25 May 2021

Kenapa Kita Perlu Mengambil Suplemen?


Makanan tambahan atau lebih dikenali sebagai suplemen merupakan salah satu aspek penting kepada kesihatan. Persoalannya, adakah perlu mengambil suplemen ini? 

Jom kita cuba jawab semua soalan berikut dan jika korang menjawab TIDAK maka korang tidak memerlukannya tetapi jika YA makan korang perlu mempertimbang untuk mengambil suplemen lepas ini.


Perlukan saya mengambil suplemen?
  • Adakah anda merokok?
  • Adakah anda kerap berdiet?
  • Adakah anda sedang hamil atau menyusukan bayi?
  • Adakah anda menghidapi tekanan darah tinggi?
  • Adakah anda diserang selsema beberapa kali setahun?
  • Adakah anda jarang aktif di luar rumah?
  • Adakah anda terdedah kepada kimia berbahaya?
  • Adakah anda kerap makan daging merah berlemak?
  • Adakah anda mengalami sindrom pra-haid?
  • Adakah anda suka makan jeruk atau makanan yang di awet?
  • Adakah anda selalu stress dan gelisah?
  • Adakah anda kemurungan?
  • Adakah anda mengalami penyakit kronik?
  • Adakah anda sering minum minuman beralkohol?
  • Adakah anda sering mengambil minuman berkarbonat?
  • Adakah anda sedang menerima perubatan?
  • Adakah anda makan kerana rasa bukan kerana pemakanannya?
  • Adakah makanan yang anda beli mengandungi sisa2 kimia dan bahan penambah?
  • Adakah anda bernafas udara tercemar?
  • Adakah anda salah seorang dari 10 juta remaja?


Ya atau tidak jawapan anda?


Jika bagi Gee, YA kita memerlukan suplemen ini. Gee tunjukkan 5 sebab kenapa kita perlu ambil suplemen ini.



Bukan itu saja, merokok, mengambil alkohol, banyak mengambil ubatan, penggunaan pil peranccang, masakan terlebih masak jadi hilang khasiat nutrien juga sebab kenapa kita digalakkan untuk mengambil suplemen.

Tapi, pastikan memilih suplemen semulajadi dan elak beli yang sintetik.


Macam Gee memilih untuk mengambil suplemen jenama Shaklee. Gee sendiri dah mengamalkan suplemen Shaklee sejak 2014 lagi.


Amtara Kelebihan Produk Shaklee
  • Produk bebas daripada bahan tiruan dan bahan kimia yang berbahaya.
  • Produk mematuhi standard keselamatan tertinggi.
  • Produk lembut pada persekitaran.
  • Setiap satu daripada produk kami adalah bebas gluten.
  • Tidak pernah melakukan ujian ke atas haiwan dan kami bebas dari penganiayaan.
  • Setiap produk Shaklee melakukan 100,000 ujian kawal kualiti setiap tahun.



Jom kita sama-sama kesihatan. Jagalah pemakanan harian kita. Baka kata pepatah , "kita adalah apa yang kita makan". Jangan lupa juga untuk bersenam dan melakukan aktiviti sihat. 





Continue Reading

21 May 2021

Buat Lock Down Sendiri untuk Kawal Virus Covid-19

 

Memandangkan kes covid-19 semakin hari makin meningkat dengan jumlah kematian makin ramai, jadi inilah masalah kita semua bekerjasama untuk membendung dan mengawal penularan virus. 

Apakah caranya?



Jika belum ada umum lockdown, kita sendiri yang kena buat lockdown sendiri (self lockdown). Just stay at home. Keluar hanya bila perlu sahaja. Dan yang bekerja, pergi kerja dan duduk buat kerja di ofis. Jangan merayau atau singgah tempat lain. 


Tips Lockdown Sendiri

  1. Duduk di rumah bersama ahli keluarga.
  2. Buat atkviti hanya bersama sekeluarga dalam satu rumah itu saja. Contoh solat jemaah bersama dan makan berkumpul bersama keluarga.
  3. Isi minyak full tank jadi tak perlu tiap hari keluar.
  4. Boleh buat pembelian secara dalam talian/online saja.
  5. Hanya pergi ke pasar untuk membeli barang keperluan seminggu sekali. 
  6. Bantu dan support peniagan kecil dan tempatan. 
  7. Jika bekerja di ofis hanya berada di ofis saja dan terus balik rumah jika tiada keperluan lain untuk singgah di mana-mana.

Selain itu, Gee juga menyarankan kita semua menjaga pemakanan harian. Maksudnya lebihkan pengambilan makanan tinggi vitamin antioksidan yang banyak dalam sayur dan buah. Jadi kenalah makan lebih sayur dan buah.

Antara pemakanan tinggi antioksidan:
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Polifenol
  • Zinc
Vitamin antioksidan ini penting untuk membantu menguatkan sistem imuniti badan kita. Sekurangnya risiko kena virus lebih rendah. 



Apa pun jua semoga semua sihat, duduk di rumah untuk mengekang penularan virus covid-19 yang makin mengganas. Jaga diri dan keluarga kita semua :)





Baca juga:









Continue Reading

20 May 2021

19 May 2021

17 May 2021

Selamat Hari Raya 2021 di Johor Lagi!

 Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua! Raya kalini Gee raya di perantauan lagi tahun ke 2 di Pontian Johor. 2 tahun tak balik raya ni sebab covid-19. Bersabarlah kan. Semua kita beraya norma baru duduk rumah je kan. 

Simpan sini buat kenangan masa akan datang. Raya tahun ni ada adik lelaki Gee dengan makcik dan family dia. Semua duduk dekat so tak lah rasa sunyi. Meriah jugak makanan raya dari hari pertama, kedua dan ketiga. 

Bergambar bersama anak buah.



Hari Raya Pertama 





Hari Raya Pertama bersama adik lelaki dan makcik







Menu raya pertama 











Menu Raya kedua



Kek Lapis Sarawak - Kek lapis india dan Oren Cheese yang putih.



Menu raya ketiga 



Tema western, carbonarra encik hanif masak so sedappp!





Raya rumah makcik 



Menu raya ketiga tadi nasi lemak ayam dan telur mata



Kek hadiah dari adik sepupu 



Menu raya pertama tadi



Bersama anak buah



Budak yang menceriakan hari-hari ku haha










Walaupun jauh dari family di kampung kat Sarawak tapi tetap syukur dapat beraya dengan makcik kat Johor. Alhamdulillah. Moga covid-19 segera berakhir tahun depan nak beraya dengan family di kampung lagi.




Continue Reading

12 May 2021

05 May 2021

04 May 2021

Impian Jadi Kenyataan: Car Bonus Shaklee

 Assalamualaikum dan Hi semua. 

Kalini Gee nak kongsikan pasal satu lagi peluang menarik dalam bisnes Shaklee iaitu CAR BONUS PROGRAM. 

Car Bonus Shaklee
Car Bonus Shaklee yang layak akan dapat replika kunci 


Bila sebut CAR BONUS mesti ramai ingat akan dapat sebiji kereta percuma. NO! Kat Shaklee dia tak bagi kereta tapi bagi bentuk CASH masuk akaun bank kita. Jumlah kita akan dapat jadi UNLIMITED! Boleh bertambah setiap bulan. Best kan?

Nak dijadikan cerita, Gee akhirnya berjaya juga dapat CAR BONUS Shaklee ni setelah sekian lama. Bukan senang nak fight dapat car bonus ni. Shaklee dia ada bagi syarat dulu mesti lengkap baru dapat car bonus ini seumur hidup selagi kita aktif buat Shaklee.


Ada 2 pilihan untuk layak dapat car bonus Shaklee ni, Gee pilih langkah B.

Cara dapat Car Bonus Shaklee

Gee pilih tempoh 4 bulan untuk layak car bonus Shaklee. Bermula bulan Januari hingga April 2021 Gee berusaha untuk dapat. Alhamdulillah kalini Gee lepas. Sebelum ni Gee selalu tersekat di bulan kedua. Sering tak lepas 7500 car Uv tu. 

Alhamdulillah akhirnya tahun 2021 ini Allah bagi dan kebetulan pulak April 2021 ni cycle baru untuk bisnes Shaklee. Nanti Gee akan dapat naik pentas tahun depan. Bestnya Ya Allah. Moga covid segera berakhir tahun depan dan kembali macam biasa. Rindu kan hidup sebelum covid bebas ke mana saja. 


Ok bermula bulan Mei 2021 Gee akan mule terima CAR BONUS Shaklee setiap bulan. InshaAllah moga dipermudahkan. Bolehlah nanti duit car bonus Gee guna untuk bayar duit kereta akan datang. Gee pun ada buat loan kereta cuma kena tunggu stok kereta sampai Sarawak. Ikut giliran katanya ramai yang buat loan kereta. 

Untuk car bonus ini tak semestinya kena beli kereta, ikut kita nak buat apa dengan duit tu nanti. Ada yang buat bayar rumah, buat simpanan, shopping ke dan macam-macam lagi. Terpulang pada kita sendiri. 

Bila dapat car bonus ni bermaksud bonus Gee dapat lebih banyak dari sebelumnya. Dan syarat untuk layak car bonus ni kena rank up Supervisor dulu. Dah rank up dan grup makin stabil kukuh memang boleh sangat peluang untuk dapat car bonus. 


Saranan Gee buat SID Shaklee jom kita buat betul-betul dan rebut semua peluang Shaklee bagi. Peluang sangat besar dalam Shaklee. 

Ada tak yang nak join buat Business Shaklee under guide daripada team Gee sendiri? Nak pegang duit sendiri tanpa harapkan duit parents, husband, dan sebagainya? Sambil-sambil kita cari extra income, BONUS berpeluang untuk belajar marketing, ilmu produk, ilmu kerohanian juga ada. 

Tapi Gee nak cari yang betul-betul berminat, komited dan nak ubah nasib dia. Media sosial sekarang banyak boleh guna samada FB, Instagram, Wasap, Blog dan sebagainya. 






Alhamdulillah syukur Ya Allah atas segala nikmat yang Gee dapat lagi-lagi sejak Gee serius nak buat bisnes Shaklee ni. Terima kasih juga Gee ucapkan buat semua team VE dan upline yang banyak membantu iaitu Master Iffah dan Master Firdaus.


Baca juga:

Beli kereta guna payslip shaklee




Continue Reading