Sep 12, 2018

8 Mineral Penting Patut Anda Ambil Untuk Tulang Sihat dan Kuat!


Apakah 8 jenis mineral penting untuk tulang sihat dan kuat yang perlu diambil?Ramai antara kita bila sebut tulang mesti akan ingat KALSIUM! Ya ini betul tapi kurang tepat. Info baru yang Gee dapat bila nak jaga tulang sihat dan kuat, tak boleh hanya kalsium saja ambil. Kita perlu juga mineral lain untuk jaga tulang.

8 Mineral penting patut anda ambil untuk tulang sihat dan kuat!

Kalsium
Ni paling penting. Kalsium paling banyak ada dalam tulang dan kunci utama tulang sihat dan kuat! Kalsium juga bantu ketumpatan tulang kita bila kita bergerak sepanjang masa. Dos kalsium yang perlu / disaran ambil ialah 1000mg sehari. Makin meningkat ikut umur dan keperluan.


Magnesium
Penting untuk diambil bersama dengan kalsium. Magnesium membantu meningkatkan penyerapan kalsium. Dos magnesium sehari adalah dalam 300mg untuk tulang yang sihat.


Vitamin D
Merangsang penyerapan kalsium dalam saluran pencernaan. Juga membantu mengekalkan paras kalsium dan fosfat untuk menghasilkan tulang yng normal. Jika tubuh kurang vitamin D boleh mengurangkan kepadatan tulang dan kualiti tulang. Lagi bahaya tulang mengalami penuaan lebih cepat!


Boron
Banyak terdapat dalam tulang dan tisu lain dalam badan. Boron ni penting untuk elak masalah tulang rapuh. Ia membantu menyokong porses metabolik tulang yang normal. Boron juga membantu menyokong penggunaan nutrien yang terlibat dalam penghasilan tulang yang kuat. 


Mangan, Zink dan Kuprum
Jika kurang salah satu mineral ini ia boleh menghalang pertumbuhan tulang. Ia juga boleh meningkatkan kepada risiko dapat osteoporosis. Semua mineral ini penting untuk membantu mengaktifkan enzim yang terlibat dalam proses penghasilan tulang. Juga melindung tulang daripada kerosakan oksidatif.Lepas ini kena rajinlah ambil semua 8 mineral yang Gee tulis tu untuk jaga tulang. Boleh ambil dari sumber makanan harian kita hari-hari.

Ada tips yang Gee nak share untuk semua juga;

4 Tips Tulang Kuat
  1. Mula dari awal dan amik tahu pasal kesihatan tulang.
  2. Bersenam seperti senaman menahan berat (weight bearing)
  3. Amalkan gaya hidup sihat.
  4. Kekalkan berat yang sihat. 


Cara Gee Jaga Tulang?
Nak lebih mudah macam Gee ada amik makanan tambahan iaitu OSTEMATRIX. Yang ni suplemen Kalsium yang juga ada semua mineral yang Gee tulis atas tu. Lagi mudah sebab dalam tiap kaplet dia ada semua 8 mineral penting untuk tulang. Gee amik dalam 3-4 biji setiap hari untuk jaga tulang sebab umur dah nak masuk 30an tak lama lagi nanti. So kena sedia awal-awal.Semoga bermanfaat. Selamat sejahtera buat semua pengunjung blog www.zianaeunos.com
0 comments:

Post a Comment