26 April 2021

Doa Munajat Ramadhan


MUNAJAT RAMADHAN.

Doa ni Gee jumpa orang share kat FB. Gee tulis sini balik. Boleh baca tiap hari. Macam Gee print out senang nak baca bila-bila masa lepas solat ke. Doa dia spesifik dan kita pun faham dan jelas juga. Doa bila kita baca tiap hari moga Allah makbulkan segala doa kita. Amiin. 




Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim,

Dalam dakapan Ramadhan yang suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yang kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah. Semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, kerana sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar.

Ya Fattahu Ya 'alim,

Ajarkanlah kami yang lemah ini untuk melihat jalan keluar dari semua masalah yang membelenggu kami, bukakanlah hijab kepada kami yang tak mampu melihat setiap kebaikan pada kejadian dan takdirmu. Ya Allah takdirkanlah yang baik-baik untuk diri kami, Janganlah kau menguji kami pada apa yang tidak mampu kami lalui. Bukakanlah pintu rahmatMu untuk kami ya Allah.

Ya Allah Rabbul Jalil,

Sejahterakanlah untik kami dengan kesihatan yg baik supaya dengannya kami dapat beribadah kepadaMu. Ya Allah ampunkanlah segala dosa kami, kerana kami terlalu banyak dosa kepadaMu Ya Allah.

Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat padaMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kepadaMu ketika senang, kami ingat kepadaMu bila datang kesusahan. Kami lupa kepadaMu disaat kami gembira, Kami ingat kepadaMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dengan keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu ketika usia sudah tua. Justeru ya Allah ampunilah semua dosa kami. Berilah kekuatan kepada kami untuk melawan hawa nafsu dan dunia yang sentiasa melalaikan kami daripada mengingatimu ya Allah.

Ya Allah…Ya Rahman..Ya Rahim,

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yang mgalir dlm diri kami. Kau gantilah dengan kebajikan untuknya yang boleh membawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pada setiap keringat yang mengalir pada tubuh ayah kami dalam mencari rezki kepada keluarga kami...kau gantikanlah dgn keampunan yg mbawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tidak akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dalamm kesusahan dan kesempitan, sedangkan kami berada dalam kesenangan dan kemewahan. Justeru kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yang istimewa di syurgaMu ya Allah.

Ya Allah,

Kami juga memohon ampun utk kaum kerabat kami, sahabat-sahabat kami dan guru-guru kami yangg terlebih dahulu pergi meninggalkan kami ke alam barzakh. Golongkanlah mereka dalamm golongan orang yang Engkau redhai. Apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU maka Kau ambillah kami dalam keadaan yang baik. dalam keampunan dan rahmatMu Ya Allah. 

Ya Allah Ya azizz

Kurniakanlah kepada kami jiwa yang tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dengan sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah daripada kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…Ya rahman…Ya Rahim.

Jika ada dikalangan kami mereka yang diuji dengan kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar kepada mereka, jika ada di kalangan kami sedang berhajat dengan keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka Ya Allah agar dapat beribadah bersama kami. Jika ada dikalangan kami mereka yang derhaka kepada ibubapa atau terkurang dalam melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jadikanlah kami anak-anak yang taat dan berbakti. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar dan Mengasihi.

Ya Allah Ya Malikal Mulk,

Ya Razak Ya Fattahu Ya 'Alim,

Kurniakan kepada kami rezeki yang halal lagi diberkati dan jadikanlah dengan rezeki itu kami semakin dekat denganMu. Sebaliknya, janganlah kau jadikan kami daripada golongan yang lupa diri setelah mendapat kurniaannMu.

Ya Allah,

Bantukanlah kami dalam menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yang padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yang padanya tempat kami akan kembali utk selamanya.. jadikanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kepada kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kepada kami dari segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kpdMu dengan jiwa yang tenang.

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram,

Ya Allah.. Janganlah kau jadikan ramadhan ini sebagai yang terakhir buat kami, temukanlah kami dengan Ramadhan yang akan datang.

Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikankanlah puasa kami sebagai puasa yang Kau rahmati, jadikanlah ramadhan ini paling bererti, penuh dengan cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah. Jadikanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa-dosa kami.

Ya Allah…temukanlah kami dengan lailatul qadr. Pilihlah kami dikalangan hambaMu yang dapat beramal di malam al-Qadr.

Ya Allah..terimalah amalan kami. Terimalah taubat kami. Ampunkanlah segala dosa kami. Amankanlah kehidupan kami disana nanti yg kekal abadi. Kurniakanlah kpd kami syurgamu yang maha luas nikmatnya.

Aamin ya mujib.



Continue Reading

23 April 2021

Testimoni Performance Drink Shaklee untuk Puasa

 

Bila bulan puasa tiba memang ramai suka amik Performance drink. Air Performance ini ada 2 perisa iaitu Oren dan Lemon Lime.




Performance Drink adalah minuman isotonik yang tidak ada kandungan karbonat dan mengandungi gula yang sangat-sangat sedikit. Minuman ini dapat membantu mengawal paras cecair didalam badan kita agar badan kita tidak terlalu kering dan tidak pula terlalu banyak. Sebab itulah ramai suka minum masa bulan puasa.

Performance drink ni kita boleh minum waktu sahur segelas dan berbuka. Satu keluarga boleh minum termasuk anak-anak, ibu hamil, menyusu.


Kebaikan Performance Drink
  1. Mengekalkan paras gula dalam darah.
  2. Mempercepatkan proses penyembuhan apabila otot cedera.
  3. Meningkatkan daya tahan badan dan otot.
  4. Memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat.
  5. Menggantikan ar yang hilang semasa melakukan aktiviti fizikal.
  6. Membekalkan tenaga fizikal, badan lebih cergas dan aktif.
  7. Mengimbangi metabolisme air di dalam tubuh.
  8. Mengurangkan rasa haus.
  9. Mencegah penghidratan.
  10. Melembapkan kulit yang kering .



Testimoni Performance Drink untuk Puasa












Memang ramai suka minum performance drink masa bulan puasa. Gee juga memang ada minum masa sahur dan berbuka. Memang bagus untuk badan kurang rasa haus, badan juga rasa lebih bertenaga (sahur Gee akan campurkan performance drink dengan ESP). 




Continue Reading

22 April 2021

10 Tips Sihat Semasa Ramadhan

 

Selamat berpuasa buat semua umat Islam. kalini Gee nak kongsikan tips sihat yang boleh kita amalkan amsa bulan Ramadhan ini. 



10 Tips Sihat Semasa Ramadhan

1. Amalkan diet yang seimbang. Boleh cuba mengamakan konsep pinggan sihat suku suku separuh.

2. Mengambil lebih banyak buah dan sayur semasa sahur atau berbuka. Buah dan sayur kaya dengan serat dan multivitamin lain dapat membantu membekalkan nutrisi sihat pada badan kita. Terutama buah dan sayur tinggi serat boleh membantu mengelak masalah sembelit masa berpuasa.

3. Kawal makan makanan tinggi kalori kerana ia boleh membawa kepada penambahan berat badan.

4. Kurangkan mengambil makanan berminyak, bergaram tinggi seperti ayam goreng, pizza, makanan bergoreng.

5. Rajin minum air kosong. Minum air kosong dalam 6 - 8 gelas sehari antara waktu sahur dan berbuka. Boleh lebihkan malam.

6. Makanlah secara perlahan-lahan jangan tergesa ini bertujuan untuk mengelak masalah ketidakcernaan. 

7. Buat senaman paling kurang 30 minit dalam 5 ke 6 hari seminggu. Bagi badan kita aktif bergerak sikit.

8. Kurangkan mengambil makanan dan minuman manis. Waktu puasa inilah waktu terbaik untuk kita mengawal makanan dan minuman manis. Terlalu banyak mengambil yang manis tidak bagus untuk kesihatan jangka panjang dan boleh mempercepatkan proses penuaan badan kita juga.

9. Kurangkan makanan tinggi garam kerana boleh menyebabkan rasa haus. 

10. Semasa moreh elak makan berlebihan. Cuba gantikan dengan buah atau snek sihat. Sebab waktu dalam malam jika terlebih makan takut susah pula nak bangun sahur pagi. 



Moga tips ringkas ini bermanfaaat buat semua. Jaga makan minum dengan baik masa puasa ini. Masa puasa inilah waktu terbaik untuk badan kita reset semula dan detox badan kita. 




Continue Reading

15 April 2021

Dapat Surprise Hadiah Dari My Upline Master

 

10 April haritu dapat parcel dari skynet. Tapi Gee rasa takda oder lagi. Ingat adik punya oder kot.
Tapi kita orang bukak untuk Gee lah. Ya Allah speechless dan gembira bila bukak tengok hadiah dia.
Paling teruja yang kotak biru tulah.

Alhamdulillah terima kasih master Iffah Anuar dan Firdhaus Zulkifli .
Banyak hadiah dapat ni. Gembira, terharu dan sebak sungguh tak terkata. Moga MIA MD dikurniakan kesihatan yang baik, rezeki yang banyak dan bahagia selalu bersama keluarga. Alhamdulillah syukur terima kasih ya Allah. 

Inilah rewards/hadiah dari mu upline dalam Shaklee. 





Dapat gold bar 10g untuk rewards Shaklee berjaya efektif cycle lepas ( April 2021 - Mac 2021).



Dapat buku bacaan solat. Nak suruh Gee belajar dan baiki solat lagi. Allah terharu sungguh. 



Pastu dapat hadiah telekung SK. Cantik sangat telekung ni. Alhamdulillah boleh guna solat nanti.



Lepastu dapat kurma ajwa. Kurma ni memang sedap sangat. 



Yang paling best dab teruja dapat gelang Swarozski. Ya Allah tak sangka betul boleh dapat. 



Bangle Chain Swarovski namanya. Gee google boleh tahan gak harga dia. Hehe. Boleh buat pakai raya nanti. TQ again MIA MD. Love sangat-sangat. Ni rewards Gee rank up haritu.



Alhamdulillah syukur Ya Allah. Terharu dan gembira dapat hadiah macam-macam dari upline. Buat Gee secara tak langsung lagi bersemangat untuk bangkit dan berjaya dalam bisnes Shaklee ni. Walau dapat hadiah ke tak pun Gee memang sentiasa suka buat bisnes Shaklee ni juga. Seronok rasa dapat bantu orang sihat dan bantu orang lain jana pendapatan juga. 




Continue Reading

13 April 2021

Selamat Berpuasa

 

Assalamualaikum semua.  Selamat berpuasa dan Salam Ramadhan untuk semua umat Islam. Moga ramadhan kita tahun ini lebih baik, lebih berkat, dan diterima segala amalan kita semua. Amin.




Selain tu Gee saja kongsikan menu sahur puasa hari pertama pastinya bersama Shaklee. Gee amik ESP campur dengan Life Shake dan Tea Elderberi. Sedap sangat dan tersangat kenyang. Pastu Gee makan vitamin C sebiji untuk imun badan dan minum air performance oren segelas. Tak lupa kurma 3 biji. Alhamdulillah. 



Yang bawah ni pulak Gee kongsikan sahur geng Shaklee. 

ESP bersama Alfalfa dan kurma. 



Shake ESP + susu + kurma + 3 biji kurma.



Sahur as usual ☺️ bersama Cinch + chiaseed + susu. Performance drink mesti ada kata Kak Wanie. 



Sahur terbaik ni. Cinch coklat bersama cinch tea dan performance drink perisa lemon lime. Pastu ada Collagen juga. Collagen ni best pagi masa perut kosong amik bagus untuk kulit, rambut, sendi dan badan. Awet muda gitu.



Selamat berpuasa semuanya. 



Continue Reading

11 April 2021

Menu Sahur Ringkas Dan Cepat Disediakan

 

Tak lama lagi nak berpuasa kan? Sekejap saja masa berlalu. Untuk puasa kalini Gee dah sedia awal menu dan makanan apa nak amik masa sahur pagi tu. Pagi-pagi nak makan apa.

Gee macam biasa saja macam puasa sebelum ni juga. Gee amik set puasa dari Shaklee. Untuk tahun ini ada tambahan baru. Selain amik ESP dan air Performance tu Gee ada jugak amik produk baru iaitu Life Shake dan Energy Tea perisa elderberi.

Yang ini ESP. Memang Gee biasa minum ESP tiap kali sahur waktu pagi. Kenyang minum sebab dia bekal 14gram protein untuk satu hidangan, ada vitamin B, kalsium, rendah lemak dan tiada kolesterol. 




Satu lagi untuk puasa Gee akan tambah minum air Performance. Gee suka perisa oren. Bila sahur minum Gee akan campurkan ESP dengan Performance oren di sekali. Bila berbuka Gee akan buat khasa air performance oren di sejuk-sejuk sedap. 

Masa berbuka terus minum. Memang boleh rasa beza. Badan lebih bertenaga. Kurang rasa haus sebab dia juga gantikan air yang hilang bila kita berpuasa kurang air kan. Yang penting air ni membantu mengimbangi metabolisme air di dalam tubuh badan kita. Sebab tulah bila puasa air ni laku sangat! Satu keluarga boleh minum. 





Tambahan baru untuk puasa kalini Gee akan amik Life Shake dan Energizing Tea perisa elderberi dari Shaklee. Ni produk baru Shaklee bawak masuk Malaysia bulan Jun nanti tapi Gee sebab layak join BLNC Shaklee so Shaklee Malaysia bagi hadiah rasa produk baru ni lebih awal.

Gee dah rasa dua-dua memang sangat sedap rasa elderberi dia. Bila Gee campur dengan ESP rasa vanilla tu lagi bertambah sedap. Bolehlah nanti Gee minum masa sahur dan berbuka. TQ Shaklee Malaysia!




Life Shakee ni macam cinch jugak, hidangan lengkap dengan 24 vitamin mineral, ada 20 gram protein bukan GMO, indeks glismeik rendah amat membantu untuk kenyang lebih lama, ada fiber yang bagus untuk pencernaan, juga prebiotik proprietari bagi membantu kesihatan usus kita. Yang penting badan lebih cergas bertenaga.

Untuk Enerrgizing Tea rasa elderberi juga sedap. Ada campuran teh hijau, putih, dan merah yang eksklusif dan kaya antioksidan, serta ekstrak Elderberi yang bagus untuk emnguatkan sistem imun. Mengandungi taurina, yang terkenal untuk meningkatkan tenaga dan ketangkasan fikiran kita. Best betul teh ni kan? hehe


Ok itulah menu Gee untuk sahur dan berbuka. Yang sahur tu Gee akan campurkan sekali ESP bersama Life Shake, Teh Elderberi dan sedikit air Performance oren. Semua sekali Gee campurkan dalam satu Shaker. Senang terus minum. 


Selamat Berpuasa semua. Moga kita semua dapat menjalani ibadah puasa tahun ini dengan lebih baik lagi dari yang sebelum. 




Continue Reading

09 April 2021

Segmen Bloglist Ramadan 1442H / 2021M

 


Syarat penyertaan:

1. Follow blog ini : salatulzarida.blogspot.com
2. Buat satu entry bertajuk : Segmen Bloglist Ramadan 1442H / 2021M
3. Letakkan banner dan backlink kan kepada link entry ini
4. Publish entry dan letakkan link penyertaaan blog dalam ruang komen di entry ini.


Tempoh segmen ini berlansung mulai 5 April 2021 dan tamat pada 12 April 2021.


Jom kita join Segmen Bloglist Ramadan 1442H / 2021M dari blog salatulzarida.




Continue Reading

08 April 2021

Hadiah BLNC Baru Sampai

 

Sampai dah gift dari Shaklee Malaysia khas untuk BLNC 2021. Dapat
Seronoknya dapat rasa shaklee life shake baru ni kat malaysia. Juga dapat jute bag Shakee sekali. Special sungguh hadiah dia. 

Cunlah minum masa puasa minggu depan ni.
Tq Shaklee Malaysia. Best betul ni join shaklee macam-macam dapat gift. 





Pagini Gee baru cuba minum rasa, Gee campurkan ESP, Life Shake dengan Tea Elderberi. Sedap betul rasa. Sesuai sangat buat penggemar elderberi. Rasa berries dia. Rasa ESP tu cam takda dah. Sebab life shakes dan tea tu dua-dua rasa elderberi. Tambah lagi Gee buat sejuk lagilah sedap!!





Gee nak share sikit info kebaikan Life Shake dan Tea Elderberi tu.

LIFE SHAKE - kenyang lama sesuai untuk ganti makan, beri tenaga, bagus untuk sistem pencernaan

ENERGIZING TEA ELDERBERRY TEA MIX - Campuran teh hijau, putih, dan merah yang kaya antioksidan, serta ekstrak Elderberi, tinggi antioksidan bagus untuk kuatkan sistem imuniti badan kita dan sesuai untuk gantikan teh serta penggalak tenaga. Kiranya ia ibarat teh sihat tinggi khasiat! Menarik kan?



Tunggu bulan Jun nanti dijangka masuk pasaran Malaysia. Tak sabar tunggu ni. 




Continue Reading

01 April 2021

Tahniah Sales Team Naik!

 

Alhamdulillah Syukur Ya Allah. Sales group VE bulan Mac lepas sebanyak RM38,350! Lebih dari target Allah bagi. Tak sangka sangat. Kuasa yakin percaya pada Allah, doa selalu dan usaha konsisten. Pasti jadi!!

Target bulan ni ramadhan sales team Victory Empire sebanyak RM50K! Doakan kami ya. Gee pun bertarung untuk final stage car bonus Shaklee bulan April ni juga. Doakan Gee ya. 



Terima kasih juga pada customer semua yang beli dengan team kami. Syukur ya Allah
Terima kasih juga buat upline kami, Master Firdaus dan Master Iffah Anuar yang sentiasa ada membantu kami walau team kami jauh nun di Sarawak.

Bulan ni misi kami nak bantu lebih ramai orang sihat dengan ikhtiar Shaklee. Juga nak bantu mereka yang nak dapat bonus raya tahun ni

Kami semua sedia bantu korang.
Jangan segan-segan yer roger Gee.


Ziana Eunos aka Gee
Senior Supervisor Shaklee
Business Mentor
Founder Victory Empire


Continue Reading