Jan 27, 2014

Ketahui Masalah Kesuburan Wanita

Assalamualaikum.
Entri ringkas malam ni, jom kita tengok contoh-contoh masalah kesuburan yang dialami oleh kaum wanita: [moga2 kita dijauhkan dari semua ni. amin.]

1. Fibroid


2. Cyst


3. Tiup Fallopian Tersumbat 


4. Endemetriosis 




5. PCOS (Polycystic Ovary syndrome) 


6. Adenomyosis 


7. Kanser Ovari 


8. Telur tidak matang 

9. Period tidak teratur

10. Obesiti

11. Lanjut usia

kredit: FB Dr. Hamid Arshat

* kecutkan CYST dengan GLA Complex Shaklee lihat sini.




 ===================================================================

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhiana Mohd Yunus | ID 1085116 | 0135707812 | FB : Vitamin Cantek Sihat


 








Continue Reading

14 TIPS BEBAS JERAWAT

ASSALAMUALAIKUM


1- Pastikan anda mendapat zat ZINC yang secukupnya
Zinc perlu untuk menolong perbaiki sel rosak, memulihkan luka, mengurang/mengawal jerawat & membantu bahagian badan yg lain. Keperluan zinc yang cukup can make your skin glow! Makanan yang telah diproses seperti Hot dog, burger, frozen food & fast food mengandungi kandungan zincyang sangat rendah.

2- Jangan picit jerawat. 
Memicit jerawat hanya akan menyebabkan jerawat bertambah teruk dan boleh meninggalkan parut kekal.

3- Pastikan kulit mendapat lembapan yg secukupnya.
Sapu moisturiser pada kulit sejurus selepas membersihkan muka atau selepas mandi, sewaktu kulit masih lembap untuk 'mengunci' lembapan pada kulit. Anda hanya ada beberapa minit sebelum kulit merwapkan air utk menyejukkan dirinya. Mosituriser yang disapu diatas kulit kering tdk dapat 'mengunci' lembapan didalam kulit dengan berkesan.

4- Jangan makan French Fries!
Diet yang mengandungi kandungan lemak dan kabohidrat tinggi boleh memberi kesan buruk pada pengawalan dan pemulihan jerawat. Ia juga mempercepatkan proses penuaan badan dan kulit. Lebihkan makan ikan, tofu & bijirin.

5- Elakkan air panas/steam pada kulit. 
Ia bukan sahaja merosakkan lapisan minyak perlindungan semulajadi pada kulit malah menyebabkan 'mild burn'. Hasilnya, kulit boleh menjadi kering & sensitif. Air panas dan steam juga mengakibatkan salur darah kulit mengembang utk mengeluarkan haba & menjadikan kulit merah. So stay away from steaming your face.

6- Pastikan anda membersihkan all traces of makeup sebelum anda tidur.
Gunakan Makeup remover yang lembut, seperti Milk Cleanser , untuk keluarkan makeup dan bersihkan kulit anda. Sesetengah make up mempunyai sejenis molekul gula yg menggalakkan pertumbuhan yis. Makeup that includes compact powder and foundation juga membuat pori tersumbat, radang bila terdedah pada cahaya matahari & juga kulit kering. Pastikan juga anda membersihkan maskara sepenuhnya. Jika tidak ia boleh menyebabkan radang sekeliling mata dan juga 'milia' (bintik lemak putih).

7- Elakkan dari mengambil makanan/minuman berasaskan tenusu!
Yes, even that milk in your Latte.... Susu, walaupun yang Organik, mengandungi natural hormon dari lembu yg boleh menggalakkan pengeluaran sebum(minyak) dari liang dan kelenjar sebum. Perhatikan juga hasil tenusu yg tersembunyi didlm salad dressing, protein bars & shakes. Jika perlu susu, pilih skim milk. Hormon terkumpul didalam lemak, so avoid it!

8- Gunakan produk anda mengikut turutan yg betul.
Produk yg mengandungi bahan aktif perlu didahulukan utk memberi kesan maksima pada kulit. Yang 'water-soluble'/ yang cair (contoh: serum) perlu didahulukan dari yang pekat ( Cth: Cream-based). Untuk waktu siang, sunblock is always the last one.

9- Smartphone
Smartphone anda adalah salah satu pengangkutan utk bacteria/virus sampai ke muka anda terutama pipi dan rahang, mengakibatkan jerawat ! Touchscreen telefon penuh dgn kuman & berkongsi telefon adalah satu cara berkesan utk sebarkan kuman. Sesekali, Gunakan antibacterial wipe pada smartphone anda & cuba jgn sentuhkan touchscreen pada kulit anda. So, kurangkan2 bergayut ye...

10- Tidur MALAM yang cukup.
Notice that MALAM ditekankan kerana jika tidur malam 2-3 jam dan digantikan dengan tidur pagi selepas subuh sehingga tengahari, it does not count. Ianya mestilah tidur malam. Itulah masanya badan memulihkan kulit. Jadi pastikan anda mendapat sekurang2nya 6 jam tidur malam.

11- Mula gunakan serum. 
Serum lebih concentrated. Jadi anda tidak perlu menggunakan dengan banyak. Cume 2-3 drop untuk seluruh muka. Gunakan serum yang mengandungi Antioksidan seperti Vit C & A. Juga yang mengandungi pentapeptides untuk menggalakkkan kolagen.

12- Stress boleh sebabkan jerawat.
Salah satu cara mengurangkan stress is to Be Happy. Bagaimana untuk happy? kajian Psikologi menunjukkan, 'We Became How We Act'. And i would like to add- '. We Attract How We Act'. Jika kita sentiasa tampil happy and mudah senyum, we will attract the same kind of nice people. Tp hati2 ya. Jika kita berlagak sombong, kita juga akan mengundang orang yg sombong. Jika kita sentiasa negatif dan depress, again, we will attract the same kind of people. Sebab org yg positif akan menjauhkan diri dari mereka yg negatif. So Smile and Be Nice!

13- Pilih Produk yang Sesuai! 
Produk yang berupaya untuk meratakan tona kulit, mengawal jerawat, mengurangkan kedut halus, dan mengurangkan jeragat.

14- Jerawat akibat perubahan hormon.
Mereka di dalam lingkungan umur 20-40an juga terlibat. Hormon (Progesterone & testesterone) yang meningkat bila mendekati waktu haid boleh menyebabkan jerawat disekitar mulut, hidung dan rahang. Jerawat diumur begini lebih kepada jenis radang dan bernanah. Ia memerlukan rawatan yg lebih khusus dari klinik dan munkin produk 'over-the-counter' tidak mencukupi.

Kredit : Dr. Hasseenah

Continue Reading

Jan 24, 2014

Petua Pemakanan Yang Sihat Semasa Hamil





Ibu-ibu yang sedang mengandung sangat penting dan perlu menjaga pemakanan seharian mereka untuk kesihatan diri dan juga bayi dalam kandungan. Siapa yang tak nak kan dapa anak yang sihat dan comel2 masa lahir nanti. Betul tak?

1. Makan pelbagai jenis makanan dan jangan hanya banyak makan karbohidrat sahaja jika terasa lapar. Anda tidak digalakkan terlalu banyak makan makanan proses seperti kek, roti putih, biskut, mee segera, kuih-muih, mee, mee hoon, jajan, kerepek dan sebagainya kerana ianya tidak mengandungi zat-zat yang secukupnya. Makanlah nasi dengan sayur atau ulam dan lauk seperti telur, ikan, ayam atau daging.

2. Makanlah sayuran jenis berdaun hijau seperti bayam, kangkung, sawi dan sebaginya patut dimakan selalu untuk mencegah masalah sembelit disamping membantu mendapatkan zat besi yang ama penting untuk ibu mengandung. Sayuran berdaun hijau mengandungi zat asid folik dan zat besi yang penting untuk proses membina sel-sel darah merah dan mengelakkan masalah anaemia atau kekurangan hemoglobin darah. Kekacang seperti kacang kuda, kacang hitam, kacang merah juga mengandungi zat ini. Zat asid folik juga boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi.

3. Makanlah makanan yang kaya dengan serat seperti roti gandum penuh, oat, beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan untuk mengelakkan kegemukan melampau dan juga melawaskan buang air besar.


4. Anda juga digalakkan mengambil susu atau apa-apa produk tenusu seperti dadih, yogurt atau sebagainya untuk membekalkan zat kalsium yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan. Susu juga mengandungi protein yang baik. Kadar RDA untuk kalsium sehari adalah 1000mg hingga 1300mg untuk ibu-ibu mengandung dan yang menyusukan anak. Sumber kalsium yang lain adalah keju, sayuran berdaun hijau, brokoli, bayam, makanan laut, ikan bilis dan kekacang. Pengambilan vitamin D juga amat penting untuk memastikan kalsium yang diambil diserap sepenuhnya. Vitamin D boleh didapati dengan mendedahkan kulit pada cahaya matahari setiap pagi dan juga melalui suplemen atau makanan yang ditambah dengan vitamin D seperti susu, telur dan ikan.


5. Makanlah banyak buah-buahan pelbagai jenis seperti buah mangga, betik, jambu, pisang, tembikai, epal, limau, oren, tembikai susu, pear, anggur, buah naga dan pelbagai jenis buah lagi mengikut kesukaan anda. Buah-buahan amat kaya dengan semua jenis vitamin seperti vitamin C, B kompleks, mineral seperti magnesium,zink, kalium dan sebagainya. Keperluan Vitamin C bertambah semasa mengandung untuk keperluan ibu dan bayi dalam kandungan. Makan buah-buahan kering seperti kismis, kurma, buah tin, apricot dan lain-lain juga digalakkan. Buah kurma adalah amat baik untuk ibu mengandung dan digalakkan diambil dengan susu.

6. Pemakanan yang tinggi dengan zat Vitamin A seperti lobak merah, keledek, labu, bayam, apricot, mangga, betik dan sebagainya juga amat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan yang sihat.

7. Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.

kredit : Dr. Norman


Banyak makanan yang perlu diambil semasa hamil atau mengandung ini. Perasan tak kenapa saya warnakan tulisan dengan warna merah di atas, sebab ada jugak fungsi yang sama dalam Set Kehamilan Shaklee tau. Nak tahu?

Jom baca dan tengok! ^_^



Set Kehamilan Shaklee


B-COMPLEX SHAKLEE

- lengkap dengan 8 jenis vitamin B, boitin, pantothenic asid dan asid folik.
- asid folik ini dicipta secara semula jadi oleh para saintis Shaklee dan ia merupakan yang pertama di dunia kerana kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti.
-asid folik membantu sel-sel pada tubuh membesar dengan baik, membentuk sel darah merah dan mencegah kecacatan pada janin.
- menukar makanan kepada tenaga.


ESP ENERGIZING SOY PRITIEN SHAKLEE

-ESP merupakan sumber protien soya yang terbaik dan berkualiti.
-ESP lengkap dengan 9 asid amino penting, 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral yang sangat diperlukan oleh tubuh dan indeks glisemik rendah (22).
- Protin penting untuk pertumbuhan yang sihat dan baik serta membantu membekalkan asid amino untuk memastikan pembentukan otot dan organ bayi dalam kandungan.


OMEGAGUARD SHAKLEE

- OmegaGuard lengkap dengan rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, SDA, dan DPA.
- DHA dan EPA dalam OmegaGuard mempunyai kepekatan yang tinggi.
- DHA dan EPA membantu pertumbuhan dan perkembangan otak bayi dalam kandungan. 


OSTEMATRIX SHAKLEE

- lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D.
- kalsium penting untuk si ibu dan juga membantu pertumbuhan bayi.
- magnesium pula membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkannya.
- vitamin D pula amat penting untuk merangsang penyerapan kalsium sepenuhnya.


VITA-C PLUS SHAKLEE

-1 biji vitamin C Shaklee sama dengan 7 biji setengah buah oren.
-dihasilkan daripada ekstrak jagung (sumber utama vitamin C).
-vitamin C mempunyai komponen sama seperti buah citrus .
- Vitamin C berperanan melindungi sel-sel penting dalam proses pembinaan kolagen untuk membina dan menguatkan tisu dalam badan, pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan.
- vitamin C juga membantu meningkatkan sistem imun tubuh.


VITA-LEA IRON FORMULA SHAKLEE

- Vita-Lea ialah multivitamin dan mineral yang lengkap termasuk vitamin A, B, C, E, D, kalsium, fosforus, iodin, zat besi, magnesium, kopper dan zink.
- Vita-Lea kaya dengan iron (zat besi) yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dan ia tak dapat dipenuhi sepenuhnya melalui diet harian.
- zat besi adalah komponen utama dalam hemoglobin dan membantu pembentukan sel darah merah.
- kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia dan ia berbahaya kepada ibu dan anak.









www.wasap.my/6013-5707812




Continue Reading

Jan 23, 2014

Cinch Shake Mix Shaklee : Kelebihan, Kebaikan, Keberkesanan dan Testimoni


Kebanyakan diet anda berjaya tapi berat badan senang naik dan bertambah berat. Kenapa?

Semasa proses diet, anda bukan sahaja kehilangan lemak tapi juga kehilangan otot. Bila kehilangan otot, badan akan hilang keupayaan membakar lemak dan seterusnya merendahkan kadar metabolisme.

Otot = Metabolisme 

Oleh itu, Shaklee dengan berbekalkan pengalaman lebih 50 tahun dalam bidang nutrisi memperkenalkan Cinch untuk menjadikan proses diet lebih mudah dan selamat.




Kelebihan Cinch Shake Mix Shaklee

Cinch Shaklee diperkasa dengan Leucine iaitu otot yang membantu membina asid amino yang hanya terdapat di dalam protin tertentu. Leucine telah menunjukkan keupayaan mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak (lean muscle mass). Campuran leucine di dalam Cinch Shaklee membantu memecahkan kitaran diet dengan kehilangan lemak, berat, inci badan dan otot dapat dikekalkan.


Kebaikan Cinch Shake Mix Shaklee :


✔Boleh diambil pada waktu pagi, tea break atau semasa minum petang.

✔Rasanya lazat dengan 3 jenis perisa, Coklat, Cafe Latte dan Vanilla.

✔Mengandungi Cinch Pro iaitu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leucine.

✔Leucine membantu memelihara otot semasa pengurangan berat badan.

✔Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian.

✔Nilai indeks glisemik rendah, 22 sangat bagus untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga.

✔Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 jenis vitamin dan mineral yang penting.

✔Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan

✔Soya bukan GMO






Keberkesanan Cinch Shake Mix :

✔Memberikan rasa kenyang yang lebih lama.

✔Boleh mengambil karbohidrat seperti nasi dan etc tetapi dalam kadar yang sedikit.

✔Memberi tenaga berpanjangan, jadi tak cepat penat atau letih walaupun melakukan pelbagai aktiviti sepanjang hari.

✔Membantu meningkatkan metabolisme badan (Cinch kaya dengan protien untuk bina balik otot, metabolisme tinggi).

✔Memelihara otot untuk mengelak berat badan naik semula lebih cepat apabila sudah kurus.

✔Membuang lemak-lemak berlebihan dan mengurangkan inci pada badan.



Testimoni Cinch Shake Mix Shaklee












Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp: 0135707812



Continue Reading

Merawat Masalah Jerawat dari dalam



Saya copy balik artikel tentang merawat masalah jerawat ini dari blog Dr. Haseenah di sini. Jom kita baca balik dan komen saya yang tulisan warna merah ok. ^_^ 


Bagi mengatasi masalah jerawat dari dalam, penghidap penyakit jerawat harus mengamalkan beberapa garis panduan yang boleh membantu mengurangkan radang kulit, penghasilan sebum atau minyak berlebihan di kulit muka serta meningkatkan lagi kebolehan kulit muka memperbaiki sel-sel kulit muka dengan pantas.


Cara terbaik untuk merawat masalah jerawat dari dalam adalah dengan:

1. Mengawal kandungan glukosa dalam badan


Tindakan mengawal kadar kemasukan glukosa dalam badan adalah satu langkah yang penting dalam merawat masalah jerawat dari dalam. Kandungan glukosa akan menyebabkan pengeluaran insulin yang boleh mengakibatkan berlakunya pertumbuhan jerawat pada kulit kita jika berlebihan. Contoh makanan tinggi glukosa adalah emping bijirin sarapan bergula dimakan dengan susu, air gas, jus buahan dengan gula tambahan, kek, roti dan banyak lagi.


2. Mengurangkan pengambilan iodin

Iodin adalah satu suplimen penting dalam badan yang berfungsi untuk mengekalkan kecergasan serta mengimbangkan berat badan, tetapi jika terlebih pengambilannya, iodin boleh menyebabkan liang kulit muka yang tersumbat membengkak menjadi jerawat. Untuk mengurangkan iodin dalam badan, anda boleh ambil pil garam air laut asli dan elak dari memakan udang dan makanan laut. Ramai yang tak sedar bahawa iodin terkandung dalam garam yang digunakan untuk menambah perisa cip kentang (potato chips) yang kita makan.

Hmm..baru tau potato chips ni ada iodin (garam) digunakan. Dulu suka sangat makan potato chips ni.. korang pun suka potato chips kan. So lepas bace ni start dari sekarang kurangkan atau jika boleh jangan makan langsung lagi baik. hihi



3. Mengambil suplimen seperti Multivitamin, Mineral dan minyak ikan yang mengandungi Omega 3

Kebanyakan masyarakat di negara kita kurang kesedaran tentang kepentingan pengambilan suplimen-suplimen seperti Multivitamin A, D, E, C, B dan lain-lain vitamin, selain pengambilan mineral seperti magnesium, Zink, Selenium dan mineral-mineral yang lain. Multivitamin dan mineral berfungsi untuk memberikan zat-zat yang diperlukan oleh sel-sel kulit memperbaiki kerosakan yang terjadi.
 
Saya setuju sangat yang ni. Supplemen sangat penting kepada tubuh kita sebab dalam pemakanan harian kita tak semua ada kandungan vitamin dan mineral yang cukup dan seimbang. Multivitamin dan mineral ni sangat penting kepada tubuh kita (saya copy balik ayat Dr yer) “ untuk memberikan zat-zat yang diperlukan oleh sel-sel kulit memperbaiki kerosakan yang terjadi.”


Untuk pengetahuan anda, Multivitamin akan berkerjasama dengan mineral untuk memberi kesan pembaikpulihan yang optimum ke atas kulit anda. Anda juga perlu menambah pengambilan asid lemak Omega 3 kerana ia berkesan untuk mengurangkan dan mengawal radang pada kulit.

Ya, betul kata Doc tu, asid lemak omega-3 memang “berkesan untuk mengurangkan dan mengawal radang pada kulit”. Bukan itu jer, omega 3 juga harus di ambil tiap2 hari tau. Sumber omega 3 boleh didapati dari ikan segar yang paling mudah. Tak suka makan ikan? Hmm..pelik.. tapi tak per.. boleh try amek supplemen, contoh OmegaGuard Shaklee. Kenapa OmegaGuard Shaklee? Lihat di sini. Omega 3 juga sangat2 bagus untuk kanak-kanak tau, sebab omega 3 terdapat DHA dan EPA. Mesti selalu dengar DHA, EPA ni kan.. dalam tv tue, iklan susu untuk kanak-kanak kan ada.. EPA dan DHA ni bagus untuk perkembangan otak anak-anak tau. 


4. Anda juga dinasihatkan untuk mengelakkan diri dari mengambil makanan dan minuman seperti ayam, daging, hasil tenusu, makanan ringan serta minuman berkarbonat kerana ianya akan menyebabkan jerawat anda lebih jelas dan mengalami inflamasi.

Yup..betul tu. Tapi peliknya kita suka makankan. lagi2 makanan ringan dan minuman berkarbonat. Ada jugak yang sampai ketagih..hmm..tak baik tau untuk kesihatan..ye sekarang memang tak nampak kesannya kan..

Kesimpulannya, apa yang saya dapati, pemakanan yang sihat dan seimbang sangat penting bukan untuk merawat jerawat jer tapi untuk kesejahteraan kesihatan kita dalam jangka panjang jugak. 

Apa yang saya tulis ni semua sekadar untuk berkongsi dari apa yang saya baca. 


Saya sihat. Anda sihat. Semua sihat. Hidup sejahtera. Bebas penyakit.


Wallahua’lam..






Continue Reading

Ostematrix Shaklee sumber kalsium terbaik untuk tulang

Perbezaan Ostematrix Shaklee

Gabungan formula unik dari mineral semula jadi dan garam mineral dari Laut Mati yang mengandungi kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum, magnesium dan boron. Kesemua nutrien ini perlu diambil bersama untuk diserap oleh tubuh dan menghalang endapan pada sesetengah moneral. Menurut kajian, supplement kalsium berupaya meningkatkan kemampatan tulang wanita yang telah berumur.


Manfaat Ostematrix

1. Menguatkan tulang ~ menghalang osteoporosis, kuatkan kuku, kerangka, gigi dan sistem saraf. rawat tulang retak, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah utk memekat

2. Membaiki masalah kejang dan kebas ~ pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur dapat memperbaiki kebas, kejang, sakit sendi dan artritis.

3. Meringankan stress ~ mengimbangi tekanan darah, pelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur yg selesa, membaiki jantung berdebar, gementar dan stress, membaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Membaiki masalah haid ~ pengambilan 1000mg kalsium serentak dgn magnesium dpt meringankan sakit ketika haid dan membantu membuang air kecil.

5. Mengimbangi PH tubuh dengan berkesan dan menghalang obesiti ketika tua.

6. Vitamin D ~ mampu membaiki penyakit rickets, meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus utk meninggikan ketumpatan tulang, kuatkan kerangka, baiki penyakit periodontal.

7. Magnesium ~ ion positif kedua terpenting dalam tubuh. Menggalakkan komposisi tulang dan rawan, membantu sistem saraf, aktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, ia larut dan mengurangkan formasi batu karang atau hempedu.

8. Boron, Kuprum, Mangan dan Zink ~ pelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang dan rawan dan halang atritis.


Ostematrix membekalkan : 



1 biji Ostematrix = 1 gelas susu tinggi kalsium = 80 biji badam 

1000mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi.
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.


Secara ringkasnya Ostematrix ini :

✔ Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi yang sihat.
✔ Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh).
✔ Memulihkan kekejangan, kebas – kebas, sakit tulang belakang dan simpul biawak (bagus untuk ibu mengandung).
✔ Meringankan stress – mengelakkan gejala mudah meradang dan murung.
✔ Menstabilkan tekanan darah bagi memastikan tekanan darah berada pada tahap normal.
✔ Meringankan sakit ketika haid. (Kelancaran saraf dan pengecutan otot memerlukan kalsium yang mencukupi. Dengan kalsium yang cukup, kita tak mudah senggugut, retensi air).
✔ Membekalkan tenaga, sesuai untuk meraka yang sibuk dengan urusan seharian atau bekerja.
✔ Membantu masalah gastrik.
✔ Membantu dalam pengurusan badan.
✔ Membantu dalam proses pembakaran lemak.
✔ Membantu dalam mengatasi sembelit.
✔ Merendahkan kandungan fosfat bagi mereka yang mengidap penyakit buah pinggan kronik.


Siapa yang memerlukan Ostematrix?

1 Ibu hamil
2 Ibu menyusu (turut membantu dalam penghasilan susu)
3 Orang yang tak suka minum susu
4 Orang tua
5 Orang yang kerap sakit pinggang, sakit lutut, dan sendi.
6 Orang yang selalu kebas kaki dan tangan
7 Orang yang selalu outstation dan perjalanan jauh
8 Orang yang pentingkan kesihatan

kredit : 1 2





 Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhinan Mohd Yunus | Shaklee Independent Distributot [ID : 1085116]

SMS | WHATSAPP 0135707812

 



Continue Reading

Jan 21, 2014

TIPS PEMAKANAN YANG SIHAT DAN BETUL SEMASA MENGANDUNG

BISMILLAH.



1. Makan pelbagai jenis makanan dan jangan hanya banyak makan karbohidrat sahaja jika terasa lapar. Anda tidak digalakkan terlalu banyak makan makanan proses seperti kek, roti putih, biskut, mee segera, kuih-muih, mee, mee hoon, jajan, kerepek dan sebagainya kerana ianya tidak mengandungi zat-zat yang secukupnya.Makanlah nasi dengan sayur atau ulam dan lauk seperti telur, ikan, ayam atau daging.

2. Makanlah sayuran jenis berdaun hijau seperti bayam, kangkung, sawi dan sebaginya patut dimakan selalu untuk mencegah masalah sembelit disamping membantu mendapatkan zat besi yang ama penting untuk ibu mengandung. Sayuran berdaun hijau mengandungi zat asid folik dan zat besi yang penting untuk proses membina sel-sel darah merah dan mengelakkan masalah anaemia atau kekurangan hemoglobin darah. Kekacang seperti kacang kuda, kacang hitam, kacang merah juga mengandungi zat ini. Zat asid folik juga boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi.


3. Makanlah makanan yang kaya dengan serat seperti roti gandum penuh, oat, beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan untuk mengelakkan kegemukan melampau dan juga melawaskan buang air besar.

4. Anda juga digalakkan mengambil susu atau apa-apa produk tenusu seperti dadih, yogurt atau sebagainya untuk membekalkan zat kalsium yang diperlukan untuk pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan. Susu juga mengandungi protein yang baik. Kadar RDA untuk kalsium sehari adalah 1000mg hingga 1300mg untuk ibu-ibu mengandung dan yang menyusukan anak. Sumber kalsium yang lain adalah keju, sayuran berdaun hijau, brokoli, bayam, makanan laut, ikan bilis dan kekacang. Pengambilan vitamin D juga amat penting untuk memastikan kalsium yang diambil diserap sepenuhnya. Vitamin D boleh didapati dengan mendedahkan kulit pada cahaya matahari setiap pagi dan juga melalui suplemen atau makanan yang ditambah dengan vitamin D seperti susu, telur dan ikan.

5. Makanlah banyak buah-buahan pelbagai jenis seperti buah mangga, betik, jambu, pisang, tembikai, epal, limau, oren, tembikai susu, pear, anggur, buah naga dan pelbagai jenis buah lagi mengikut kesukaan anda. Buah-buahan amat kaya dengan semua jenis vitamin seperti vitamin C, B kompleks, mineral seperti magnesium,zink, kalium dan sebagainya. Keperluan Vitamin C bertambah semasa mengandung untuk keperluan ibu dan bayi dalam kandungan. Makan buah-buahan kering seperti kismis, kurma, buah tin, apricot dan lain-lain juga digalakkan. Buah kurma adalah amat baik untuk ibu mengandung dan digalakkan diambil dengan susu.


6. Pemakanan yang tinggi dengan zat Vitamin A seperti lobak merah, keledek, labu, bayam, apricot, mangga, betik dan sebagainya juga amat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan yang sihat.




7. Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.

kredit: Dr. Norman

Berminat untuk mengetahui supplement2 Shaklee yang diperlukan oleh Ibu Hamil / Mengandung lihat di SINI ^_^


Nurzhinan Mohd Yunus | Shaklee Independent Distributot [ID : 1085116]
SMS | WHATSAPP 0135707812 | PM FB : Vitamin Cantek Sihat





Continue Reading

Supplement Shaklee untuk Ibu Hamil / Mengandung | Testimoni


Apa kata Dr Norman: 
“Ibu-ibu mengandung juga digalakkan mengambil supplemen mutivitamin, vitamin C, vitamin E, Omega 3 sebagai zat makanan tambahan semasa mengandung untuk memenuhi keperluan zat-zat surih yang kekurangan dalam pemakanan seharian. Tetapi pemakanan sihat setiap hari adalah amat penting dijaga dan diteruskan walaupun anda mengambil pil-pil suplemen.”


Apa pula kata Dr Hamid Arshad tentang pengambilan supplement ketika hamil..
" Pemakanan yang sihat, seimbang dan betul semasa mengandung adalah sangat penting. Sepanjang tempoh kehamilan, bayi dalam kandungan memerlukan banyak zat dan nutrisi untuk pertumbuhan dan tumbesaran bayi. Sepanjang kehamilan, si ibu akan mengalami berbagai masalah seperti cepat letih, lesu, penat, lenguh sendi, cepat mengantuk dan etc.. Ada juga ibu-ibu yang tak mampu bergerak seperti biasa kerana beban muatan bayi dalam kandungan. Jadi, pemakanan seharian akan mempengaruhi perkembangan dan kesihatan si ibu dan bayi dalam kandungan."





Cik Gee mencadangkan supplement Shaklee kerana ia lengkap dengan segala keperluan nutrisi yang diperlukan tubuh. ia juga semulajadi, selamat, berkesan, telah mendapat kelulusan KKM, halal dan telah melalui banyak ujian klinikal.

 
Vita-Lea Iron Formula – 1 biji sehari
Vita-Lea ialah multivitamin dan mineral yang lengkap. Ibu tak perlu mengambil obimin lagi sebab Vita-Lea kaya dengan iron (zat besi). Zat besi sangat diperlukan oleh ibu hamil dan ia tak dapat dipenuhi sepenuhnya melalui diet harian. Ibu hamil biasanya mudah pitam, pening atau masalah anemia. Anemia sangat berbahaya kepada ibu dan anak ketika bersalin kelak. Jadi, ibu yang hamil sangat digalakkan mengambil multivitamin.





Ostematrix – 4 biji sehari
Sebiji Ostematrix bersamaan dengan 250mg kalsium. Ostematrix ini lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D. Kadar RDA untuk kalsium bagi ibu mengandung adalah 1000mg – 1300mg kalsium sehari.

Kalsium perlu dalam membantu pertumbuhan tulang bayi dalam kandungan, membina sel dan pertumbuhan gigi. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelak kejang otot terutama bagi ibu hamil. Kalsium juga penting dalam menstabilkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Magnesium pula membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkannya. Vitamin D pula amat penting untuk merangsang penyerapan kalsium sepenuhnya.


Antara kesan kekurangan kalsium untuk ibu hamil:

-menjejaskan pertumbuhan bayi

-penyusutan jisim tulang

-kerosakan gigi ibu

Kenapa? Bayi tidak mendapat kalsium yang cukup, maka ia akan menarik kalsium dari tulang ibu untuk menguatkan bayi dan sebabkan ibu mudah terdedah dengan risiko osteoporosis bila tua kelak.



Vitamin C Plus 500 mg – 1 biji sehari
Semasa mengandung, ibu sangat memerlukan vitamin C untuk ibu sendiri dan juga bayi dalam kandungan. Vitamin C berperanan melindungi sel-sel penting dalam proses pembinaan kolagen untuk membina dan menguatkan tisu dalam badan, pertumbuhan gigi dan gusi yang sihat. Vitamin C juga dapat meningkatkan sistem imun tubuh dan membantu meningkatkan kadar penyerapan zat besi untuk membentuk hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Tahukan anda, 1 biji vitamin C Shaklee sama dengan 7 setengah biji oren.Banyak kan? Berbaloi la dengan sebiji vitamin C diambil setiap hari.



Energizing Soy Protien, ESP – minum sekali atau 2 kali sehari
ESP kaya dengan protin yang berkualiti tinggi. Protin penting untuk pertumbuhan yang sihat dan baik. Protin juga dapat membantu membekalkan asid amino untuk pembentukan otot dan organ bayi. pengambilan protin harus cukup semasa hamil untuk membantu pengaliran darah ibu, pertumbuhan plasenta uterus dan penghasilan susu.

ESP penting dalam membantu membina semula sel-sel tisu baru, hormon dan enzim di dalam tubuh. Ibu hamil dan yang menyusukan anak sangat memerlukannya. ESP umpama pemberi tenaga segera kepada ibu yang kerap mengalami morning sickness teruk. 
 
OmegaGuard – 1 biji sehari
OmegaGuard ialah supplemen minyak ikan Omega 3 yang mengandungi asis lemak Omega 3 EPA dan DHA. Seprti kita tahu, DHA sangat penting dalam perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan. Bagi si ibu, ia dapat membantu mengawal paras kolestrol dan tekanan darah normal.


B Complex dengan Asid Folik– 1 biji sehari 
B-Complex Shaklee lengkap dengan 8 jenis vitamin B dan asid folik. vitamin B ini dapat membekal tenaga kepada ibu kerana ia akan menukar makanan kepada tenaga, terutama ibu yang mudah keletihan dan lesu. Ia juga dapat mencegah dan meredakan alahan ibu yang selalu loya dan muntah-muntah.

Asid folik sangat penting untuk membina tulang dan boleh mencegah masalah kecacatan tulang belakang atau spina bifida pada bayi. Ibu memerlukan sekurangnya 400 mg asid folik sehari. Pengambilan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum merancang untuk mengandung sehingga awal kehamilan. Masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro boleh berlaku pada awal kehamilan ketika janin baru terbentuk.



Jom kita lihat pengalaman ibu-ibu pula ..
















Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya. 



Continue Reading

Jan 20, 2014

SET SLIMMING/KURUS SHAKLEE :: Berat berjaya turun :: memang berkesan!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Mari kita lihat mereka2 yang telah berjaya mengurangkan berat dengan supplement Shaklee..

Berjaya kurang 5kg just ambik Lecithin + Alfalfa + Herblax.


Dalam 2 minggu berat mak saya turun 1.8kg dengan set Lecithin + Herblax + Cinch Shake
 

Alhamdulillah.. berat turun 2kg dengan consume Lecithin + Herblax + Cinch Shake.



Baru 2 bulan ambik Lecithin + Herblax + Cinch Shake.. dari saiz baju 50 dah boleh pakai saiz 46..
 

Berat turun 6kg dengan Lecithin + Herblax + ESP.
 

Pengguna Lecithin + Herb-Lax + Cinch Shake + Cinch Tea Mix berjaya turunkan berat dari 68kg ke 66.5kg.  




Boleh lihat di sini untuk Set Slimming+Healthy Shaklee.
dan juga Tip kurus dengan sihat dan selamat.
 







Hubungi Cik G untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus


Shaklee Independent Distributor - ID 1085116


sms/whatsapp : 013-570 7812


FB Page : Ziana Beauty Shoppe



Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee daripada saya. Sebarang pembelian produk Shaklee bakal mendapatkan khidmat nasihat. Sekiranya berminat menjadi Pengedar Sah Shaklee, boleh menghubungi saya untuk pendaftaran ahli Atau pergi terus ke mana-mana cawangan Shaklee, mendaftar di bawah ID Shaklee 1085116 dan anda bakal mendapat bimbingan daripada saya.



Continue Reading

Jan 19, 2014

Perut Buncit dan Tip-tip untuk mengelak

BISMILLAH

kredit : Dr. Norman


Punca-punca perut buncit dan tip-tip untuk mengelak:

1.Makanan dan minuman yang salah dan tidak seimbang.

Pengambilan gula dan makanan yang karbohidrat dengan indeks glisemik yang tinggi secara berlebihan seperti roti putih, biskut, mee, makanan segera, nasi dan lain-lain lagi. Begitu juga dengan pengambilan minuman manis dan bergula tinggi. Makanan ini akan meningkatkan paras insulin dalam darah yang menyebabkan pengumpulan lemak dalam abdomen yang banyak. Insulin adalah hormon yang meransang pengumpulan lemak berlebihan dan menyebabkan perut buncit. Selalunya perut buncit juga berkait dengan masalah kolesterol berlebihan. Oleh itu untuk mencegah perut buncit kita perlu makan banyak makanan berserat tinggi seperti oat, roti berserat penuh, beras perang dan juga buah-buahan serta sayur-sayuran.

Perut akan buncit apabila seseorang terus tidur selepas makan. Perut akan menjadi buncit kerana proses penghadaman tidak dapat berfungsi dengan baik semasa tidur dan glukosa yang terhasil dari penghadaman akan terus disimpan sebagai lemak dalam abdomen. Oleh itu elakkan makan berat sebelum tidur sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur malam.

Pengambilan alkohol atau arak juga adalah punca kepada perut buncit. Ini adalah kerana alkohol ini menganggu enzim serta fungsi metabolisma dalam hati dan juga menyebabkan pengumpulan lemak berlebihan dalam abdomen. Selain itu, meminum alkohol akan memaksa hati bekerja lebih keras untuk menyingkirkan alkohol dan pada masa sama proses menyaring gula akan tertangguh. Kerana itulah dalam Islam , arak itu diharamkan. Untuk mengelakkan perut buncit , maka janganlah minum arak.

2. Stress

Keadaan psikologi seseorang mampu mengganggu aktiviti semula jadi tubuh termasuklah hormon dan sistem penghadamannya. Stress menyebabkan berlaku ketidak seimbangan hormon kerana apabila seseorang stress maka paras hormon kortisolnya akan meningkat dan ini memberi kesan menurunkan hormon testosteron, thyroid dan hormon tumbesaran. Kekurangan hormon-hormon ini menyebabkan pengumpulan lemak dalam abdomen yang menyebabkan perut menjadi buncit. Oleh kerana itu , kita perlu mengawal stress dengan banyak beriadah, rekreasi, bersikap positif, hidup beragama dan makan banyak buah-buahan. Kurangkan kopi kerana kandungan kafein yang berlebihan akan meningkat stress.

3.Merokok atau penggunaan tembakau

merokok boleh menganggu dan menjejaskan aktiviti penghadaman. Sikap suka merokok selepas makan akan menyebabkan perut buncit dan mudah berasa kembung kerana penghadaman terganggu. Oleh itu , cara terbaik untuk mengelakkan masalah ini ialah dengan berhenti merokok.

4. Kurang bersenam atau mengamalkan cara hidup yang terlalu banyak berehat

Otot yang tidak aktif akan kehilangan tona nya dan menyebabkan ia menjadi lembik dan lemah. Otot yang lemah tidak akan membakar kalori dengan baik dan menyebabkan pengumpulan lemak berlebihan terutama dalam abdomen. Dengan bersenam selalu, tona otot akan meningkat dan akan membakar kalori yang berlebihan. Disamping itu , senaman juga meningkatkan metabolisma dengan peningkatan paras hormon testosteron, thyroid dan hormon tumbesaran. Hormon-hormon ini akan mencegah pengumpulan dalam abdomen yang menyebabkan perut buncit.

5. Perubahan hormon akibat penuaan

Bagi wanita ia berlaku ketika menopaus. Keadaan ini menyebabkan pengeluaran hormon seks estrogen berkurangan sekali gus membawa kepada pengumpulan lemak pada perut. Lelaki mendapat masalah ‘andropaus’ akibat penurunan hormon testosteron, dan diantara tanda-tanda andropaus adalah perut buncit. Dengan bertambahnya usia, penghasilan hormon dehidroepiandrosteron (DHEA) mulai berkurangan. Hasil kajian oleh Harvard Women's Health Watch mendapati wujudnya kaitan antara penurunan hormon ini dengan peningkatan pengumpulan lemak di perut. Tumpukan lemak yang tidak sekata boleh membuatkan orang tua yang bertubuh kecil tetapi perutnya buncit. Senaman dan makanan yang baik akan mengurangkan kesan penuaan kepada perubahan hormon.

Mari kita sama-sama amalkan gaya hidup sihat.


Wassalam..
Nurzhiana Yunus
SID 1085116
013-5707812



Continue Reading

Jan 18, 2014

KELEBIHAN SET SLIMMING SHAKLEE


Perkara utama yang kita perlu tahu tengtang produk kuruskan badan yang berlambak di pasaran ialah pastikan ia SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI juga disahkan HALAL oleh JAKIM.


Ramai yang pilih Shaklee.. Kenapa SHAKLEE?

Kerana produk SHAKLEE dijamin selamat, berkesan, 100% semulajadi dan tiada bahan tiruan. Dan SHAKLEE telah berada di pasaran lebih daripada 50 tahun.


Mari kita lihat dan ketahui kelebihan Set Slimming Shaklee yang bertindak dalam mengawal proses BERAT BADAN anda.


Mari kita lihat fungsi dan kebaikan setiap suplemen dalam Set Slimming Shaklee :


1. MEMBAKAR LEMAK :
Lemak2 yang berlebihan dalam badan adalah punca utama berat badan berlebihan. Sebab itu lemak2 jahat ni perlu dibakar dan dicairkan dulu sebelum ia dikeluarkan dari badan. Shaklee telah menawarkan supplement yang sesuai untuk membakar lemak:

LECITHIN
- mematabolismekan lemak, triglycerides dan lemak darah.
- membuang kolestrol jahat yang tidak diperlukan.
- mengemulsikan kolestrol2 yang berlebihan (boleh elak penyakit batu karang kerana kolestrol tinggi dalam badan).
- membakar lemak berlebihan dan boleh mengelak maslaah kegemukan.
- membantu masalah penghadaman dan sembelit (bertindak melembapkan usus dan meleraikan toksin yang terdapat di dalam usus).

OmegaGuard
- Omega 3 meningkatkan hormone Leptine yg mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat.
- Leptin juga dapat meningkatkan kadar metabolisme badan dan pembakaran lemak lebih cepat.
- Satu kajian di Australian mendapati mereka yang mengambil asid lemak omega-3 dan bersenam sekali didapati dapat membakar lemak lebih banyak daripada mereka yang bersenam saja.

Lecithin dan OmegaGuard mana satu lebih baik? Ikut kemampuan dan keperluan.


2. MEMBUANG TOKSIN
Lemak yang dibakar dan dicairkan perlulah dikeluarkan dan dibuang dari tubuh. Suplemen yang sesuai untuk menjalankan proses membuang semua lemak2 jahat dan toksin ialah:

HerbLax
- Membersihkan najis yang tersekat dan terkumpul lama di dalam usus
- Membantu masalah sembelit
- Mengempiskan perut
- Menyingkir toksin dari badan supaya usus lebih mudah menyerap khasiat vitamin
- Mengurangkan berat badan

Alfalfa
- Detoks keseluruhan mencuci usus bagi membuang toksin dalam badan
- Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
- Melegakan sembelit
- Membuang angin dalam badan

Mana satu yang lebih bagus? Herb-Lax atau Alfalfa? Ikut keperluan dan kemampuan. Pendek kata Herb-Lax unpama agen DETOKS, dan Alfalfa memppunyai 1001 khasiat seperti merawat masalah dalaman wanita, mengurangkan rasa lesu dan letih, merawat kencing kotor, mencuci buah pinggang, pulih urat wanita lepas bersalin, milk booster, meningkatkan stamina suami, melegakan sakit2 sendi, meneutralkan asid dalam badan dan sebagainya.


3. MEMBINA OTOT
Pembakaran lemak sudah, membuang lemak sudah, ok dah. Sebab tu ramai yang turun berat tapi kulit dan otot menggelebeh dan kendur kan. Sebab tu dalam Shaklee ada supplement yang akan bertindak membina semula otot-otot yang hilang semasa proses DIET. Suplemen ini ialah :

Cinch Shake
-Minuman segera yang lazat dengan 3 pilihan perisa iaitu cafe latte, chocolate dan vanilla.
-Kandungan leusina dalam Cinch Shake membantu memelihara otot2 semasa proses DIET.
-24gram protin untuk setiap hidangan memberi rasa kenyang yang lebih lama.
-Protein sangat penting dalam membantu membina semula otot yang hilang seterunya meningkatkan metabolisme dan kalori dibakar.
-Indeks glisemik rendah (22) sesuai untuk pengidap kencing manis dan dalam masa yang sama ingin DIET.

ESP
- Dihasilkan dari kacang soya non gmo yang berprotin tinggi.
- Mengandungi 22 jenis asid amino termasuk 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia.
- Asid amino membantu membina semula sel-sel, otot, darah, rambut dan kulit.
- Pemberi tenaga segera yang tahan lama.
- Bersifat rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric.
- Indeks glisemik rendah (39) sesuai untuk pengidap kencing manis dan dalam masa yang sama juga ingin kuruskan badan.
- Sangat mudah diserap oleh tubuh manusia (bonus dalam membantu penyerapan vitamin yang lebih optimum).

Sama jer kan khasiat dia. Mana satu nak pilih? Juga sama, ikut bajet dan kemampuan individu. Jika nak lebih sedap Cinch Shake pilihan anda.Cinch Shake lebih fokus untuk kurus berbanding ESP dia untuk kurus dan juga baik untuk kulit.



Di sini Gee tunjukkan sekali pilihan Set Slimming yang mendapat permintaan ramai.











Selain tu, diet yang sihat juga perlu diamalkan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.
~Kawal pengambilan kalori.
~Elakkan mengambil makanan segera.
~Makan makanan yang berserat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
~Buat senaman ringan atau workout.
~Jangan biarkan badan dalam keadaan lapar.
~Kawal kuantiti pengambilan makanan (kuantiti sedikit-sedikit tapi kerap).
~Elakkan makan selepas jam 8 malam.
~Minum air sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari.

Kredit 









Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA.


 Nurzhiana Mohd Yunus

 Shaklee Independent Distributor - ID 1085116 

 SMS / WHATSAPP - 013-570 7812 




Continue Reading