minyak terlalu aktif ia akan mengeluarkan minyak maka liang pori-pori tersumbat.



- Whitehead
Whitehead berlaku apabila liang pori-pori jadi sempit dan banyak minyak terkumpul tapi tidak dapat keluar. Maka jadilah whitehead atau benjolan putih .

- Blackhead
Blackhead berlaku apabila liang pori-pori terbuka menjadi lebih besar dan ia bercampur dengan minyak dan sel mati. Kemudian apabila ia terkeluar dan teroksida lalu menjadi berwarna hitam.


Tahu tak apabila terjadi blackhead ia berisiko menjadi jerawat yang kemerahan disebabkan bakteria telah masuk melalui bukaan pori-pori. Kemudian ia menjadi merah dan bengkak.



* * *

Cara mencegah dan  menghilangkan blackhead whitehead


Cara paling mudah dan semulajadi untuk menghilangkan dan mencegah whitehead blackhead adalah dengan vitamin. Ada beberapa vitamin yang boleh membantu mencegah dan menghilangkan blackhead whitehead.

1. Vitamin A

Vitamin A juga tinggi antioksidan. Ia memberikan kulit sihat dan bersih kerana antioksidan bertindak secara semulajadi untuk regenerasi kulit dan membaiki sel yang rosak.

Pengambilan makan yang tinggi vitamin A seperti hati, lobak, kentang dan sayuran berdaun hijau gelap boleh menghalang penghasilan sebum dan mencegah blackhead whitehead.

Anda juga boleh mengambil suplemen vitamin A atau Carotomax.



2. Vitamin C
Mempunyai sifat antibakteria memboleh vitamin C berkesan untuk mencegah dan menghilangkan blackhead whitehead. Vitamin C membunuh bakteria yang terdapat di dalam liang pori-pori skaligus mengeluarkan kotoran dari liang-liang dan menjadikan kulit bersih. 

Vitamin C juga penting untuk memperbaiki kulit dan menghasilkan kolagen. Cukup kolagen kulit jadi muda dan berseri. 
Bukan itu saja, vitamin C juga bagus untuk sistem imun dan membantu 'rejuvenate' untuk hati. Hati organ penting untuk mengeluarkan toksin dalam sistem badan yang mana ia juga punca berlaku blackhead whitehead.

  • Satu lagi cara untuk menghilangkan blackhead whitehead ialah dengan menggunakan masker vitamin C di muka. 

Amalkan makanan kaya vitamin C dan juga suplemen. Cadangan pengambilan harian vitamin C ialah 1000 mg. Anda boleh mengambil 2 biji Vita C Plus sehari yang bersamaan 1000 mg.

Yang menariknya Vita C Plus ini juga boleh dibuat masker. Cara buat masker vitamin C lihat di sini.


3. Vitamin E
Vitamin E ialah vitamin antioksidan yang penting untuk memperbaiki kulit dan melambatkan penuaan. Ia juga berkesan sekatakan tona kulit, mengurangkan kesan parut dan mengeringkan jerawat.

Vitamin E boleh mengurangkan kesan parut dan bengkak akibat blackhead whitehead yang teruk. 

  • Tahukah anda Vitamin E juga boleh disapu terus pada kulit untuk mengurangkan dan menghilangkan kesan blackhead dan bekas parut pada kulit. 
 
 Makanan kaya vitamin E seperti kejacang, brokoli & sayuran berdaun hijau juga boleh mencegah dan menghilangkan blackhead whitehead.

Anda juga boleh mengambil Vitamin E Complex. Apa yang menariknya Vitamin E Complex ini boleh dibuat masker dan di sapu pada kulit. Jadi ia sangat membantu mereka yang ada blckhead whitehead dan jerawat.



4. Magnesium
Juga penting untuk mencegah berlakunya blackhead whitehead kerana ia membantu mengekalkan keseimbangan hormon. 

  • Tahu tak hormon yang tak seimbang dan tak teratur boleh menyebabkan jerawat dan menghasilkan minyak seperti minyak sebum (yang boleh menyebabkan liang pori tersumbat dan berlakunya blackhead whitehead). 

Anda boleh amalkan makanan tinggi magnesium seperti kekacang, dedak, benih dan kacang soya boleh membantu menstabilkan hormon dan liang pori bersih.Untuk suplemen Magnesium anda boleh mengambil Ostematrix ataupun mulvitamin Vitalea.



5. Selenium
Antara yang bagus untuk mencegah dan menghilangkan blackhead whitehead. Selenium sangat penting untuk kulit yang elastik dan meningkatkan keberkesanan antioksidan lain seperti vitamin E. 

  • Tahu tak mereka yang ada jerawat didapati kekurangan selenium.
  • Selenium boleh menghalang keradangan akibat jerawat dan ia juga antara rawatan yang berkesan untuk kulit berminyak, blackhead (bintik hitam) dan pustules.

Pengambilan Selenium bersama Vitamin E sangat efektif untuk mencegah dan menghilangkan blackhead, whitehead dan jerawat.

Anda boleh mengambil Vitamin E Complex  kerana ia juga mengandungi vitamin E dan 10 mg selenium sekali di dalamnya.



6. Zinc
Zinc boleh mencegah blackhead whitehead dengan cara meningkatkan sistem imun tubuh dan membunuh bakteria penyebab jerawat. 

Pengambilan Zinc penting untuk penyerapan vitamin A. Ia juga membantu mengawal tahap vitamin E di dalam darah.Vitamin A dan Vitamin E juga penting untuk blackhead whitehead seperti di atas tadi.

Makanan mengandungi Zinc seperti tiram, daging lembu panggang dan kacang tanah. Anda juga boleh mengambil mulvitamin Vitalea kerana di dalam Vitalea ini ada kandungan zinc.




 Cadangan suplemen Shaklee untuk blackhead whitehead






www.wasap.my/6013-5707812



Continue Reading

Insentif Trip Shaklee 2017




Insentif trip Shaklee 2017 tahun ini peserta akan menaiki " cruise ". Pertama kali Shaklee buat naik " cruise ".

Ada 3 destinasi utama iaitu Langkawi, Phuket dan Pulau Pinang.


Insentif trip Shaklee ini sebenarnya khas untuk pangkat ' leader ' atau Supervisor ke atas tapi untuk mereka yang layak memenuhi syarat yang ditetapkan Shaklee.


Ada dua kategori insentif trip Shaklee:
1. Trip dalam negara
2. Trip luar negara / Umrah ziarah


Nak tahu lebih lanjut berkenaan insentif trip Shaklee dan bisnes Shaklee boleh menghubungi gee terus ok.

[9:28 PM, 12/11/2017] +60 13-570 7812: www.wasap.my/6013-5707812



Insentif trip Shaklee bermula dari 22 - 26 November 2017 yang lepas.

]
 
 
 
 
Semua peserta berkumpul untuk aktiviti pagi. Ramai-ramai berkumpul tidak kira bangsa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Setiap bilik semua orang dapat hadiah lagi dari Shaklee. Yang penting PERCUMA!
 
Dapat Vitamin C percuma setiap orang. Wahhh seronok kan? 
 
 
 
 
 
 
 


Ramai-ramai berkumpul makan. Dapat makan percuma tu yang lagi seronok.

 
 
 
 
 


 
 

 
 
 
Menara ais Shaklee
 
 
 
Yang ini kek 
 


Lokasi seterusnya di Phuket Thailand. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Insentif trip Shaklee yang sangat best dan mewah kan? Semua ditanggung Shaklee dah setiap peserta dapat duit poket lagi tu. 
 
Tapi yang best jugak mereka boleh bawa ahli keluarga yang lain. Yang ini bergantung berapa tiket dia layak. Jadi boleh bawa mak ayah dan adik beradik. 
 
 
 
 
 
 
Berminat untuk menyertai Shaklee?
 
[9:28 PM, 12/11/2017] +60 13-570 7812: www.wasap.my/6013-5707812



Continue Reading

Dec 11, 2017

Punca Jerawat Dan Testimoni Set Jerawat


Assalamualaikum dan hi semua 

Masalah jerawat memang biasa berlaku. Sampai ada yang sanggup menghabiskan banyak duit dan mencuba pelbagai produk untuk membaiki jerawat. 

Rawatan untuk jerawat ini perlukan masa dan sabar. Dia sangat mengambil masa untuk baikpulih semula kulit kita. 

Sebelum merawat jerawat ini kita kena ambil tahu apa punca jerawat. Bila sudah tahu punca jerawat barulah lebih mudah untuk mulakan rawatan jerawat nanti.

Punca Jerawat: 

1. Kulit muka tidak bersih boleh menyebabkan kotoran masuk ke liang roma dan ia tersumbat seterusnya menjadi jerawat.

2. Perubahan hormon seperti datang haid, hamil boleh menggalakkan lagi pertumbuhan jerawat.

3. Kulit terlalu kering atau berminyak - kulit kering akan beri signal pada otak untuk keluarkan minyak lebih banyak untuk atasi kulit yang kering. Tapi apabila terlalu banyak minyak dan tak terkawal boleh menggalak jerawat. Minyak ibarat kolam renang untuk kuman jerawat. 

4. Banyak toksin dalam usus menyebabkan usus kotor. Ia menyerap ke dalam salur darah dan darah menjadi kotor lalu mendorong kenaikan jerawat.

5. Stress juga boleh menjadi punca jerawat semakin teruk.

6. Pemakanan juga menjadi punca jerawat. Kebanyakan mereka yang berkulit sensitif atau ada alahan terhadap makanan seperti susu, soya, makanan ringan atau makanan laut. 



Testimoni Set Jerawat 

Gee nak berkongsi testimoni set jerawat daripada salah seorang customer Gee yang mengambil Set Jerawat Shaklee. 

Saudari Ema ni dia ambil Vitamin C dan Garlic. Hanya dua suplemen saja Ema ambil dan baru 2 bulan lebih ambil Ema sudah dapat rasa efek dia. 




www.wasap.my/6013-5707812




Kebaikan Set Jerawat Shaklee:


1. SR VITAMIN C PLUS (Tahan 6 Bulan)
-  Perlindungan daripada sinar UV
-  Mengurangkan kesan sunburn
-  Mengurangkan parut & masalah jerawat
-  Membantu prevent masalah jerawat degil.
-  Menjadikan tona kulit lebih sekata.
-  Menggantikan tisu yang rosak & menyembukan luka
-  Mencerahkan kulit secara semulajadi (Bukan muka sahaja tau )
-  Membantu masalah kulit sensitif seperti resdung & eczema.
-  Mengatasi masalah jerawat pasir & nasi.
-  Mengurangkan kedutan & tanda penuaan.
-  Kulit lebih glowing & radiant.


2. GARLIC COMPLEX (Tahan 2 Bulan)
- Anti-Kulat, Anti-Bakteria, Anti-Oksidant, Anti-Biotik
- Anti-Bakteria membunuh bakteria, membantutkan pertumbuhan bakteria yang punca utama jerawat.
- Bunuh kuman penyebab jerawat.
- Jerawat jadi segan nak tumbuh.
- Kurangkan rasa sakit & pedih akibat jerawat.
- Menghalang penyakit berjangkit seperti selsema dan kulat (ANTIBIOTIK).
- Menghapuskan masalah keputihan kronik.
- Cuci darah membunuh kuman dalam darah.
- Kekalkan tekanan darah dan paras kolesterol yang sihat.



Moga bermanfaat buat anda semua.

Bagi yang ada masalah jerawat boleh hubungi gee. InshaAllah gee akan beri konsultasi terbaik dan cuba membantu masalah anda. 







Hubungi saya untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


www.wasap.my/6013-5707812





Continue Reading

Dec 10, 2017

4 Sebab Gee Pilih Bisnes Online Shaklee

 


Dalam entri kali ini Gee akan berkongsi apa sebab Gee pilih bisnes online Shaklee. 

Gee sekarang ini buat bisnes Shaklee dan seorang bisnes leader dalam Shaklee. Sudah 3 tahun Gee berdaftar menjadi ahli Shaklee dan sekarang aktif buat bisnes Shaklee. 


Kenapa Gee pilih Shaklee? Mesti ada yang nak tahu kan? 


1. Kekuatan PRODUK

Gee sendiri pengguna produk Shaklee. Alhamdulillah ia berkesan dan banyak membantu Gee dan keluarga Gee skali. 

Dari segi testimoni dah banyak sangat kat google, facebook ke. Ramai yang berkongsi. 

Yang buat Gee lagi yakin sebab suplemen Shaklee ini ada buat landmark study (kajian oleh pihak ketiga - boleh rujuk kat sini)


Selain itu, Shaklee juga sanggup menghabiskan hingga 1 billion untuk tujuan penyelidikan, ujian dan kemajuan produk.

http://www.shaklee.com.my/ms/about/shaklee-difference/

Sebab itulah ramai yang apabila dah mula mengambil produk Shaklee, kebanyakan mereka akan 'repeat order' lagi dan lagi.

" The product speaks it self "

Satu lagi produk Shaklee ini banyak berkaitan masalah kesihatan. Bab kesihatan ini kan setiap masa, setiap hari orang ada masalah kan. Jadi permintaan terhadap produk Shaklee ini sepanjang masa dan bukan bermusim.  



2. BONUS Shaklee Unlimited! 

Yang ini paling Gee suka. Semua orang pasti suka jugak kan! 

Dalam bisnes Shaklee apabila dah naik pangkat jadi leader maka pendapatan atau bonus yang kita dapat pun akan naik dan automatik 4 angka dalam akaun nanti. Best kan! Tapi anda perlu usaha keras ya bukan goyang kaki saja! 




Selain itu, bonus Kereta pun ada. Yang bonus ini dalam bentuk tunai. Nanti dia akan masuk ke akaun kita. 

Satu lagi, berpeluang untuk bercuti dalam & luar negara. Yang ini Shaklee bagi secara PERCUMA  tau!! Siap bagi duit poket lagi tu. Jika destinasi ke luar negara, Shaklee akan bagu juga beg beroda & macam-macam lagi. Seronok kan?!


Boleh lihat kat sini untuk insentif trip Shaklee 2017: 

http://www.zianaeunos.com/2017/12/insentif-trip-shaklee-2017.html



3. Sistem ORDER ONLINE yang sempurna

Bila ada sistem online ini, bisnes Shaklee menjadi lebih mudah. Tak kisah di mana kita berada atau sedang bercuti ke asalkan ada kemudahan internet dan telefon pun dah boleh order suplemen / produk Shaklee dan kemudian Shaklee juga yang akan poskan barang order kita tadi terus ke customer. Lebih kurang macam sistem dropship pulak kan?



Selain itu, sistem online Shaklee2u juga boleh untuk:
•Mendaftar keahlian baru 
•Belian produk (boleh beli dengan kad debit/kredit kita atau pelanggan)
•Penghantaran produk 
•Promosi bulanan
•Boleh tengok jumlah jualan 
•Boleh tengok jumlah bonus/pendapatan
•Belajar ilmu produk
•Jadual latihan/kelas nutrisi serta aktiviti Shaklee di seluruh Malaysia 

Seronok sangat kan? Semua online dan di hujung jari!


4. Tak perlu MODAL yang tinggi

Ya betul. Anda hanya perlu bayar YURAN ahli yang sangat-sangat lah berbaloi.
•RM79.50 untuk Ahli Semenanjung
•RM90.10 untuk Ahli Sabah Sarawak

*Dia termasuk sekali kos penghantaran dan anda juga mendapat set memberkit Shaklee.




Lepas buat bayaran untuk jadi Ahli Shaklee tak perlu keluarkan modal lagi. Sebaliknya anda boleh terus buat bisnes.


Bagi yang berminat untuk buat Bisnes Shaklee, anda boleh menghubungi Gee terus. Tapi ini terbuka kepada semua yang berumur 18 tahun ke atas saja ok.


Your bisnes leader,
Ziana Eunos @ Gee
013-5707812



Continue Reading