Doa Munajat Ramadhan

MUNAJAT RAMADHAN.

Doa ni Gee jumpa orang share kat FB. Gee tulis sini balik. Boleh baca tiap hari. Macam Gee print out senang nak baca bila-bila masa lepas solat ke. Doa dia spesifik dan kita pun faham dan jelas juga. Doa bila kita baca tiap hari moga Allah makbulkan segala doa kita. Amiin. 
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,

Dalam dakapan Ramadhan yang suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yang kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah. Semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, kerana sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar.

Ya Fattahu Ya 'alim,

Ajarkanlah kami yang lemah ini untuk melihat jalan keluar dari semua masalah yang membelenggu kami, bukakanlah hijab kepada kami yang tak mampu melihat setiap kebaikan pada kejadian dan takdirmu. Ya Allah takdirkanlah yang baik-baik untuk diri kami, Janganlah kau menguji kami pada apa yang tidak mampu kami lalui. Bukakanlah pintu rahmatMu untuk kami ya Allah.

Ya Allah Rabbul Jalil,

Sejahterakanlah untik kami dengan kesihatan yg baik supaya dengannya kami dapat beribadah kepadaMu. Ya Allah ampunkanlah segala dosa kami, kerana kami terlalu banyak dosa kepadaMu Ya Allah.

Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat padaMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kepadaMu ketika senang, kami ingat kepadaMu bila datang kesusahan. Kami lupa kepadaMu disaat kami gembira, Kami ingat kepadaMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dengan keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu ketika usia sudah tua. Justeru ya Allah ampunilah semua dosa kami. Berilah kekuatan kepada kami untuk melawan hawa nafsu dan dunia yang sentiasa melalaikan kami daripada mengingatimu ya Allah.

Ya Allah…Ya Rahman..Ya Rahim,

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yang mgalir dlm diri kami. Kau gantilah dengan kebajikan untuknya yang boleh membawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pada setiap keringat yang mengalir pada tubuh ayah kami dalam mencari rezki kepada keluarga kami...kau gantikanlah dgn keampunan yg mbawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tidak akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dalamm kesusahan dan kesempitan, sedangkan kami berada dalam kesenangan dan kemewahan. Justeru kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yang istimewa di syurgaMu ya Allah.

Ya Allah,

Kami juga memohon ampun utk kaum kerabat kami, sahabat-sahabat kami dan guru-guru kami yangg terlebih dahulu pergi meninggalkan kami ke alam barzakh. Golongkanlah mereka dalamm golongan orang yang Engkau redhai. Apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU maka Kau ambillah kami dalam keadaan yang baik. dalam keampunan dan rahmatMu Ya Allah. 

Ya Allah Ya azizz

Kurniakanlah kepada kami jiwa yang tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dengan sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah daripada kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…Ya rahman…Ya Rahim.

Jika ada dikalangan kami mereka yang diuji dengan kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar kepada mereka, jika ada di kalangan kami sedang berhajat dengan keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka Ya Allah agar dapat beribadah bersama kami. Jika ada dikalangan kami mereka yang derhaka kepada ibubapa atau terkurang dalam melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jadikanlah kami anak-anak yang taat dan berbakti. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar dan Mengasihi.

Ya Allah Ya Malikal Mulk,

Ya Razak Ya Fattahu Ya 'Alim,

Kurniakan kepada kami rezeki yang halal lagi diberkati dan jadikanlah dengan rezeki itu kami semakin dekat denganMu. Sebaliknya, janganlah kau jadikan kami daripada golongan yang lupa diri setelah mendapat kurniaannMu.

Ya Allah,

Bantukanlah kami dalam menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yang padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yang padanya tempat kami akan kembali utk selamanya.. jadikanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kepada kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kepada kami dari segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kpdMu dengan jiwa yang tenang.

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram,

Ya Allah.. Janganlah kau jadikan ramadhan ini sebagai yang terakhir buat kami, temukanlah kami dengan Ramadhan yang akan datang.

Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikankanlah puasa kami sebagai puasa yang Kau rahmati, jadikanlah ramadhan ini paling bererti, penuh dengan cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah. Jadikanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa-dosa kami.

Ya Allah…temukanlah kami dengan lailatul qadr. Pilihlah kami dikalangan hambaMu yang dapat beramal di malam al-Qadr.

Ya Allah..terimalah amalan kami. Terimalah taubat kami. Ampunkanlah segala dosa kami. Amankanlah kehidupan kami disana nanti yg kekal abadi. Kurniakanlah kpd kami syurgamu yang maha luas nikmatnya.

Aamin ya mujib.Post a Comment

4 Comments

 1. Terima kasih melawat blog saya. Dah follow balik #495. Panjang juga munajat.

  ReplyDelete
 2. amiin....... ya rabbal alamin

  ReplyDelete
 3. Amiiinnn YRA. Salam ramadhan ~take care and stay safe kly pegi bazaar

  Blog | The Grey Lines Between

  ReplyDelete