08 December 2019

05 December 2019

Cara Baiki Tulang Tumit Retak Tanpa Pembedahan


Masalah tulang retak agak biasa juga berlaku. Biasa berlaku pada kanak-kanak dan juga orang dewasa. Kadang kita dengar rasa ngeri juga kan. Tapi ada yang menganggap tulang retak ni kurang serius tak seperti tulang patah.




Tapi kita perlu juga mengambil perhatian. Paling baik terus pergi ke klinik atau hospital dan buat x-ray takut akan ada masalah lain kemudian nanti.

Proses penyembuhan tulang retak mungkin tak lama seperti patah tulang yang mengambil masa selama 3 hingga 6 bulan. Jika ada tulang retak lepas ini segeralah buat pemeriksaan.


Ok, kalini Gee nak berkongsi pengalaman dari Puan Nurul Shima yang ada masalah tulang retak.

Adik Puan Nurul Shima, ada masalah tulang tumit retak, adik dia consume 6 sachets Collagen Plus Powder dan Ostematrix. Alhamdulillah selepas itu buat x-ray dan keputusannya tak perlu pun buat pembedahan! 

Tulang retak


Kisah adik Puan Nurul macam ini, menurut Puan Nurul, 
Sebenarnya dalam 1 weeks before dia dah kena..tergelincir balik dari bilik mandi dan terbaring terlanggar dinding so, tulang tumit dia disahkan retak selepas x ray. So time tu memang belum consume apa-apa selepas refer dari Mukah Hospital. Then Dr refer dia pergi ke Sibu Hospital untuk buat x-ray dan temujanji susulan.

Time tu kaki adik sebelah memang tak boleh jalan, just sebelah kaki yang elok sahaja jejak lantai. So , adik pun pergi Sibu sebab saya tinggal di Sibu. Apabila saya tengok kaki dia tak berbalut dah simen pun kaki dia tu sebab dia sendiri buka. Dia tak tahan dengan simen yang berat tu.

Saya pun akur dan saya sendiri beri dia Collagen Shaklee setiap sebelum tidur malam bersama dengan Ostematrix 4 biji. Kalau tak silap selama 6 hari macam tu.

Next day dia DAH DAPAT JEJAK KAKI DAN JALAN SEPERTI BIASA dan tak nak pergi ke Hospital Sibu dah seperti yang di suruh oleh pihak hospital haritu.

Dan sampai hari ini, alhamdulillah adik dah bekerja seperti biasa. Kisah tu kan saya teringat sampai lah sekarang. Dan mungkin juga itu asbab dari Allah yang Maha Penyembuh.. Inshallah..



Itulah kisah adik Puan Nurul yang ada masaah tumit kaki retak tanpa membuat pembedahan di hospital.



Vitamin atau supplemen yang boleh membantu dalam proses penyembuhan tulang retak atau patah:
  • Kalsium - penting untuk pembentukan tulang yang kuat. Boleh ambil Ostematrix seperti yang diambil adik Puan Nurul.
  • Kolagen - tulang juga perlukan kolagen untuk menguatkan tulang, risiko tulang patah juga rendah. Boleh amik Collagen Plus Powder seperti adik Puan Nurul. 
  • Protein - penting untuk proses pemulihan sel-sel baru termasuklah membantu pembentukan tulang baru. Untuk protein boleh amik protein ESP.
  • Omega 3 - membantu mengurangkan bengkak atau radanga pada tulang yang retak atau patah. Omega 3 ada dalam Omega Guard.


Pengambilan supplemen ini membantu proses penyembuhan lebih cepat. Tapi jika sekiranya kes anda perlu merujuk doktor sebaiknya jumpa doktor terlebih dahulu ya.



Baca juga >> Tips dan rawatan untuk tulang patah





Ada masalah tulang retak atau tulang patah? Boleh cuba ikut tips di atas ataupun tambahan boleh ambil supplemen untuk membantu patah tulang lebih cepat sembuh.

Berminat untuk mendapatkan suplemen Shaklee anda boleh terus menghubungi saya di 013-5707812.






Continue Reading

02 December 2019

Vitamin Terbaik Untuk Kanak-kanak


Kanak-kanak juga memerlukan vitamin/supplemen. Apa vitamin terbaik untuk kanak-kanak? Jom kita lihat apa yang ada dalam Set Kanak-kanak dari Shaklee. Ada 4 jenis supplemen yang anak-anak boleh ambil setiap hari.



Set Kanak-kanak Shaklee

Set Kanak-kanak Shaklee

1. Meal Shakes untuk kanak-kanak
  • Jika anak tak suka tablet boleh ambil Meal Shakes, bentuk serbuk yang boleh kita campur dalam air minuman atau susu anak. 
  • Rasa dia yang sedap, berkhasiat dan mudah disediakan yang pasti menjadi kegemaran kanak-kanak dan seisi keluarga juga.
  • Ada terdapat 19 jenis vitamin & mineral penting untuk tumbesaran dan badan anak.
  • Tinggi dengan serat jadi amat membantu mengatasi masalah anak yang ada sembelit.
  • Indeks glisemik rendah jadi ibu bapa tak perlu risau akan risiko obesiti. 
  • Makanan untuk otak yang bijak kerana ia mengandungi kolina, kalsium dan protien.
  • Minuman yang sihat untuk menambah selera makan dan berat badan anak-anak. 

2. Chewable Vitamin C
  • Membekalkan vitamin C untuk kanak-kanak. 
  • Rasa oren semulajadi dan mudah dikunyah sangat sesuai untuk anak yang sukar menelan pil/tablet.
  • Membantu meningkatkan antibodi badan anak. 
  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka. 
  • Membantu mempercepatkan pemulihkan selsema dan demam. Jadi tak bergantung sepenuhnya pada ubat panadol.
  • Menjaga kesihatan gigi, gusi dan tulang yang kuat.
  • Membantu menyihatkan kulit luar dan dalam.

3. OmegaGuard untuk kanak-kanak
  • Suplemen minyak ikan terbaik di dunia yang kaya dengan EPA dan DHA yang bagus untuk fungsi otak dan mata. 
  • Membantu meningkatkan daya fokus semasa pembelajaran anak di kelas.
  • Meningkatkan sistem pertahanan badan kanak-kanak. 
  • Mengurangkan serangan asma pada kanak-kanak dengan mengurangkan penggunaan inhaler kerana omega 3 bersifat anti radang.
  • Merawat dan memperbaiki penyakit eczema dan kulit. 
  • Kesihatan kardiovaskular, jantung. 


4. Vitalea kids untuk anak-anak




  • Yang ini pula multivitamin dalam bentuk tablet. 
  • Anak pasti suka sebab ia boleh dikunyah atau dikemam begitu saja dengan rasa anggur yang sedap.
  • Ada 18 multivitamin & multimineral termasuk 100% Vitamin C, D, E dan 8 jenis vitamin B yang akan membantu melengkapkan nutrisi harian kanak-kanak.
  • Juga ada 200mg kalsium, magnesium, zinc, cooper membantu proses tumbesaran dan pertumbuhan tulang kanak-kanak.
  • Membantu menguatkan kecerdasan minda anak.
  • Meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan anak.
  • Membantu meningkatkan selera makan anak.
  • Melancarkan proses pencernaan, mengelak sembelit anak juga. 
  • Membantu dalam penyerapan zat dari makanan harian.


Ada 4 pilihan vitamin untuk kanak-kanak. Boleh pilih mana-mana supplemen untuk anak yang serasi dan sesuai.



Testimoni Set kanak-kanak dari Shaklee
















Promosi Set Kanak-kanak sepanjang bulan December ini!








Jika anda berminat nak dapat set ini boleh terus hubungi Gee untuk Gee bantu. Klik gambar untuk wasap Gee terus.









Continue Reading

01 December 2019

Senarai Promosi Shaklee Disember 2019


Promosi menarik dari Shaklee sepanjang bulan Disember 2019.



1. Promosi Zinc Plus

Promosi bersambung dari bulan lepas. Sama juga belian 3 botol Zinc dapat percuma sebotol Zinc.



Info kebaikan zinc plus;



Info lanjut Zinc Plus Shaklee




2. Promosi Youth skincare 

Promosi bersambung lagi dari bulan lepas juga. Promosi Youth untuk travel set ataupun trial set. Kira sesuai sangatlah yang berminat nak cuba skincare Youth ni.

Ada 2 pilihan promosi Youth;
  • buat belian mana-mana produk Youth dan cukup 200 point dalam satu resit dapat beli trial set dengan harga lagi murah RM85 (berbanding harga pasaran biasa RM297).
  • beli trial set dengan harga RM 297 



Harga pada poster adalah harga pasarn. Harga ahli lagi murah 20-25%. Boleh hubungi Gee terus ok.



Dalam Trial Set Youth ini ada;
  • cleanser 20ml
  • toner 30ml
  • serum 7ml
  • night cream 10g

Fungsi tiap item Youth boleh lihat di sini, Trial Set Youth.



3. Promosi Collagen Powder

Ada 2 pilihan promosi untuk Collagen;
  • Beli 2 less 5% (Harga pasaran RM 566.20 / Harga Ahli RM 452.20)
  • Beli 6 free 1 (terus dapat harga ahli terus, RM 1428)



Kebaikan Collagen Shaklee;
  • Menegangkan dan menganjalkan kulit.
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan.
  • Mengecilkan liang pori.
  • Meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit.
  • Melembapkan dan membekalkan nutrien kepada kulit dari dalam supaya lebih cerah, berseri.
  • Memudarkan pigmentasi penyebab utama jeragat.
  • Membantu meratakan tona kulit wajah.
  • Menggalakkan penghasilan kuku yang lebih kuat, lebih tebal, dan rambut lebih berkilau.
  • Membantu menegangkan kulit kendur untuk bentuk badan yang lebih menarik dan kelihatan lebih sihat.
  • Membantu menegangkan dan menganjalkan payudara.


4. Promosi Set Vitamin untuk Kanak-kanak

Belian sett kanak-kanak di bawah;
  • Chewable C (vitamin C)
  • Meal Shakes
  • Multivitamin 

Dapat beli Shake Shaklee dengan harga RM 32.50)



Lihat di sini, Kebaikan Set Kanak-kanak Shaklee. (akan datang)


5. Promosi Jom Shaklee - untuk ahli baru

Ada 5 pilihan promosi Jom Shaklee kalini.

Promosi Jom Shaklee

a. Set Ibu Hamil/Mengandung



Kebaikan Set Ibu Hamil/Mengandung Shaklee
  • ESP - protein untuk pembentukan otot dan organ bayi, beri tenaga pada ibu, mencantikkan kulit ibu dan bayi, bagus untuk ibu yang ada sejarah diabetes (kawal gula dalam darah).
  • Vitalea - multivitamin lengkap dengan zat besi, elak masalak anemia dan kekurangan sel darah merah, elak HB rendah masa hamil.
  • Bcomplex - ada asid folik bagus untuk melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang, vitamin anti-stress, tukar apa kita makan kepada tenaga.
  • Ostematrix - bekal kalsium untuk ibu, bantu pertumbuhan tulang dan gigi ibu dan bayi, elak kejang & sakit belakang, atasi sembelit masa hamil, sesuai untuk diambil jika kurang atau tak minum susu.
  • Omega Guard - sumber Omega 3 kaya EPA DHA yang penting untuk perkembangan otak dan mata bayi, kawal berat badan ibu masa hamil, bantu perkembangan dan tumbesaran batyi, cegah kelahiran pra-matang.
  • Vitamin C- bekal vitamin C untuk ibu dan bayi, kuatkan imun badan ibu & bayi, kurangkan risiko selsema dan demam masa hamil, bagus untuk kulit sensitif dan gatal masa hamil, bantu penyerapan zat besi yang penting untuk pembentukan hemoglobin dan cantikkan kulit ibu dan bayi.


b. Set Berpantang




Kebaikan Set Berpantang Shaklee
  • ESP: Membantu menguatkan rahim, percepatkan luka bercantum, milk booster, kulit cantik, memberi tenaga, menghilangkan stretch mark, kawal selera makan untuk jaga badan ibu bagi slim balik.
  • Vitamin C: Kuatkan sistem imun agar tak mudah dijangkiti penyakit, untuk baby juga dapat disalurkan melalui susu badan, juga untuk kulit cerah gebu halus mulus.
  • Ostematrix: bekal sumber kalsium, milk booster, bantu lawas, elak sembelit masa pantang, elakkan sakit kaki, lutut dan pinggang & cramp.
  • Alfalfa: Buang angin dalam badan, lawas, detox, milk booster, mengetatkan kembali miss V, atasi masalah keputihan.
  • B-Complex: Mengandungi asid folik. Vitamin B juga penting dalam membantu menghasilkan sel darah merah dan anti stress vitamin (elak meroyan).
  • Vitalea: Penambah tenaga, pelengkap nutrisi, untuk kesihatan dan kecantikan keseluruhan. Zinc dalam Vitalea membantu merawat dan mengeringkan luka bersalin lebih cepat.
  • Omega Guard: bekal EPA DHA untuk perkembangan minda baby yang disalurkan melalui susu badan, bakar lemak berlebihan, buang lemak selulit, atasi masalah perut buncit.

Sebagai tambahan untuk ibu yang mengalami masalah bengkak susu, boleh tambah LECITHIN. Juga sebagai PEMECAH LEMAK.



c. Set Daily Essential

Set ni satu keluarga boleh ambil. 



d. Set Vivix

Promosi Vivix Shaklee

Vivix Shaklee sesuai untuk yang berumur 18 tahun ke atas dan;
  • Yang  pentingkan kesihatan
  • Yang ada masalah kulit 
  • Yang nak kuruskan badan
  • Yang ada darah tinggi
  • Yang ada gout
  • Yang ada kencing manis
  • Yang ada masalah lutut
  • Yang nak berhenti merokok
  • Yang cepat letih lesu
  • Yang aktif bergerak
  • Yang ada penyakit kronik (sebagai satu ikhtiar)
  • Untuk ikhtiar kesuburan

e. Set skincare Youth - starter set



Apa yanga ada dalam Starter Set Youth?

  • Cleanser - pencuci muka yang sesuai untuk semua jenis kulit, formula bebas sabun jadi tak buat kulit kering, bagus juga untuk kulit jerawat dan breakout. Ia juga bertindak sebagai makeup remover dan scrub.

  • Toner - wajib guna lepas mencuci muka. Berfungsi mengecilkan pori-pori, membuang sel kulit mati, baiki kulit kusam, mencerah dan melembapkan kulit. 

  • Moistuizer - ada skali fungsi sebagai sunscreen dengan spf 5o yang sesuai untuk cuaca panas malaysia untuk melindung kulit dari sinar UVA dan UVB. Tak menyumbatkan liang pori wajah jadi boleh sapu banyak kali. Juga membantu kulit tak kering dan lembap. Boleh guna sebelum kita pakai makeup atau faundation.

  • Night cream - kaya dengan vitamin A, C dan E. Penting guna sebelum tidur malam untuk melindungi dan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak masa tidur. Bantu mencegah kedutan, melambakan penuaan, baiki kulit sunburn dan kulit jerawat. Juga sesuai untuk kulit kering. 


Nak tengok Testimoni Youth?





Paling menarik pada bulan ini ada lucky draw dari Shaklee Malaysia! Hadiah semua bernilai lebih RM 90,000 untuk dimenangi. Lucky draw ni untuk ahli yang berdaftar.











Berminat untuk mendapatkan produk / Promosi Shaklee ini? Anda boleh menghubungi saya terus di sini;



Rakan Shaklee Anda,
Nurzhiana bt Mohd Yunus (Gee)
SMS/WhatsApp :+60135707812
FB Page: 
Ziana Enos Dot Com
Personal FB : 
Ziana Eunos
Instagram: 
@zianaeunos.co




Continue Reading