01 December 2020

15 Tips Penarik Rezeki

Tips dan Amalan Penarik Rezeki

Ada beberapa tips atau amalan yang kita boleh buat setiap hari untuk menarik rezeki atau agar hidup kita sentiasa mudah dan berkat.

1. Bangun pagi, jangan buat apa-apa, tarik nafas panjang-panjang dan terus cakap Alhamdulillah. Bersyukur sebab Allah masih memanjangkan lagi umur kita untuk hari ini. 

2. Mulakan dengan solat sunat Tahajud 2 rakaat. Kalau tengah di timpa ujian, sentiasa istighfar . Menangis dan merayulah pada Dia. Selepas itu solat fajar 2 rakaat dan solat subuh. Lepas subuh boleh luangkan masa baca al-quran atau yaasin. 




3. Buat solat sunat Dhuha 2 rakaat . Boleh buat ikut rakaan yang kita nak. Baca doa Dhuha dengan penuh kesungguhan di hati. Boleh ulang baca doa dhuha sebanyak 3 kali atau 7 kali. 


Cara Solat Dhuha


4. Set target dalam diri mulai hari ini nak fokus dan semangat dengan kerja atau berniaga, elakkan membawang atau gosip dengan kawan-kawan kerja atau kuliah.

5. Lidah sentiasa berzikir dan menyebut nama Allah, Allah, Allah. Sehinggakan tak sedar dah zikir nama Allah sebanyak 1,000 kali! Boleh juga zikir lain seperti selawat dan istighfat sebanyak 1000 kali sehari. Buat target nak zikir harian berapa. 





6. Setiap kali beli makanan, niatkan bagi duit lebih pada penjual itu untuk sedekah makanan pada orang seterusnya.

7. Setiap kali waktu solat, paksa dan latih diri untuk solat awal waktu. Sebab bila solat awal waktu ni, kita akan rasa masa berjalan begitu panjang dan tenang. 

8. Setiap kali habis solat, jangan tergesa-gesa bangun, duduk atas sejadah BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH nak kaya cepat pada Allah. Dia kan Maha Memberi. Jangan minta dengan manusia. Minta pada Allah. Boleh cuba tulis DOA yang kita nak. Kiranya tiap kali solat tu kita baca doa yang sama setiap hari. 

9. Sentiasa ucapkan rasa syukur pada Allah, sebab bagi banyak sangat nikmat di dunia ini, walaupun kita tengah di uji! Boleh cuba tulis jurnal kesyukuran, iaitu apa yang kita dah dapat tiap hari Allah bagi. Lagi banyak bersyukur, lagi bagus, lagi Allah suka.

10. Tekadkan dalam diri, nak rajin untuk bersedekah. Tak kira dalam keadaan apa jua sekali pun, tetap ingin memberi. Jadikan amalan bersedekah setiap hari. macam Gee buat sedekah on9 dan set favourite mana-mana yang kita nak bantu. So tiap hari akan bersedekah. Jumlah tak kisah berapa janji ada sedekah tiap hari.




11. Video call atau call mak dan ayah, tanya kabar keluarga, lihat senyuman mereka, gelak tawa mereka. Siapa tahu, dalam tawa itu ada tangisan rindu. 

12. Buang perasaan benci, iri hati dan ego pada orang. Sentiasa jadi orang yang merendah diri dan orang yang sentiasa memaafkan kesalahan orang lain. 

13. Cara maafkan, sebelum tidur, tutup mata, bayangkan muka orang itu, sebut namanya 3 kali, dan katakan “Aku maafkan engkau dan sayangkan engkau kerana Allah Taala”. (Teknik bersihkan kolam jiwa).

14. Utamakan Allah dalam segala apa yang kita fikir, kita cakap dan kita rasa. Apabila kita kenal Allah dengan lebih dekat, maka hidup kita akan jadi lebih bahagia.

15. Akhir sekali, Berdamailah dengan masa lalumu supaya ia tidak akan merosakkan lagi masa sekarang yang kita sedang miliki, Sayangi diri sendiri.



Moga bermanfaat buat semua.

Semoga semua yang baca doa ini sentiasa dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah tanpa henti, kaya raya, sihat tubuh badan , sentiasa dipermudahkan segala urusan dan sentiasa diberkatiNya. Aamiin ya Mujib. 



Continue Reading

29 November 2020

22 November 2020

Masalah Keputihan Hilang dengan Alfalfa Shaklee

 

Apa itu keputihan? 

Keputihan adalah perkara normal bagi setiap wanita. Keputihan dianggap normal jika cecair yang keluar adalah jernih, tak berwarna, tak berbau dan tak berasa gatal-gatal.  Keputihan menjadi bermasalah atau boleh juga dianggap berpenyakit jika cecair berwarna pekat, warna putih kekuningan , berbau , bergumpal dan berasa gatal.  Jadi jangan pandang remeh soal keputihan ini ya.





Tahukah anda?

Masalah keputihan ini berlaku akibat jangkitan kulat. Jika anda tak merawat dengan segera ia boleh merebak dan menyerang organ-organ penting lain di dalam badan dan ia juga boleh jadi penyebab anda tidak boleh hamil.

Sebab itu kita wanita terutama pasangan yang sudah berkahwin masalah keputihan boleh memberi kesan pada organ seksual lelaki kerana akan turut berasa melect, gatal dan merah-kemerahan. 


Bak kata Dr Hamid Arshat, 

Masalah keputihan atau vaginal discharge sering berlaku dan banyak puncanya. Ada yang disebabkan oleh kehamilan, hari subur/ovalasi, tapi yang sangat dikhuatiri adalah berpunca dari kanser atau ketumbuhan lain. Tapi punca paling sering berlaku ialah jangkitan kuman, bakteria, virus, kulat, fungus atau parasite. 

Keputihan sering berwarna kuning/hijau, gatal dan berbau. Kebanyakan ia tak memudaratkan sebaliknya hanya rasa tak selesa. Tapi ia boleh menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan ada kalanya menyebabkan kanser. Jadi, berhati-hati dengan keputihan dan buat pemeriksaan jika ia makin teruk.



Masalah Keputihan Hilang dengan mengamalkan Alfalfa Shaklee
  • Alfalfa bersifat anti-kula jadi ia bagus untuk membantu masalah keputihan wanita.
  • Alfalfa juga membantu memastikan kawasan sekitar faraj beralkali. 


Testimoni Alfalfa untuk Keputihan














Tips Mencegah Keputihan
  • Menjaga kebersihan bahagian sulit selalu
  • Elak menggunakan pakaian dalam yang ketat
  • Jika period, kerap menukar pad selalu
  • Elak menggunakan pantyliner terlalu lama, guna bila perlu saja
  • Kawal stress
  • Kawal pemakanan tinggi gula dan tepung





Berminat nak dapatkan Alfalfa ini, anda bolehlah terus menghubungi Gee di 013-5707182 atau klik gambar bawah ini untuk pautan whatsapp.



Continue Reading

17 November 2020

Testimoni ESP Shaklee 2020

 

ESP Shaklee antara produk top seller kat Shaklee. Ramai peminat ESP ni tak kira tua muda, lelaki atau perempuan. Yang dah rasa dan amal ESP ni memang akan tau best ke tak penangan dia. 

Macam Gee sendiri pernah stop jap minum pastu sambung balik. Memang beza lah rasa dia. Sebabnya ESP ni tinggi protein. seperti kita tahu protein ni asas untuk tubuh kita. Protein merupakan blok binaan asas sel-sel dalam badan. Tiap 28-30 hari sel kita akan bertukar baru. Sebab tulah penting sangat minum protein ESP ni tiap hari. Bagi sel kita makanan yang sihat untuk tukar baharu.



Dalam ESP ini juga mengandungi kalsium, rendah lemak, tiada kolesterol, ada vitamin B dan juga asid amino penting untuk badan kita. Bila-bila masa boleh minum ESP ni. Pagi, petang atau malam. 

Apa itu asid amino?


Jom kita tengok apa kata pengguna tegar ESP ni.


Koleksi Testimoni Pengamal ESP Shaklee

ESP memberi tenaga masa bersalin.



ESP untuk kulit gebu, dan membantu mengawal berat masa ibu sedang hamil.




ESP memberi tenaga, rasa kenyang lebih lama dan jarang kena gastrik.



ESP untuk kulit



ESP untuk menyusu anak, anak kenyang lama dan lena tidur.



ESP juga membantu masalah gastrik, kulit parut juga pudar dengan ESP!



ESP juga membantu bacaan gula lebih normal, tiada masalah angin dan gastrik.




Itulah dia testimoni pengguna ESP Shaklee. Peminat dia ramai. Dari muda remaja hingga warga emas boleh minum ESP ni. Best. 



ESP Shaklee


Baca juga:

Cara minum ESP Shaklee

ESP untuk ibu mengandung

ESP untuk lelaki

Wanita suka ESP

ESP untuk puasa

ESP untuk gastrik




Berminat nak dapatkan ESP ini, anda bolehlah terus menghubungi Gee di 013-5707182 atau klik gambar bawah ini untuk pautan whatsapp.



Continue Reading

15 November 2020

Vitamin C untuk Demam dan Selsema

 

Vitamin C sangat terkenal dalam dunia kecantikan. Bagaimana pula fungsi Vitamin C jika ada masalah demam dan selsema? Bolehkah Vitamin C membantu baikpulih demam dan selsema?

Apa itu Demam?

Demam menurut portal My Health, adalah satu tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Ia bukannya penyakit tetapi gejala yang menandakan ada jangkitan kuman atau virus. Tapi, demam yang berlarutan lebih dari 14 hari perlu merujuk doktor segera kerana khuatir ada penyakit lain lebih serius.



Bagaimana Vitamin C membantu selsema dan demam?

Vitamin C bersifat tinggi antioksidan dan ini dapat membantu meningkatkan pengeluaran sel darah putih yang merupakan komponen utama sistem imun. Ia juga dapat mengurangkan tempoh demam dan selsema. Oleh itu, gejala seperti hidung berair, bersin, batuk dan keletihan boleh dikurangkan dengan pengambilan Vitamin C.

Saranan sebaiknya makanlah makanan dan suplemen yang tinggi Vitamin C setiap hari untuk memantapkan sistem imuniti badan. Bila imun badan kuat, kurang risiko untuk jatuh sakit atau dapat demam selsema. 


Testimoni Vitamin C membantu demam dan selsema












Bagi yang kerap demam selsema mungkin juga mempunyai sistem imun badan yang rendah, jadi rajinlah makan sayuran dan buah tinggi vitamin C termasuk suplemen Vitamin C skali. Tambah lagi dengan keadaan covid sekarang, digalakkan makan Vitamin c tiap hari bagi menguatkan sistem pertahanan badan. Sekurangnya dapat kurangkan risiko jangkitan.



Berminat nak dapatkan Vitamin C ini, anda bolehlah terus menghubungi Gee di 013-5707182 atau klik gambar bawah ini untuk pautan whatsapp.



Continue Reading

14 November 2020

Selamat Hari Diabetes Sedunia

 

Setiap tahun pada 14 November 2020 adalah Hari Diabetes Sedunia! 




Tahu tak? Pada tahun 2019 kira-kira dalam 3.9 juta (18.3%) penduduk yang berumur 18 tahun dan ke atas adalah penghidap Diabetes dan jumlah ini sebenrnya telah meningkat sebanyak 13.4% berbanding 2015.


Tanda-tanda dan gejala Diabetes
  1. Dahaga keterlaluan
  2. Kerap membuang air kecil
  3. Perubahan berat (berlebihan atau berkurangan)
  4. Keletihan melampau atau kekurangan tenaga
  5. Penglihatan kabur
  6. Jangkitan yang kerap atau berulang
  7. Luka dan lebam yang lambat sembuh
  8. Kebas ditangan atau kaki
  9. Bermasalah untuk menghasilkan atau mengekalkan ereksi.


Ramai penghidap Diabetes tidak menunjukkan tanda-tanda tapi kita boleh buat pemeriksaan awal, boleh mengubah gaya pemakanan harian juga.


Langkah penting dalam mencegah Diabetes ialah:
  1. Menyedari faktor risiko, tanda dan gejala.
  2. Menjalankan ujian saringan terlebih dahulu..
  3. Mendapatkan rawatan segera apabila dikesan menghidap Diabetes.


Pencegahan Awal Diabetes
  1. Makan secara sihat - #sukusukuseparuh
  2. Kekal aktif
  3. Kawal berat badan
  4. Berhenti merokok dan jangan ambil alkohol
  5. Jalani ujian saringan kesihatan secara berkala
  6. Ketahui risiko Diabetes anda.



#WorldDiabetesDay2020



Continue Reading

13 November 2020

12 November 2020

Cara Mudah Hilangkan Resdung dan Bersin


Ramai yang ada masalah resdung terutama jenis bersin, hidung dan muka gatal. Ada yang bila kena habuk, debu pasti bersin tak berhenti. 





Gee juga ada masalah resdung macam ni juga. Dulu bila kena serangan resdung jenis bersin tak stop terpaksa amik ubat selsema warna kuning tu. Yang tak bagus ubat tu buat rasa ngantuk gila. Tapi terpaksa makan sebab tak tahan bersin kan? Ada sama macam Gee juga?

Sampai satu masa tu Gee ada beli Vitamin C. Niat ambil untuk cantikkan kulit. Biasalah perempuan kan? Hihi.

Tapi tak sangka juga masalah resdung tu ok. Macam tak sangka langsung. Bestnya. 


Sama macam akak ni juga. Dia belikan anak dia Vitamin C. Sebab kerap selsema akibat resdung tu. 
Sekarang anak dia dah jarang kena resdung/ selsema. Mak dia seronok. So tiap hari terus makan Vitamin C ni. 

 

 

Kenapa Vitamin C bagus? 

Sebab Vitamin C ini tinggi antioksidan. Bagus untuk kuatkan sistem imun badan kita juga. 





Jadi jangan skip makan Vitamin C. Makan tiap hari untuk kesihatan. Ada banyak manfaat Vitamin C untuk kesihatan kita juga.





Makan Vitamin C tiap hari boleh membantu mengurangkan bersin, selsema dan resdung. Perlu makan tiap hari sebab badan kita tak dapat menghasilkan sendiri Vitamin C. Jadi kita boleh ambil dari buah-buahan dan sayuran dan juga suplemen Vitamin C. 






Berminat nak dapatkan Vitamin untuk resdung ini, anda bolehlah terus menghubungi Gee di 013-5707182 atau klik gambar bawah ini untuk pautan whatsapp.






Continue Reading

08 November 2020

Kulit Putih Lepas Makan Vitamin C dan Protein ESP

 

Testimoni Kulit Encik Mohammad Azizan makin putih lepas makan suplemen Shaklee.



Ya Allah menyesal sangat abang tak kenal shaklee dari dulu lagi. Dulu nak makan supplement pun memang tak minat. Ingatkan nak dapat kulit cerah bersih just pergi guardian beli pencuci muka tonyoh sampai lebam .

Duk la pakai pencuci muka jenama mahal skali pun tetap kulit gelap + berjerawat. Alhamdulillah sekarang perubahan pada kulit muka dah mula nampak kesan ok bila abang sendiri amalkan supplement shaklee iaitu ESP + VITAMIN C.

Makin love dengan supplement shaklee, kalau lupa nak ambik sehari rasa rugi sangat. Sebab shaklee punya produk memang betul-betul berkesan.

Semalam lepas lunch office mate tegur lagi kulit muka abang makin cerah. 




Set kombo ESP dan Vitamin C ni memang jadi pilihan untuk kulit. Kira asas untuk menjaga kulit kita. Ok Gee sertakan kebaikan set kombo ESP dan Vitamin C ni. 





Bagi yang nak atau mencari set untuk amsalah kulit boleh bermula dengan set asas ini. 




Berminat nak dapatkan Set ini, anda bolehlah terus menghubungi Gee di 013-5707182 atau klik gambar bawah ini untuk pautan whatsapp.








Continue Reading

PKPB Mula Lagi


Semalan dapat berita PKPB mula lagi untuk seluruh negeri di Semenanjung kecuali negeri Perlis, Pahang, dan Kelantan. 


 

Nampak gaya ni Gee pun tak boleh balik Sarawak lagi lah. Haha. Tinggal lah di Pontian ni lagi. Pecah rekod tahun ni Gee kat johor je. 

Tak apalah, semua ada hikmah dia. Moga wabak covid-19 ni berakhir dalam masa segera. Moga yang terkesan dengan covid dipermudahkan segala urusan. 



Continue Reading

01 November 2020

30 October 2020

Dulu vs Sekarang

 

Diriku yang dulu dan sekarang. Jauh beza. Rindu juga zaman dulu kan. Jadi kenangan dan setiap hidup pasti akan berlalu. 


Dulu vs Sekarang. Haha. 

Macam lagi gelap yang dulu. Lucu pulak tengok gambar lama. Ni pun korek kat fb.
Apa tak beza masa tu baru ke tak makan Shaklee lagi. Yang 2019 tu dah 5-6 tahun amal makan suplemen shaklee.

Dulu Gee suka minun air manis, tak guna sunscreen, skincare setakat guna cleasner jer, tak jaga makan minum sangat. Syukur sekarang dah sedar diri dan lebih jaga makan lah. Hihi

Korang nak awet muda dah ikhtiar sihat memang penting jaga makan, tak nak makan minum yang manis sebab boleh cepatkan penuaan tau dan amik suplemen yg semulajadi & selamat. Suplemen ni bantu menampung mana-mana nutrisi yang kurang dalam badan kita. Sebab Gee tau Gee kurang makan sayur buah dan takkan dapat semua vitamin mineral cukup dari makanan harian kan. So cara tambahan Gee makan makanan tambahan. 

Gee yang dulu juga tak sepositif sekarang, versi diri lebih bersemangat, lebih yakin diri, lebih kuat. Lebih bersabar bila ada sesuatu. Suka memberi dan membantu orang. Dulu mana sangat nak bersedekah, nak membantu orang. Zaman lepas belajar masih darah muda kan. 


Alhamdulillah tq Allah. Asbab Gee kenal dan buat bisnes Shaklee juga buat diri lebih baik dari dulu. 

Sekadar berkongsi kenangan gambar zaman 2013 dulu. Mujur ada facebook kan, nak harap hp semua dah hilang. 



#zianaeunos
#hiduplebihbaik
#hidupbahagia
#positifselalu
#myshakleeeffect
#jomshaklee
#MakeShakleeYourBusinessToday


Continue Reading

29 October 2020

25 October 2020

Kajian Vitamin C Untuk Pesakit Covid-19


Seperti kita semua tahu, sekarang masih tiada lagi ubat atau vaksin untuk usaha mencegah wabak Covid-19. Satu dunia masih bertarung dengan wabak ini. Jadi, sebagai langkah awal dan mencegah dari terkena covid-19, kita sama-sama berusaha menjaga diri kita.




Yang menariknya, Gee terjumpa dan baca satu artikel yang disiarkan dalam bentuk PDF oleh KKM, ada satu kajian daripada pihak hospital, mereka menggunakan Vitamin C dalam usaha untuk mengurangkan tempoh pesakit berada di hospital. Maksudnya pesakit Covid-19 berpeluang untuk sembuh lebih cepat dengan bantuan Vitamin C.

Berdasarkan kajian tersebut, dalam 14% pesakit ada mengalami masalah Acute Lung Injury dan Acute Respiratory Distress Syndrome. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh Cytokine Storm yang menyebabkan oxidative stress yang teruk dan akhirnya menyebabkan kerosakan pada tisu-tisu dibahagian paru-paru mereka. Ia antara kesan serangan wabak Covid-19.

Berdasarkan artikel tersebut, ujian telah dibuat ke atas dua kumpulan yang umur berbeza. Kedua pesakit juga ada dijangkiti Covid-19. Kedua-duanya telah diberikan ubat-ubatan yang biasa digunakan bari merawat pesakit Covid-19. 




Tapi yang menariknya, satu kumpulan diberikan rawatan tambahan menggunakan Vitamin C 100% dan satu lagi kumpulan hanya bergantung ubat-ubatan lain. 

Hasil daripada kajian tersebut, kumpulan yang mengambil Vitamin C itu tadi;
  • dapat keluar lebih awal 9 hari dari hospital sebanyak 57% keluar dengan kesihatan baik (tiada kekurangan). 
  • hanya 14 peratus kadar kematian, lebih rendah berbanding kumpulan yang tidak mengambil Vitamin C (iaitu 5 peratus lebih rendah, maksudnya kadar kematian berkurang / seddikit).
  • 5.6 hari lebih cepat berjaya bebas Extubation 
  • 7.6 hari lebih cepat bebas dari alat sokongan pernafasan berbanding kumpulah satu lagi. 

Kita boleh nampak beza kumpulan yang ada mengambilan tambahan Vitamin C berbanding yang tak mengambil Vitamin C. 


Kenapa Vitamin C?

Pengambilan dos tinggi Vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan mempunyai sifat yang berkesan bertindak kepada “Oxidative Stress” dalam ikhtiar untuk mengurangkan risiko kecederaan pada paru-paru dan dalam masa sama mengelakkan organ lain gagal berfungsi.


Oleh itu, Gee sarankan kita semua sama-sama mengambil makanan yang ada Vitamin C sebagai persediaan awal. 
  • Vitamin C sifat dia tinggi antioksidan dan ini sangat membantu mengawal radikal bebas dalam badan. 
  • Vitamin C membantu menguatkan sistem imun badan agar berfungsi dengan baik. 
  • Vitamin C juga boleh menghalang pembiakan virus dan menghancurkan sel yang telah dijangkiti. Ibaratnya vitamin C ni macam "natural killer cell". 

Ada banyak buah sayur tinggi vitamin C. Bagi Gee sendiri, Gee ada makan suplemen Vitamin C juga setiap hari. Sebagai usaha untuk pastikan imun badan lebih kuat lebih baik lagi-lagi masa wabak Covid-19 masih ada sekarang. 






Rujukan artikel lengkap




Moga bermanfaat buat semua. 

Baca juga:





Cara Sihat Untuk Tingkatkan Imuniti Badan di Rumah Masa Wabak Covid-19






Continue Reading

24 October 2020

Selamat Datang Ke Google Sites Gee

 

First time Gee buat google site ni. Ada upline bisnes Gee share. Jadinya Gee terus cuba buat. Try and error kata orang kan. Hasilnya menjadi jugak.

Seronok juga Google Sites ni ya, macam website setup. Jadi addicted nak buat haha. Macam-macam idea datang.

Ok boleh klik gambar untuk tengok Google Sites Gee ok.


Google Sites Ziana Eunos


Korang ada google sites gak ke? Jom share link boleh Gee tengok nanti. Ni Gee baru tau dan belajar buat. Ilmu baru bagi Gee lah. 





Continue Reading

23 October 2020

Hiking Lagi di Gunung Pulai Johor

 

Kalini Gee datang lagi hiking di Gunung Pulai pergi dengan adik sepupu pulak. Seronok pulak pergi hiking hehe.




Ni dia sepupu Gee tu. Kami berdua jer pergi. Gerak pagi dalam 7.30 macam  tu tunggu hujan reda. Semangat nak pergi kan. 

hiking gunung pulai

Kalini pergi best lagi Gee rasa, dapat tengok air terjun. Kuat betul air terjun tu rasanya sebab malam tu hujan lebat ke pagi. Tu air banyak turun kan.




Boleh nampak kan air terjun dia kuat betul air. Sebelum ni gee ada pergi sini tapi air sikit. Tapi ni nampak air banyak dan kuat. 



Banyak kali pergi baru nak bergambar kat sini. 











Ada lagi air terjun atas tu tapi kami dua tak pergi. Lenguh jalan hiking haha.. Next time pergi. 






Kawasan air terjun kat Gunung Pulai ni ramai yang pergi bila hujung minggu. Ada yang bawak family bersama. Siap bawak bekal lagi. Sebab tu meriah tempat dia.




Kalini pergi seronok sangat puas hati. Next pergi lagi. Haha.

Ni yang first time Gee pergi hiking Gunung Pulai.




Continue Reading