30 June 2021

Cara Buat Poster Motivasi Guna Canva

 

Tutorial kalini Gee nak kongsikan cara buat poster motivasi guna canva. Sangat mudah juga buat yang ini cuma kita kena rajin cari kata-kata motivasi yang sesuai kita nak tulis je nanti.


Mula-mula pergi ke canva.com. Pilih home. 

Kat design anything tu pilih yang social media. Kemudian boleh pilih guna size media apa. Macam Gee suka pilih instagram post atau social media (boleh skrol ke kanan). Size instagram tu biasa akan muat je kat semua jenis media sosial kan. 



Kemudian nanti akan kat template tu boleh search "motivation". Kat situ akan keluar banyak jenis template untuk buat poster motivasi. 



Bila dah klik template motivation tadi, ada banyak pilihan. Contoh bawah ni macam Gee buat ni. 



Ni template satu lagi Gee guna. 



Hasilnya, akan jadi macam poster bawah ni Gee buat tadi. Poster ni Gee fokus tema motivasi.






















Macam mana korang? Menarik tak? Cantik tak? Mudah sangat buat guna canva. Tukar ayat je. Font tu biasa tak tukar dah sebab dah cun canva buatkan. Gambar tu boleh jika ada yang sesuai nak tukar. 





3 comments:

  1. Thank you sharing. As pun kadang-kadang guna canva jugak...

    ReplyDelete
  2. wow bestnya. hasil pun cantik2 tu. tapi kan.. mama malas haha

    ReplyDelete