05 July 2020

8 Tips Mengilangkan Batuk Kanak-kanak


Batuk biasa berlaku dan ia kerap terjadi bagi kanak-kanak. Bagi ibu dan ayah pastinya ia agak merisaukan jika batuk anak dibiarkan berterusan. Ada beberapa tips yang Gee ingin kongsikan bersama untuk manfaat anda semua.





8 Tips untuk Mengilangkan Batuk Kanak-kanak

1- Pastikan anak mendapat rehat yang secukupnya. Elakkan membawa anak bersiar atau keluar.

2- Jangan menggantikan susu dengan air kosong terutama bayi yang berumur 1 tahun ke bawah kerana ia boleh memudaratkan.

3- Elakkan memberi air sejuk dan makanan berminyak pada anak-anak.

4- Semasa tidur samada siang atau malam, tinggikan sedikit bantal bagi memudahkan pernafasan anak.

5- Jika anak batuk dan selsema boleh berikan ubat paracetamol dengan dos yang disyorkan oleh doktor . Ubat demam boleh diberi dengan selamat jika anak berusia 1 tahun ke atas dan mempunyai berat badan lebih dari 5 kg.

6- Jika anak 1 tahun ke atas, bawa ke bilik air, buka shower (kalau dapat air panas) dan biar anak dalam bilik air bersama ibu untuk menghidu debuan air untuk membantu lendir menjadi longgar tetapi jangan sesekali memandikan anak dengan air panas.

7- Jika anak berusia 1 tahun ke atas dan boleh minum dari gelas/botol, berikan air suam dan sedikir madu bersama lemon. Ia bertujuan untuk melegakan batuk anak.

8- Menggunakan penyedut hingus dalam hidung (ada dijual di farmasi). Jika anak-anak sudah besar, galakkan mereka untuk menggunakan tisu untuk membuang hingus. Gunakan tisu untuk menutup mulut ketika batuk bagi mengelakkan orang lain terjangkit.


(Kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad)


Petua Tambahan untuk merawat batuk kanak-kanak

Satu lagi tip yang diberikan oleh Puan Siti Farah Aini Jamaludin, Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Alpha ialah ibu bapa boleh menepuk pada dada atau mengurut belakang anak bagi tujuan melonggarkan kahak dan memudahkan pernafasan anak.


Suplemen untuk kanak-kanak

Satu lagi cara dengan memberikan supplemen kepada anak-anak terumata yang berusia 1 tahun ke atas. Di Shaklee, Meal Shakes dan Omega Guard dua supplemen yang sangat femes dan sangat sesuai untuk peringkat kanak-kanak.


Omega Guard kaya dengan asid lemak omega 3 termasuk EPA dan DHA yang baik untuk imuniti dan juga perkembangan otak kanak-kanak. Omega Guard dikatakan dapat membantu melegakan dan menghilangkan batuk (terutama batuk berkahak) kanak-kanak.


Omega Guard packaging baru tapi dalam sama


Meal Shakes nutrisi lengkap dengan 19 vitamin dan mineral untuk tumbesaran dan perlindungan sistem imun kanak-kanak. Mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin dan protein untuk perkembangan tulang yang sihat. Dan makanan untuk otak yang bijak juga kerana ia mengandungi kolina, kalsium dan protein.

Meal Shakes untuk kanak-kanak
  



Apa kata ibu-ibu lepas memberikan supplemen shaklee untuk anak-anak mereka?


Testimoni Shaklee untuk anak batuk














Jom dapatkan produk Shaklee sekarang! Hubungi Gee ke 013-5707812 atau klik gambar di bawah untuk pautan Whatsapp.






Continue Reading

04 July 2020

Supplemen untuk Penyakit Tiroid dan Rawatan


Apakah Penyakit Tiroid



Tiroid berada di bahagian hadapan leher, ia sejenis kelenjar yang berbentuk rama-rama. Ia penting untuk menghasilkan hormon tiroid. Kelenjar tiroid menggunakan zat iodin (sumber yang diperolehi daripada diet pemakanan seperti garam dan makanan laut) untuk menghasilkan hormon tiroid.

Hormon tiroid penting untuk mengawal metabolisme dan fungsi tubuh badan manusia seperti proses tumbesaran dan mengawal-atur metabolisme protein dan lemak di dalam badan.

Ada 2 jenis hormon tiroid iaitu tiroksin (T4) dan triiodotironin (T3), masing-masing mewakili 99.9% dan 0.1% hormon tiroid. Apabila dirembes keluar dari kelenjar tiroid, jumlah T4 yang banyak akan ditukarkan kepada T3, yang merupakan hormon paling aktif daripada segi biologi yang memberi kesan metabolisme ke atas sel-sel badan kita.


Simptom dan Suplemen Untuk Rawatan Tiroid

Ada 2 jenis tiroid iaitu;
  • Hipertiroid
  • Hipotiroid


1. Hipertiroid

Antara sebab hipertiroid ialah penyakit Graves, goiter multinodular toksik, nodul tiroid yang menghasilkan hormon tiroid berlebihan dan pengambilan iodin secara berlebihan.

Tanda-tanda hipertiroid:
  • Bengkak di leher
  • Degupan jantung bertambah
  • Sering rasa berdebar-debar
  • Gementar, gelisah dan terketar-ketar
  • Rasa sukar bernafas
  • Banyak berpeluh
  • Period tidak teratur
  • Masalah kesuburan
  • Kurang tumpuan, fokus
  • Angin yang tidak menentu
  • Otot kejang
  • Suhu badan naik
  • Tak tahan panas
  • Tekanan darah naik
  • Berat badan turun walaupun selera makan naik
  • Badan rasa lemah
  • Cirit-birit
  • Osteoporosis
  • Sukar nak tidur

Kesan Hipetiroid yang tidak dirawat:
  • Masalah jantung dan lemah jantung boleh terjadi kerana degupan jantung yang terlalu laju dan tidak terkawal.
  • Risiko tulang rapuh (osteoporosis) kesan gangguan ke atas metabolisme kalsium di dalam badan.
  • Masalah mata boleh berlaku bagi penyakit Grave di mana bola mata akan terbonjol, merah dan bengkak.
  • “Thyroid storm”- keadaan yang amat serius dan boleh meragut nyawa di mana terdapat gejala-gejala seperti demam panas, denyutan jantung yang laju dan keadaan tidak sedarkan diri.





2. Hipotiroid
Antara sebab hipotiroid pula ialah tiroiditis Hashimoto, dan masalah keradangan pada kelenjar tiroid (tiroiditis).

Tanda-tanda hipotiroid:
  • Faktor genetik
  • Cepat berasa letih
  • Rasa gelisah
  • Depresi
  • Sakit otot dan sendi
  • Berat naik
  • Sukar menurunkan berat badan
  • Kolesterol tinggi
  • Haid tak teratur dan sakit period lebih teruk
  • Sukar membuang, sembelit
  • Rambut gugur
  • Kulit kasar dan kering
  • Masalah capal dan tendonitis
  • Masalah memori


Kesan Hipotiroid yang tidak dirawat:
  • Risiko penyakit jantung kerana kandungan kolesterol yang tidak baik (LDL) akan meningkat.
  • Masalah mental seperti kemurungan dan pemikiran yang lembab.
  • Masalah berkaitan saraf seperti kebas-kebas dan sakit-sakit di bahagian saraf yang terlibat.
  • Myxedema – merupakan keadaan yang serius dan boleh meragut nyawa di mana pesakit boleh datang dalam keadaan koma.
  • Kemandulan bagi wanita (infertiliti).
  • Perkembangan dan tumbesaran bayi dalam kandungan daripada segi fizikal dan mental.


Suplemen Shaklee untuk Tiroid

1. Suplemen Shaklee untuk Hipertiroid

Vivix
Meningkatkan tenaga badan, melindungi dan memperbaiki sel serta membantu memerangi radikal bebas. Kajian menunjukkan pesakit hipertiroid mempunyai tahap antioksidan yang rendah.

ESP
Menghalang pengeluaran hormon tiroid, mengurangkan paras hormon tiroid

Ostematrix
Hipertiroid dikaitkan dengan pengeluaran kalsium dan fosforus melalui air kencing / najis menyebabkan pesakit kehilangan mineral tulang. Pengambilan ostematrix membantu mengelakkan pesakit hipertiroid terdedah kepada masalah osteoporosis.

Vitamin C
Penting untuk memantapkan sistem imun pesakit hipertiroid.

Vitamin E
Kandungan selenium semulajadi dalam Vitamin E dapat membantu penukaran kepada T3. Salah satu penyebab hipertiroid adalah autoimun atau kehadiran antibodi dalam sel tiroid. Vitamin e berfungsi mengurangkan antibodi ini. Vitamin E juga membantu memerangi serangan  radikal bebas.

OmegaGuard
Kandungan asid lemak Omega 3 terutama EPA dan DHA sangat penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh yang tidak seimbang disebabkan hormon tiroid.





2. Suplemen Shaklee untuk Hipotiroid

Vivix
Membantu meningkatkan tenaga, melindungi dan memperbaiki sel serta membantu memerangi radikal bebas. Kajian menunjukkan pesakit hipotiroid mempunyai tahap antioksidan yang rendah.

Vitalea
Membekalkan multivitamin lengkap kepada pesakit. Merupakan sumber iodin (punca hipotiroid dikaitkan dengan kekurangan iodin). Vitalea menambahkan keberkesanan T3 (hormon tiroid yang aktif), membantu penghasilan tiroksin T4 (hormon tiroid tidak aktif) dan proses penukaran T4 kepada T3

Vitamin E
Kandungan selenium semulajadi dalam Vitamin E membantu penukaran kepada T3. Salah satu penyebab hipotiroid adalah autoimun atau kehadiran antibodi dalam sel tiroid. Vitamin e berfungsi mengurangkan antibodi ini. Vitamin E juga membantu memerangi serangan  radikal bebas.

Vitamin C
Penting untuk memantapkan sistem imun pesakit hipotiroid.

Bcomplex
Membantu dalam penghasilan hormon tiroid.







Testimoni Tiroid dengan Shaklee















Kesimpulannya, suplemen adalah satu ikhtiar untuk membantu penyakit tiroid. Kelebihan suplemen Shaklee mempunyai kajian klinikal, selamat dan terbukti berkesan.





Jom dapatkan produk Shaklee sekarang! Hubungi Gee ke 013-5707812 atau klik gambar di bawah untuk pautan Whatsapp.








Rujukan:

http://www.myhealth.gov.my/en/tiroid-2/





Continue Reading

03 July 2020

Giveaway by A Secret Journey





Syarat² Penyertaan Giveaway by A Secret Journey

1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia sahaja.
2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway by A Secret Journey"
    Tepek banner berserta link sekali ke post ini ya.
3. Follow blog A Secret Journey.
4. Like FB page Silver 925.
5. Tinggalkan penyertaan korang di post ini.
6. Pemilihan pemenang guna cara manual. Cabutan bertuah. Saya cari seorang saja pemenang untuk first Giveaway ni khas untuk blogger sahaja. Feel free to join ya. Hadiah dia macam dalam gambar pendant huruf bersama rantai dia sekali.






Continue Reading

Pencapaian Terbaik Jun 2020


Alhamdulillah syukur sekali lagi untuk bulan JUN yang lepas. Sales grup Shaklee Gee juga kekal banyak macam bulan sebelum.

SALES GROUP DALAM RM 20,000 HANYA DARI RUMAH!! YA GEE BANTU DORANG NI SEMUA FULL TIME DARI RUMAH. GEE MEMANG TAK KELUAR RUMAH PON. SEMUA ON9 GEE BANTU DORANG NI.




Inilah barisan ahli grup Gee yang aktif buat sales mereka setiap bulan. Ada yang makan sendiri juga layak  dapat bonus. Bonus Shaklee ini akan dapat setiap 14hb setiap bulan. Kiranya nanti kami akan dapat bonus Shaklee pada 14 Julai nanti. Tak lama lagi kan??


Untuk makluman korang, Shaklee tak pernah gagal lagi membayar BONUS pada setiap ahli dia yang layak terima bonus sejak 25 tahun lepas bagi Shaklee Malaysia.

Keistimewaan bisnes Shaklee ini ialah, pada sistem bisnes yang terbukti bertahan lama. Sistem dia sangat adil. Tak ada istilah orang atas macam Gee lah contohnya goyang kaki. Tak ada begitu. Gee kena rajin juga buat sales semua bersama dengan downline Gee.

Konsep dia sama-sama buat sama-sama dapat. Yang duit bonus tu bukan amik dari downline kita tapi Shaklee yang bayarkan. Best kan??

Satu lagi keistimewaan Shaklee pada produk dia. Setiap produk Shaklee sangat berkualiti tinggi, ada ujian semua ke atasa setiap bahan dia dan bahan-bahan yang diguna juga terlebih organik. Maksudnya, tanam dah memang organik tapi Shaklee akan periksa dan buat ujian lagi. Bergitulah.

Yang penting produk dia berkesan dan selamat untuk di ambil dalam masa panjang juga.

Dan menariknya produk Shaklee dan perniagaan Shaklee ini boleh diwarisi ke generasi akan datang.



Nak join kami tambah pendapatan di Shaklee?? Jom Gee sedia membantu anda. Syarat umur 20 tahun dan ke atas boleh join kami!!
  • Yuran RM35 atau Free juga (ada cara dia)
  • Ada hp dan internet
  • Rajin
  • Sanggup nak belajar
  • Komited 
  • Tak perlu ada modal untuk beli stok
  • Ada grup support
  • Ada coaching online
  • Ada koleksi gambar dan testimoni semua disediakan






Berminat boleh hubungi Gee di 013-5707812 atau link whatsapp www.wasap.my/60135707812/joinbiz






Continue Reading

02 July 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie





Syarat2 Penyertaan Giveaway by ejulz & mamapipie

1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia sahaja;

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway by ejulz & mamapipie". Letak banner di atas dan backlink ke post ini;

3. Follow blog ejulz dan mamapipie;

4. Follow IG ejulz dan mamapipie;

5. Tinggalkan penyertaan korang di post ini;

6. Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org dan hadiah RM20 untuk seorang pemenang.



Tarikh Tamat : 15 JUL 2020





Continue Reading

26 June 2020

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com






Apa yang korang suka tentang blog shida?

Gee suka color blog dia biru lembut suka tengok. Pastu side bar cam tersusun kemas. Gee rasa macam shida ubah color kot? hehe ke gee tak perasan.


Hadiah Pemenang
  1. 20 blogger terpilih akan shida masukkan ke dalam Bloglist 2020. Bloglist ini akan kekal sehingga Disember 2020 selagi blog tersebut masih aktif.
  2. 1 pemenang akan shida pilih melalui referral tertinggi atau Top Referral dan akan membawa pulang berupa hadiah cash RM50.00




Continue Reading

25 June 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com




Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2020 di Mialiana.com bermula pada 8.00 pagi 25/6/2020 sehingga 8.00 pagi 26/6/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2020.

** jom support Mia Liana....





Continue Reading

21 June 2020

Replika Ikan Yu dan Tukun Tiruan di Pekan Sabtu Oya


Orang ramai yang berkunjung ke Oya dapat berpeluang untuk menyaksikan sebuah mercu tanda baru yang telah berjaya disiapkan yang terletak dalam kawasan segitiga laluan masuk dan keluar Pekan Sabtu Oya.




Mercu tanda ini adalah dalam bentuk Ikan Yu dan Tukun Bebola.

Kenapa memilih ikan yu menjadi ikon mercu tanda?

Sebab pemilihan ikan yu adalah kerana Oya adalah sebuah perkampungan nelayan di mana majoriti penduduknya bergiat dalam sektor industri perikanan sebagai nelayan.




Dan Ikan Yu pula merupakan salah satu dari spesis ikan yang sering diperolehi oleh para nelayan hampir setiap hari dan ikan ini boleh di dapati dari Pekan Sabtu Oya, sebuah pasar tani kekal di mana para nelayan akan mendaratkan hasil tangkapan mereka.





Maka, kegiatan utama penduduk setempat dan hasil usaha penduduk diangkat sebagai satu manifestasi dan ia diterjemahkan dalam bentuk arca atau monumen.

Manakala tukun tiruan bebola pula adalah sebagai replika kepada tukun bebola yang ditanam sepanjang perairan Oya oleh pihak Sarawak Forestry Corporation (SFC ) yang menjadi tempat pembiakan ikan di Perairan Oya.

Oleh itu, masyarakat luar dari Oya akan dapat memahami bahawa inilah lambang dan mercu tanda untuk Oya sebagai sebuah perkampungan nelayan.

Dan jutaan terima kasih kepada pihak Sarawak Forestry Corporation,Mr.Wilson dan teamnya di atas sumbangan serta kerjasama kepada dalam usaha untuk merealisasikan pembinaan mercu tanda untuk kawasan Oya ini.


" Mun Dbei Telo Sai Agei " - dalam bahasa melanau sarawak maksudnya "jika bukan kita sapa lagi".



Oya ni tempat asal Gee, memang area kampung nelayan. Memang setiap harilah makan ikan segar dan semua hasil laut segar dengan harga murah. Alhamdulillah.




Continue Reading

17 June 2020

Jom Berbelanja di PG Mall Online Shopping


Sejak PKP lepas shopping online dah jadi satu keperluan bagi setiap orang. Kita tidak perlu keluar rumah dengan hanya shopping online dah boleh dapat semua barang yang diperlukan. Macam Gee sendiri memang semuanya oder barang online je sekarang sebab malas nak keluar dan satu cara juga nak lindungi dari covid-19 yang masih berleluasa.





PG MALL ONLINE SHOPPING

PG Mall adalah salah satu portal membeli belah secara online sama seperti Lazada, Shoppee, Zalora, dan semua tu. Untuk makluman korang semua, PG Mall Malaysia merupakan gedung online e-commerce yang  ditubuhkan sejak tahun 2017 lagi.

PG Mall merupakan satunya gedung e-commerce milik anak tempatan Malaysia dan ia mengamalkan konsep "ConsumeMerchant".  ConsumeMerchant ni yang menarik sebab ia memberi peluang dan kelebihan kepada kita pembeli untuk menjana pendapatan apabila kita memperkenalkan mana-mana peniaga dan pembeli baru dengan berdaftar di referral link yang diberikan pihak PG Mall itu nanti. Best kan??


PG Mall berada di rangking top 3 menurut "Iprice insight report". Maksudnya ramai pengguna suka membuat belian di GP Mall dan semua berpuas hati sebab harga yang ditawarkan juga lebih baik dan lebih murah berbanding online shopping yang lain.



PROMOSI ISTIMEWA DI PG MALL!

1. HOT DAY SALES