Jul 9, 2019

10 Cara Berkesan Dan Selamat Untuk Atasi Rambut Gugur


Rambut gugur nampak macam biasa tapi boleh menganggu emosi harian kita bila tealu banyak rambut gugur di lantai. Tidak kira lelaki ke perempuan pastinya kita tak suka rambut gugur banyak kan? Apatah lagi bila banyak gugur rambut boleh jadi botak rambut. Seramm!!



Ok. Jangan risau. Kalini Gee kongsikan cara yang berkesan dan selamat untuk merawat masalah rambut gugur.

10 Cara Berkesan dan Selamat Mengatasi Rambut Gugur

Dari aspek penjagaan kita sendiri, boleh cuba;

1. Berhenti Mewarnakan Rambut
Tahu tak pewarna rambut ada banyak bahan kimia dan ia boleh menyerap ke dakam rambut hingga ke akar rambut. Akibatkan proses pertumbuhan rambut terganggu dan akhirnya rambut lambat tumbuh dan banyak gugur.



2. Berhenti guna pengering rambut
Sebenarnya haba panas dari pengering boleh membuatkan akar rambut makin lemah dan akhirnya rambut mudah patah dan gugur!



3. Jangan menyikat rambut terlalu kerap
Jika rambut jenis senang gugur elakkan untuk menyikat rambut dengan kerap. Jika nak jugak boleh sikat secara lembut.


4. Jangan basuh rambut setiap hari!
Cuba basuh rambut dalam 2-3 kali seminggu. Bila kerap membasuh rambut boleh membuatkan rambut senang gugur. Ada berani cuba tips ni? Tak basuh sehari dah rimas rasa kan? hihi


Tips menggunakan bahan semulajadi pula untuk mengatasi rambut gugur;

5. Guna minyak untuk kuatkan rambut
Anda boleh cuba sapu minyak kelapa atau argan ke seluruh kepala.

6. Yogurt
Sapu yogurt asli pada seluruh kepala dan rambut. Kemudian balut kepala, tunggu selama 30 minit barulah bilas bersih rambut.



7. Minyak rambut zam-zam
Paling legend ni. Zaman kecik dulu saya suka sapu minyak ni. Sapu setiap hari untuk membantu kuatkan rambut dan cegah dari rambut gugur. Malah rambut boleh jadi hitam lebat!



8. Aloe Vera
Gunakan gel aloe vera dan sapukan ke seluruh kepala da  tunggu selama 30 minit baru dibilas.



9. Daun bunga raya
Gunakan daun bunga raya dalam 7-10 helai dan masukkan dalam besen yang ada air. Ramas hingga lumat dan barulah air tadi digunakan untuk membasuh kepala.



10. Rajin makan sayur dan buah
Sayuran dan buahan banyak kandungan vitamin mineral seperti vitamin C, vitamin B, dan E. Ia bagus untuk elak rambur gugur dan bagi kuat sihat.


Itulah dia 10 cara yang berkesan dan lebih selamat untuk mengatasi masalah rambut gugur.


Selain cara di atas, anda juga boleh cuba mengambil suplemen untuk rambut gugur.

Cadangan Set Rambut Gugur dari Shaklee

Set Rambut Gugur Shaklee

1- Zinc
Zinc sangat penting folikel rambut. Ia boleh menggalak pertumbuhan semula sel baru. Jika rambut banyak gugur kena rajin amik zinc lepas ni.

Baca di sini, Kebaikan Zinc Plus.


2- Zat besi
Kekurangan zat besi juga boleh membawa kepada rambut gugur. Zat besi ini penting untuk membantu sel darah merah membawa oksigen ke sel-sel termasuk rambut.

Baca di sini, Kebaikan multivitamin Vitalea.


3- Omega 3
Omega 3 penting juga untuk rambut. Ia membantu menyuburkan rambut, menebalkan rambut dan kurangkan keradangan yang boleh sebabkan rambut gugur.

Baca di sini, Kebaikan Omega Guard.


4- Protein
Struktur utama untuk pertumbuhan rambut. Nak elak rambut gugur dan kuat wajib amik protein yang cukup dan berkualiti setiap hari!

Baca di sini, Kebaikan protein ESP.





Berminat untuk mendapatkan Produk Shaklee yang organik dan selamat ini? Anda boleh menghubungi saya terus di sini;

Rakan Shaklee Anda,
Nurzhiana bt Mohd Yunus (Gee)
SMS/WhatsApp :+60135707812
FB Page: 
Ziana Enos Dot Com
Personal FB : 
Ziana Eunos
Instagram: 
@zianaeunos.co


Saya ialah Gee yang juga merupakan pengedar aktif Shaklee yang jujur dan amanah sejak 2015, serta berusaha untuk membantu meningkatkan kesihatan anda. Hubungi saya terus agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda untuk hidup lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin yang betul dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda KHAS untuk CUSTOMERS saya sahaja!


NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat nak menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORY EMPIRE TEAM yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.




0 comments:

Post a Comment