May 30, 2018

Kebaikan Makan Buah Kurma 3 Biji Setiap Hari Untuk Kesihatan


Apa rasional dia bila kita makan buah kurma 3 biji setiap hari untuk kesihatan kita? Apa kebaikan yang kita dapat dari makan buah kurma ni?


Mengikut kajian yang diterbitkan di dalam International Journal of Food, Sciences and Nutrition pada tahun 2003, kurma antara makanan paling ideal. 

Sebab apa? Apa dia kebaikan buah kurma?

Kurma membekalkan pelbagai jenis nutrien dan banyak kebaikan untuk kesihatan.

Kurma mengandungi vitamin A, vitamin B, kuprum, kalium, zat besi, magnesium, mangan, dan 15 mineral lain termasuk karoten, lutein dan zeaxanthin.

Karoten, lutein dan zeaxanthin ni boleh dapat juga dari sini, suplemen Carotomax

Kebaikan makan kurma setiap hari
  1. Memberi tenaga segera
  2. Membantu tambah baik penghadama
  3. Menyeimbangkan zat besi bagi penghidap anemia
  4. Menyihatkan jantung
  5. Melegakan alahan
  6. Meningkatkan imuniti 
  7. Mineral bantu kesihatan tulang
  8. Kurangkan risiko stroke dan penyakit lain yang berkaitan
  9. Cegah kanser usus
  10. Menjaga berat badan yang ideal
  11. Jaga kesihatan sistem saraf
  12. Potassium di dalam kurma bantu baiki cirit-birit

Banyak kan kebaikan makan kurma ni. Jangan hanya makan kurma di bulan puasa saja. Bulan lain juga boleh makan kurma.

Untuk bulan puasa ni, Gee makan 3 biji kurma waktu sahur. Kemudian minum ESP yang berindeks glisemik rendah (bagus juga untuk yang ada Diabetes), beri tenaga dan bantu cegah gastrik skali.





Waktu berbuka juga makan kurma. Bila nak berbuka puasa ni sebaiknya makan kurma dan air kosong dulu. Jangan terus air gas, air manis. Bagi dulu masuk air kosong dalam badan kita yang dah berpuasa sepanjang hari.


Moga bermanfaat. Rajin-rajinlah makan kurma ya.




Continue Reading

May 29, 2018

Hotel Yang Best dan Terbaik di Kuantan


Ada yang mencari hotel yang best dan terbaik di Kuantan? Kalau korang selalu pergi bandar Kuantan kat Pahang tu, mesti ada perasan ada banyak gila pilihan hotel di Kuatan kan? Macam-macam jenis hotel, sampai tak tau mana satu yang best. Dan yang best semua tertumpu kat tengah-tengah bandar Kuantan tu. Dari luar, nampak semua macam best je kan?



Hotel Yang Best dan Terbaik di Kuantan Yang Patut Korang Pilih

Ok. Dalam entri kalini Gee akan bagitau mana satu hotel yang best, terbaik dan favourite di Kuantan ni.

Hotel ni mungkin tak sepopular hotel lain tapi dorang punya service tu memang terbaik, tiptop lah sampai kan dulu ada yang sewa bilik kat hotel tu sampai empat bulan. Punya lah lama kan? Nampak sangat dorang suka dengan hotel ni yang kat Kuantan tu. 

Apa nama hotel tu? 


Okay, hotel yang best yang Gee nak kongsikan ni ialah Grand DarulMakmur, Kuantan yang terletak dekat Lorong Gambut, off Jalan Berserah. Hotel ni kalau cakap dengan orang local kat situ, dia lebih dikenali dengan nama lama, MS Garden. Sedikit info pasal Jalan Berserah ni, dia antara jalan utama jugak dekat bandar Kuantan. Jalan dia agak sibuk, kat situ agak senang la nak cari teksi semua. 

Kaki shopping? Ni berita best untuk korang sebab shopping mall dia semua dekat-dekat je kalau kat Kuantan ni. 

Nak tau apa yang best pasal hotel Grand DarulMakmur? Gee akan cerita satu-satu kat korang semua.

  • Dari segi rating hotel, jika check kat Traveloka, rating hotel ni adalah 8.5/10. Impressive. Hebat kan? 


Sebabnya ramai yang pernah duduk kat situ semua suka dan puas hati. Dari bab servis daripada staffs dia mantap, bilik besar, bersih dan sangat selesa. Nak check-in pun, hampir tak pernah ada sebarang masalah.

Access pergi hotel dia pun senang. Tambah lagi dia punya parking lot tu pun besar tau. Korang faham-faham lah Kuantan ni susah sikit nak cari parking lot kalau kat tengah-tengah bandar dia. Maklumlah bandar besar, sesak dan ramai orang kan. 


  • Untuk bilik dia pulak, hotel Grand DarulMakmur ni ada lima jenis bilik. 


Semuanya ada Wi-Fi percuma dan ada connection, jadi tak perlu bimbang lah pasal ni. Bilik dia yang paling murah ni berharga RM 160 satu malam, dengan saiz 49-sqm. Besar kan?



Bilik dia yang paling besar pulak adalah bilik Executive Suite, 75-sqm dan harga dia RM 410 satu malam. Besar dia korang boleh golek-golek atas lantai. Dalam bilik dia, ada standard facilities macam mini-fridge tu untuk korang simpan makanan ke atau nak sejukkan air pun boleh. Senang kan? 

Satu lagi bilik-bilik hotel dia ni pun ada minibar and snacks juga tapi setiap satu, dorang kira satu-satu dan harganya boleh tahan mahal. Satu tin air gas tu harga sampai RM 7 kalau tak salah. Haa kalau korang rasa malas nak beli kat bawah or sebelah, boleh je minum. Pay per drink gitu. Bilik dia pun ada bagi percuma teh dan kopi untuk korang minum dan ada kettle skali sedia untuk masak air. 

Selain tu, bilik-bilik dia ni boleh mintak extra bed, kot tak muat katil ke kan. Extra bed ni nanti bayar asing. Lepas tu, nak menggosok, boleh call housekeeping nak mintak pinjam iron. 


  • Sapa yang suka berenang? Hotel ni pun ada swimming pool skali tau.



Swimming pool dia satu je tapi besar tau. Untuk bab keselamatan pulak, pihak hotel dah buat dinding atau penghadang berbeza mengikut kedalaman. Jadinya, swimming pool ni untuk kanak-kanak dan dewasa semua boleh guna dengan selamat.


Kalau budak kecik tu tak boleh panjat penghadang atau dinding dalam pool yang lebih kurang satu meter tu, dia tak boleh lah nak gi sebelah. Belah orang dewasa punya pool, kedalaman dia gradual. Makin jauh dari kanak-kanak, dia makin dalam. Paling dalam pool dia sekitar 1.8 metres.


Belah kanak-kanak pulak, pool dia ada artificial air terjun. Air pool yang dia filter tu masuk ikut air terjun tu. Haa rasa macam nak kena water massage, boleh duduk bawah air terjun tu lama-lama. Seronok kan? Tapi yang ni tak boleh la panjat atas faktor keselamatan. Walaupun dorang takde fulltime lifeguard, tapi staffs dorang selalu juga slalu usha-usha kot-kot ada yang nakal nak panjat. 

Kat pool ni ada juga tempat nak rehat, santai-santai sambil minum air jus sedap-sedap. 


  • Restaurant hotel dia korang rasa?


Jom cuci mata tengok bawah gambar ni dulu.





Restaurant hotel dia ni best. Setiap pagi menu dia lain-lain, jadi takde lah muak kan asyik nak makan benda sama je bila nak sarapan pagi tu. Pilihan makanan dia ada makanan tempatan dan juga antarabangsa. Ada macam-macam jenis lah. Sedap! Senang nak pilih ikut selera mana korang suka. 

Lepas tu kan, restaurant dia ada egg stations. Yang ni korang boleh order nak makan telur apa atau nak masak macam mana nanti dorang buatkan. 

Jika bukan waktu makan, tapi korang rasa lapar jugak, restaurant dia still bukak. Korang boleh order ala-carte punya menu yang best-best dan harga pun berpatutan jugak tau. 


So korang tunggu apa lagi, jom book hotel Kuantan on Traveloka now!


Continue Reading

May 25, 2018

6 Tip Cara Mengatasi Perut Kembung Semasa Berpuasa


Kalini saya ingin berkongsi tip dan cara atasi masalah perut kembung masa berpuasa. Masalah perut kembung atau tak sedap perut kerap terjadi pada awal awal berpuasa.




Apa perlu anda buat?

Tip cara atasi perut kembung semasa berpuasa:

1- Minum teh herba yang hangat atau suam dan campurkan dengan madu dalam 1-2 sudu.

2- Meminum 1-2 gelas yogurt.

3- Makan 1-2 biji pisang kerana dalam pisang ada kalium yang akan membantu menyerap air berlebihan di dalam badan.

4- Makan beberapa suap nasi. Jangan terlalu banyak.

5- Makan beberapa potong betik  untuk membantu melancarkan pembuangan air besar.

6- Makan timun kerana ia bersifat diuretik yang menggalakkan anda mudah nembuang air kecil.


Selain itu, anda juga boleh mengambil suplemen tambahan untuk membantu melegakan masalah perut kembung.

1- Pepprmint Ginger Plus


Ia mengandungi 4 jenis herba semulajadi yang baik untuk perut dan sistem penghadaman.

•melegakan otot perut
•memberi kesan penenang
•melegakan ketidakselesaan perut & usus
•menghilangkan kembung perut
•membaiki masalah pencernaan


2- Alfalfa Complex


•Baik untuk perubahan patologi dalam usus dan perut seperti perut kembung, ulser gastrik, sembelit.
•Alfalfa juga bersifat diuretik.
•Membuang angin dalam badan.
•Melancarkan penghadaman.



Berminat untuk dapatkan produk Shaklee anda boleh menghubungi Gee terus ke 013-5707812 atau klik link whatsap di blog ini.

Terima kasih.




Continue Reading

May 23, 2018

Vitamin C Shaklee: Keistimewaan, Kebaikan dan Testimoni


Vitamin C Shaklee: Keistimewaan, Kebaikan dan Testimoni

Dalam entri ini Gee akan kongsikan apakah keistimewaan, kebaikan dan testimoni vitamin C shaklee yang jadi pilihan ramai. Vitamin C dari Shaklee antara produk Shaklee yang paling laris dan juga antara "hot" produk Shaklee bagi customer Gee sendiri. Vitamin C Shaklee juga dikenali dengan nama panjang dia iaitu Sustained Release Vita C Plus.


Vitamin C Shaklee: Keistimewaan, kebaikan dan testimoni

Apakah Vitamin C?

Vitamin C adalah vitamin jenis larut air dan fungsi utama sebagai antioksidan. Ia juga penting untuk kesihatan gigi, gusi, tulang dan kesihatan tubuh badan kita. Vitamin C sangat penting kepada tubuh tapi tubuh tak dapat hasilkan sendiri vitamin C. Maka, kita perlu mengambilnya dari sumber makanan harian dan juga suplemen.

Suplemen Vitamin C dari Shaklee. Keistimewaan Vitamin C Plus Shaklee:

  • Vitamin C semulajadi yang diekstrak dari jagung.


  • Sistem pelepasan berperingkat - melepaskan 500mg vitamin C dalam masa 5 jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dalam badan & mengurangkan pembaziran.

  • Mengandungi 120mg Bioflavonoid yang akan membantu meningkatkan keberkesanan vitamin C, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

  • Setiap tablet Vita C Plus mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulit.


  • Ujian klinikal membuktikan pengambilan vitamin C dalam 2 tablet dalam jarak masa 5 jam mampu kekal dalam plasma darah kita selama 24 jam.


Vitamin C Shaklee


Kebaikan Vitamin C Shaklee 

1- Vitamin C untuk kulit
  • Merangsang pembentukan kolagen dalam badan dengan mengekalkan enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.
  • Melindungi kolagen daripada kerosakan oksidatif.
  • Mengurangkan kerosakan akibat cahaya matahari.
  • Mencerahkan kulit secara sekata.
  • Memperbaiki kulit yang berjerawat.
  • Mencegah / mengurangkan pigmentasi penyebab utama jeragat.
  • Pemulihan luka, melecur dan ulser.
  • Berfungsi sebagai agen anti-radang.

2- Vitamin C untuk kesihatan
  • Meningkatkan sistem imun - membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi, bantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.
  • Memperbaiki insomnia.
  • Meningkatkan tenaga dan mencegah keletihan.
  • Menghasilkan bahan pemancar saraf (neurotransmitter).
  • Mencegah penyakit buta akibat katarak.
  • Mencegah batu karang pundi hempedu.
  • Menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah.
  • Menghindar arteriosclerosis.
  • Mengekalkan kapilari darah yang sihat. 
  • Mengekalkan kolesterol dan tekanan darah yang sihat.
  • Memperbaiki stress & masalah berkaitan mental.
  • Memperbaiki resdung seperti bersin.

3- Vitamin C untuk perangi kanser
  • meningkatkan interferon semulajadi tubuh untuk merangsang pengeluaran T-cells melawan kanser, membuang kimia berbahaya & menghapus radikal bebas.


4- Vitamin C untuk Gout
  • mengurangkan risiko penyakit gout
  • menurunkan paras asid urik

Apa akan terjadi bila badan kurang vitamin C?




Tanda badan kurang vitamin C;
  • Mudah selsema
  • Mudah bersin
  • Mudah deman
  • Kulit kasar
  • Mudah stress
  • Wajah nampak tua dari usia 
  • Anemia
  • Penyakit skurvi
  • Luka lambat sembuh
  • Kolagen makin kurang
  • Gusi berdarah, bengkak
  • Rambut kering, bercabang
  • Hidung berdarah
  • Badan bengkak, sakit sendi
  • Kedutan, garis halus dan bintik usia 

Makanan yang ada menganddungi Vitamin C
  • Oren
  • Kiwi
  • Betik
  • Strawberi
  • Cili merah
  • Guava
  • Brokoli
  • Nanas
  • Anggur
  • Mangga
  • Sawi
  • Tomato
  • Beri 
  • Bayam




Testimoni Vitamin C Shaklee















Jom dapatkan vitamin C anda sekarang! Hubungi gee ke 013-5707812 atau klik pada pautan whatsapp di blog www.zianaeunos.com .





Continue Reading

May 19, 2018

Pilihan Minuman Terbaik untuk Sahur. Mudah dan Cepat!


Minuman sahur yang terbaik, mudah dan cepat disediakan.

Bulan puasa ni memang ramai nak minuman / makanan yang mudah disediakan masa sahur. Jimat masa. Tambah lagi jenis tak suka makan berat pagi. Yang pelajar atau bujang tu lagi lah kan, tak nak masak dan semua nak cepat.

Lihat >> Tip untuk cergas bertenaga di bulan puasa


Apakah minuman terbaik untuk sahur?

Jawapannya ialah susu ESP! Bawah ni gee bagi buah apa yang korang boleh guna dan campur sekali dengan susu ESP.

Susu ESP dan kiwi

Susu ESP dan nenas

Susu ESP dan kurma

Susu ESP dan betik

Susu ESP dan avocado

Susu ESP dan epal

Susu ESP dan buah pisang
Susu ESP dan strawberi


Cara-cara menyediakan:
  1. Amik buah mana-mana yang korang suka. Potong dadu.
  2. Air dalam 400-500 ml. Lebih atau kurang terpulang.
  3. Masukkan 3 sudu besar ESP.
  4. Kemudian 'blend' kan semua bahan-bahan. 
  5. Nak letak ais terpulang.

Kebaikan sahur dengan ESP:
  • ESP dengan indeks glisemik rendah akan dihadam secara perlahan-lahan oleh perut dan ini akan memberi tenaga yang berpanjangan serta memberi rasa kenyang lebih lama. 
  • ESP ini juga sesuai untuk pesakit Diabetes.
  • Untuk yang ada gastrik, ESP bersifat alkali akan membantu menyeimbangkan asid di dalam perut dan membaiki sel-sel perut yang tercedera akibat asid gastrik.
  • Untuk ibu menyusu, ia membantu menghasilkan susu ibu yang berkualiti dan pekat. Bayi cepat kenyang. 







Lagi kebaikan dan kelebihan ESP



Blender Shakle juga ada dijual yer

Strawberry ESP guna blender Shaklee



Berminat untuk dapatkan produk Shaklee, anda boleh menghubungi gee terus ke 0013-5707812 atau klik pautan whatsapp di blog ini.




Continue Reading

May 17, 2018

Tip Untuk Cergas Bertenaga Di Bulan Puasa | Set Berpuasa Shaklee


Tip untuk cergas bertenaga walaupun di bulan puasa. Kebaikan set berpuasa shaklee.




Dalam entri ini, Gee akan kongsikan apakah tips untuk kekal cergas bertenaga di bulan puasa. Dan juga set ramadhan / set puasa dari Shaklee berserta dengan testimoni set puasa shaklee.


Tip Untuk Cergas Bertenaga Di Bulan Puasa
  1. Jangan tinggalkan makan sahur.
  2. Banyakkan minum air terutamanya air kosong untuk elak dehidrasi.
  3. Elakkan minuman yang berkafein / berkarbonat.
  4. Jangan tinggalkan kurma. Kurma mengandungi serat untuk tenaga lebih lama dan potassium untuk menstabilkan bendalir dalam badan.
  5. Kurangkan mengambil makanan berminyak, bergoreng. 
  6. Kurangkan makanan yang terlalu pedas dan berempah.
  7. Kurangkan mengambil gula kerana ia boleh sebabkan dehidrasi.
  8. Banyak mengambil buah-buahan dan sayuran kerana ia mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting untuk tubuh.
  9. Ambil protein yang berkhasiat, bersih dan mengenyangkan.

Selain itu, anda juga boleh mengambil minuman ini untuk kekal cergas bertenaga di bulan puasa. 

SET BERPUASA SHAKLEE

Set Berpuasa Shaklee ini ada 3 jenis minuman berkhasiat iaitu ESP (Energizing Soy Protein), Meal Shakes dan Performance Drinks. Set ini boleh diminum waktu sahur dan juga berbuka.


set berpuasa shaklee


Apa fungsi / kebaikan ketiga-tiga minuman berkhasiat ini?

1- Energizing Soy Protein 
  • Sumber protein tinggi yang akan membuatkan anda rasa kenyang yang lebih tahan lama. 
  • Ditambah dengan indeks glisemik yang rendah membantu stabilkan paras gula dalam darah skaligus memberi badan anda rasa cergas dan kenyang lama.
  • Juga sangat bagus untuk mereka yang ada masalah gastrik. Protein membantu membaiki sel yang rosak akibat hakisan asid gastrik di dalam perut. 
  • Bonus mencantikkan kulit. Kulit lebih sihat, kurang berminyak, parut pudar dan makin anjal.

2- Meal Shakes 
  • Sumber multivitamin yang terbaik bagi memastikan badan mendapat bekalan nutrien yang cukup. 
  • Ia mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral penting untuk tubuh.
  • Boleh membantu proses detoksifikasi dan mengelak sembelit masa berpuasa. 
  • Ia juga sesuai diambil untuk anak-anak yang baru nak belajar berpuasa.
  • Rasa / bau vanilla yang sedap ini sangat sesuai untuk anak anda.

3- Performance Drink 
  • Minuman isotonik tetapi tanpa gas. Bagus untuk mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia boleh mengurangkan kehilangan bendalir dan menyokong tahap hidrasi lebih baik berbanding air. 
  • Ia juga menyeimbangkan proses kehilangan air dalam badan, jadi ia membuat badan kekal rasa segar. Jadi anda tidak akan rasa mudah dahaga. 
  • Digalakkan juga diambil semasa berbuka supaya cepat menyegarkan badan dari keletihan.


Siapa yang perlukan set berpuasa ini?
💚Pekerja
💚Pelajar
💚Ibu mengandung
💚Ibu yang menyusukan anak
💚Orang yang ada Gastrik
💚Orang yang bekerja berat (menggunakan banyak tenaga badan)
💚Kanak-kanak (terutama yang baru mula berpuasa)
💚Warga tua 

Dan sesiapa saja boleh mencuba minuman ini.


Testimoni Set Ramadhan / Set Puasa Shaklee










Moga bermanfaat dan membantu anda berpuasa dengan lebih baik tahun ini. Dan Alhamdulillah juga kita bertemu lagi dengan bulan Ramadhan tahun ini. Moga segala amalan kita diterima Allah swt dan lebih baik dari yang lepas.


Untuk order dan konsultasi anda boleh menghubungi gee terus ke 013-5707812 atau klik link whatsapp di blog ini.



Continue Reading