27 March 2019

Penyakit Buah Pinggang Banyak Lemak


Lemak di buah pinggang?? Pernah dengar? Atau nama lain dia "Fatty Kidney" dalam bahasa Inggeris.




Saya sendiri pun pertama kali dengar ni. Keluar topik ni sebab ada dapat customer ni tiba-tiba ada masalah buah pinggang yang dikelilingi banyak lemak.

Sebelum saya ulas lebih lanjut, kita kena jelas dulu fungsi buah pinggang kita ni.

Fungsi buah pinggang:
  • Mengekalkan kandungan air dalam badan
  • Mengawal tekanan darah
  • Mengawal paras elektrolit seperti kalsium, fosfat, sodium & potassium
  • Mengekalkan tahap asid tubuh atau ph pada kadar neutral 
  • Menghasilkan darah merah
  • Mengaktifkan vitamin D untuk penyerapan kalsium bagi menghasilkan tulang yang sihat

Banyak fungsi buah pinggang kita kan. Sebab tu kita kena jaga betul-betul buah pinggang kita.Bila buah pinggang kita tak sihat boleh menganggu fungsi tubuh dan aktiviti fizikal kita.

Buah pinggang sihat vs tak sihat


Ok. Berbalik pada buah pinggang yang banyak dikelilingi lemak.

Apakah Faktor "Fatty Kidney"?

Ia berlaku kerana terdapat lebihan lemak di sekeliling buah pinggang. Walhal lemak ni mula-mula nak lindungi fungsi buah pinggang kita. Tapi bila berlebihan jadilah masalah lain pulak.

Banyak lemak ini juga ada kaitan dengan mereka yang ada obesiti. Lebih 30 peratus rakyat Malaysia ada obesiti.



Berdasarkan satu kajian tahun 2010, oleh Oxford Journals, makin banyak lemak di sekitar buah pinggang, makin tinggi peluang untuk dapat masalah buah pinggang terutama yang ada Diabetes type 2.

Penyakit Diabetes antara yang tinggi di Malaysia. Berhati-hati!




Kenapa boleh berlaku "Fatty Kidney?"

Antara sebab buah pinggang banyak dikelilingi lemak kerana faktor pemakanan yang banyak makan makanan tinggi lemak, makanan ringan dan bergula. Bila lemak banyak dan tak digunakan, akhirnya lemak-lemak ini tadi terkumpul di sekitar organ seperti buah pinggang.

Apa kesan "Fatty Kidney?"

Kesan paling biasa berlaku ialah buah pinggang tidak boleh berfungsi dengan baik hingga terpaksa membuat dialisis, berisiko untuk dapat Diabetes dan darah tinggi. Selain itu masalah obesiti dan kolesterol tinggi juga.

Bukan itu saja, badan juga cepat berrasa letih lesu, tak boleh fokus, kurang selera makan dan kaki bengkak. Ini lah antara kesan dia apabila ada masalah berkaitan dengan buah pinggang kita.

Imej buah pinggang rosak


Apa cara nak atasi "Fatty Kidney?"

1. Berjumpa dengan doktor dan bincang dulu.
2. Bersenam & aktif secara fizikal
3. Kurangkan makanan tinggi lemak dan makanan proses.
4. Banyakkan makan buah & sayur.
5. Kurangkan pengambilan garam & gula.
6. Kurangkan makanan proses.
7. Kawal stress (bila stress ada tu yang cenderung makan banyak).
8. Tambahan boleh amik suplemen semulajadi untuk tambah baik kesihatan dan fungsi organ.

Antara cadangan suplemen Shaklee untuk "fatty kidney" / set Shaklee untuk buah pinggang:
  • Herblax - untuk detox usus. 
  • Alfalfa - menyingkir lemak dan kolesterol sekali keluar dari badan
  • Omega 3 - membuang lemak sedia ada, mengawal tekanan darah tinggi
  • Phytocol - menghalang lemak dari makanan dari diserap ke dalam dalam
  • Lecithin - pengemulsi lemak semulajadi, memudahkan lemak di bawa keluar
  • Vivix - membaiki sel hingga peringkat DNA, menambah baik fungsi organ termasuk buah pinggang & beri tenaga

Set Shaklee Untuk Buah Pinggang Banyak Lemak


Yang ada masalah fatty kidney atau ada risiko ke arah buah pinggan banyak lemak, cepat-cepat bertindak jangan dibiarkan. Sayangi buah pinggang kita.



Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ini? Anda boleh menghubungi saya di sini;

Rakan Shaklee Anda,
Nurzhiana bt Mohd Yunus (Gee)
SMS/WhatsApp :+60135707812
FB Page: 
Ziana Enos Dot Com
Personal FB : 
Ziana Eunos
Instagram: 
@zianaeunos.co


Saya ialah Gee yang juga merupakan pengedar aktif Shaklee yang jujur dan amanah, serta berusaha untuk membantu meningkatkan kesihatan anda. Hubungi Gee terus agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda untuk hidup lebih sihat. Gee juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang betul dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.


NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat nak menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORY EMPIRE TEAM yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.



2 comments:

  1. good info.. geli pulak tgk gambar lemak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqq..bole bygkn dlm badab kita cmna jika byk lemak kn

      Delete