12 July 2021

Cara Buat Background Desktop Menarik dan Kemas Guna Canva


Kalini Gee nak kongsikan cara buat background laptop yang menarik guna Canva. Bagi yang kerja hadap laptop tiap hari bolehlah cuna tukar style pulak. Bagi semangat tengok tiap hari. Lagi-lagi duduk rumah banyak masa PKP ni kan.

Ini hasil yang Gee dah buat kat desktop background laptop Gee. 



Macam mana nak buat bakcground desktop yang menarik dan kemas?

Mula-mula guna canva.com dulu. Lepas itu search desktop nanti akan keluar banyak pilihan macam bawah ni. 



Macam Gee suka pilih yang kosong dulu. 



Lepas tu nanti pergi ke template, pilih desktop  dan akan keluar banyak pilihan yang cantik dan menarik. 



Jika nak macam Gee tu boleh pilih yang desktop photo grid. Boleh letak ayat dan gambar juga susunan folder kat dekstop tu juga. 



Jika jenis suka kata-kata boleh pilih yang jenis macam tu. 



Ok siap dah. Mudah je buat ni. Macam Gee buat banyak set supaya nanti dia boleh bertukar-tukar background. Tapi masih guna template yang sama cuma berbeza warna.



Ok siap dah tutorial ringkas dan mudah ni. Selamat mencuba semua. 


Lihat juga:

Cara buat bio link guna canva

Cara buat logo guna canva

Cara buat poster motivasi guna canva





7 comments:

  1. Cantik hasil kejadiannya kan kalau rajin cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul. kena rajin cuba buat hehe. lama-lama nanti jadi suka :)

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah dapat ilham buat terus kongsi kat sini :)

      Delete
  3. Cantiknya.. Tak pernah guna Canva lagi..
    Keep sharing.. Boleh try bila rajin nanti..

    ReplyDelete
  4. senang nak edit guna canva ni. hasilnya pun cantik :)

    ReplyDelete